Sötétzöld vérrel sokkolta az orvosokat egy férfi

migrén műtét orvosok vér gyógyszer fájdalomcsillapító zöld túladagolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kanadai sebészcsapat tagjai nemrég kis híján sokkot kaptak, amikor meglátták a műtőasztalon fekvő páciens sötét, zöldesfekete színű vérét, adta hírül nemrég a Lancet című lap.

A férfi akár a Star Trekből ismert Mr. Spock dublőre is lehetett volna, az Enterprise csillaghajó vulkáni származású tudományos tisztjének volt ugyanis hasonló színű vére a sorozatban. A 42 éves férfi esetében azonban a furcsa szín a páciens által szedett migrén elleni gyógyszereknek volt tulajdonítható. A férfi műtéte sikeres volt és vére is visszanyerte eredeti színét, miután abbahagyta a problémás gyógyszer szedését.

Thinkstock
Thinkstock

A páciens napi 200 milligrammot szedett egy fájdalomcsillapító hatású gyógyszerből, ami abból a szerből igen nagy dózisnak számít. Ennek egyik mellékhatása a szulfhemoglobinémia, vagyis a kén beépülése a vörösvérsejtek oxigént szállító alkotóelemébe, a hemoglobinba. "A páciens teljesen felépült és az elbocsátás után elhagyta a gyógyszer szedését" - olvasható dr. Alana Flexman, a St. Paul's kórház orvosának beszámolójából. "Az utolsó dózis bevétele után öt héttel ismét megvizsgáltuk a beteget és nem találtuk szulfhemoglobin jelenlétét a vérében."

A férfinek sürgős beavatkozásra volt szüksége, miután ülőhelyzetben elaludt és ennek következményeként compartment (rekesz) szindróma alakult ki nála. Azonnali fasciotomiával sikerült csökkenteni a lábában lévő duzzanatot és nyomást, aminek köszönhetően helyreállt a vérkeringése. A compartment szindróma egyik fő veszélye, hogy a vérellátás csökkenése miatt lokalizált szövet- és idegsérülés alakulhat ki. A betegség leggyakoribb kiváltó okai a trauma, belső vérzés, túl szoros gipsz vagy kötés.

A sci-fi sorozat szerint Mr. Spock vére azért volt zöld, mert a vulkániak vérének oxigénszállító alkotóeleme nem vasat, hanem rezet tartalmaz. Mr. Spock ember anyától és vulkáni apától született, az előbbitől emberi érzelmeit, az utóbbitól zöld vérét örökölve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.