A 11 éves Zoe Gilbert aplasztikus anémiában, vagyis súlyos vérszegénységben szenved, mely az orvosok szerint csak csontvelő-átültetéssel gyógyítható. Azonban amíg nem találnak donort, Zoét ló véréből készült injekciókkal tartják életben, amivel erősíteni próbálják a lány legyengült immunrendszerét.

Az aplasztikus anémia a csontvelői őssejtek károsodása következtében kialakuló vérszegénység, amihez egyidejűleg vérlemezke- és fehérvérsejtszám-csökkenés is társul. A betegség súlyos formája kezelés nélkül akár halálhoz is vezethet. Az aplasztikus vérszegénység bármely életkorban előfordulhat, bár fiatal felnőtteknél és 60 év felettieknél gyakoribb.

Forrás: Thinkstock

Az Angliában élő 11 éves Zoe Gilbert állapota olyan súlyos, hogy kezelőorvosai szerint csak a csontvelő-átültetés mentheti meg az életét, azonban egyelőre nem találtak megfelelő donort, ezért a lány nagymértékben legyengült immunrendszerét ló vérével próbálják megerősíteni. A szőke, láthatóan sápadt kislányról itt láthatsz fotókat. A lovak véréből előállított speciális szérum antitimocita globulin (ATG) antitesteket tartalmaz, melytől az orvosok azt remélik, hogy megerősíti a páciens legyengült immunrendszerét. A speciális kezelésnek azonban számos szokatlan mellékhatása van, köztük az arcszőrzet megerősödése.

Az ATG kezelés következtében akár halálos fertőzés is kialakulhat, azonban az orvosok szerint Zoe állapota annyira válságos, hogy megéri vállalni a kockázatot. A lánynak még négy hetet kell várni a kezelés után, mire kiderülhet, hogy a terápia sikeres volt-e, nyilatkozta dr. Michael Gattens, a cambridge-i Addenbrooke kórház konzultáns hematológusa. 

"Nagyon félek tőle, hogy mi lesz, ha kiderül, a kezelés nem volt hatásos, és nem fog javulni a lányom állapota. De addig is minden követ megmozgatunk, hogy találjunk egy megfelelő csontvelődonort Zoe számára" - mondta Elizabeth Gilbert, a beteg lány édesanyja.

100 évesnek tűnik a kislány betegsége miatthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121030-ritka-borbetegsege-miatt-oregasszonynak-latszik-rancok-boritjak-egy-egyeves-kinai.html 3 évig halálfélelemben élt Schobert Norberthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121029-vegrendeletet-irt-schobert-norbert-kockazatos-szivmutetje-miatt.html Rossz iskolát választottunk?http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121029-agressziv-tuneteket-produkal-vagy-visszahuzodo-lesz-az-a-gyerek-akinek.html Király Linda nem akar piszkafa lennihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121026-kiraly-linda-pajzsmirigy-betegsege-miatt-keptelen-fogyni.html A pénztári édességek miatt leszünk kövérekhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121026-novelik-az-elhizasra-valo-hajlamot-a-penztaraknal-talalhato-edessegek.html Megtanulhatunk angolul alfában?http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121026-megtanulhatunk-egy-teljes-idegen-nyelvet-alfaban-alternativ-nyelvtanulasi-lehetosegek.html