Ismét fiú akar lenni a lánnyá változtatott tini

hormon műtét magány nemi identitás öngyilkosság homoszexualitás prostitució
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ria Cooper, Nagy-Britannia legfiatalabb nemváltoztató páciense fiúnak született, s tavaly egész évben azért küzdött, hogy lány lehessen. Most azonban meggondolta magát, és visszatérne a kiindulási állapothoz.

Ria Brad Cooperként látta meg a napvilágot. 18 évesen úgy döntött, aláveti magát a hormonkezeléseknek, melleket növeszt, csinos ruhákba bújik és férfiakkal kezd randizni. Ezt meg is tette, ám a több ezer fontos testi-lelki változásokra irányuló terápia közben megváltozott a véleménye. Újabb döntése - melyet két öngyilkossági kísérlet előzött meg - fölveti a kérdést, hogy ennyi idősen nem volt-e túl fiatal a nemcseréhez.

Öngyilkosság, kétszer is

"Nem könnyű mostanság az életem. A hormonok érzelmi hullámvasútra ültettek. Az egyik pillanatban szomorú vagyok, a másikban pedig boldog. Néhány hónapja elegem lett, ezért bevettem egy csomó gyógyszert. Egy barátom azonban rám talált és meghánytatott. Előtte megpróbáltam felvágni az ereimet, kórházba is kerültem miatta. Egyszer csak rám telepszik a bánat, és olyankor nincs mit tenni. Azon az éjszakán, amikor eret vágtam, megittam egy üveg whiskyt, s a magányosságomon keseregtem. A családom elidegenedett tőlem, amit talán megold, ha ismét fiú leszek. Nem akarok ennyire egyedül lenni, távol mindenkitől, akit szeretek. Csak ez az út visz előre, ez az utolsó esélyem" - mondta Ria.

Brad 17 évesen lett "lány", de a nemiszerv-átalakításba nem egyezett bele

A hányatott sorsú kamasz 12 éves kora óta lányként öltözik. Eleinte három nővére ruháit és édesanyja rúzsát vette kölcsön. Az iskolában melegnek csúfolták, majd végül kirúgták a folytonos balhék miatt. 15 esztendős volt, amikor könyörgött az orvosoknak, hogy járuljanak hozzá a nemváltoztatáshoz. Pszichológusi vizsgálat után a londoni Nemi Identitás Klinikára küldték, ahol a szakértők megállapították: Brad tényleg egy fiútestbe zárt lány.

17 évesen kezdett hormoninjekciókat kapni, így a brit orvostörténet legfiatalabb nemváltó páciense lett. Döntése azonban tönkretette az életét ahelyett, hogy elhozta volna a várt boldogságot. Megszakította a kapcsolatot a családjával, veszélybe sodorta a férfiakkal való kapcsolata, sőt prostituáltként is dolgozott. Az injekciók hatására apró mellei nőttek, s nem kellett mindennap borotválkoznia. Januárban került volna sor a nemiszerv-átoperálásra, ám azt mondja, ezen biztosan nem kíván átesni.

"Trendi meleg srácnak szeretnék kinézni, nem pedig afféle köztes állapotúnak"

"Furcsa lesz ismét fiúként öltözni, mert erre régóta nem volt példa. Továbbra is ügyelek a megjelenésemre: trendi meleg srácnak szeretnék kinézni, nem pedig afféle köztes állapotúnak" - tette hozzá Brad-Ria. A legutolsó hormoninjekciót három hónapja kapta, ezután a mellei várhatóan lassan visszafejlődnek. "Nem lehetek az, aki lenni szeretnék. Édesanyám, Elaine szeret és támogat, amennyire tud, de nem engedi, hogy otthon éljek. A nevelőapám alig szól hozzám, és azt mondja, szégyent hoztam a családra. Szerintem egyetlen fiúként azt remélték tőlem, hogy folytatom apám hivatását, miközben férfias programokat csinálunk együtt" - mesélte a kétségbeesett tini.

Túl fiatal volt a nemátalakításhoz

Karen Sherr, a Great Ormond utcai kórház korábbi gyermekpszichológusa így nyilatkozott az eset kapcsán: "Abban a korban még senki sem érett egy ilyen döntésre. Sem fizikailag, sem pedig érzelmileg. A nemiség fölfedezése még javában zajlik a tinédzsereknél." Ria azonban ragaszkodik hozzá, hogy nem bánta meg, ami eddig történt vele, mert mindig is nő akart lenni, csak közben rájött: ez az út túlságosan rögös.

Elmagányosodott tini, aki senkinek sem kell

A csaknem 180 cm magas, csillogó hollófekete fürtökkel megáldott Ria vonzza a férfitekinteteket, mégis önbizalomhiánytól szenved. "A hormonok miatt megnőtt a szexuális étvágyam, és olyan érzelmeim lettek, amelyekkel nem tudok mit kezdeni. Az elmúlt évem a fiúkról, a szexről és a szeretetéhségről szólt. Volt egy pár partnerem, akik tudták, mi a helyzet velem, de a heteroszexuális férfiak csak játékszernek használtak. A homoszexuálisok pedig nem kíváncsiak rám. Most senkim sincs, és úgy érzem, soha nem is lesz" - kesereg a prostitúció poklát is megjárt tini, aki az interneten és bárokban ismerkedett.

Édesapja gusztustalannak tartja

Édesapja, aki hároméves korában magára hagyta, a róla szóló dokumentumfilm láttán fölhívta Riát, s közölte: gusztustalannak tartja őt. A fiúból lett lány azóta sem találkozhatott vele, mert mindig elfoglaltságra hivatkozott. "Elgyötört és depressziós vagyok. Alvási problémákkal küszködöm, hajnali négykor gyakran még az életemen kesergek. Tiszta lappal akarok indulni, szívesen szolgálnék a hadseregben. Az elmúlt két évben sok katonával randiztam" - árulta el terveit az újságírónak Brad.

96 évesen született gyereke a világ legidősebb apukájánakhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20121030-96-evesen-szuletett-gyereke-egy-indiai-oregurnak-o-a.htmlÍgy lesz a gyereked 18 évesen milliomoshttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121030-ajandek-18-szuletesnapra-tobb-millio-forintot-is-sporolhatsz-a-gyereknek.htmlEgy ló vérével tartják életben a kislánythttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121031-lo-verebol-keszult-injekciokkal-tartjak-eletben-a-sulyos-verszegenysegben-szenvedo.htmlFelejtsd el a cetliket! Üzenőtábla tálcábólhttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121031-uzenotabla-regi-talca-lefestesevel-sajat-kezuleg.html30 kiló mínusz: Kriszta gyönyörűbb, mint valahahttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20121030-fogyokuras-sikertortenet-kriszta-30-kilot-fogyott-es-gyonyorubb-mint-valaha.htmlBeperelte a feleségét, amiért csúnya gyereket szült nekihttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20121031-perbe-fogta-egy-kinai-ferfi-a-feleseget-mert-az-asszony.htmlVízbe fulladt a kisfiú - de visszatért a halálbólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121031-visszatert-a-halalbol-egy-oraval-a-halala-utan-eletjelet-mutatott.htmlIjesztő műhibák az orvos szemszögébőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121030-tulterheltseg-vagy-gondatlansag-ijeszto-muhibak-az-orvos-szemszogebol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.