Feleslegesen megcsonkított nők

mell bűntény csonkítás orvos mellműtét nőiesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akkor is sokkoló egy nő számára keble elvesztése, ha azt élete megmentése miatt kell elszenvednie. Még megrázóbb a dolog azonban, amikor utólag kiderül, a műtét tulajdonképpen felesleges volt, mi több, még csak nem is orvosi műhiba áll az indokolatlan beavatkozás mögött, hanem egy olyan orvos, aki szándékosan csonkította meg betegét.

A hírek szerint Angliában robbant ki a brit egészségügy talán legsúlyosabb botránya, amelynek alapja, hogy egy londoni sebész, Ian Peterson, aki az évek során több magánklinikán is dolgozott, minimum 450 hölgynél állított fel - szándékosan - téves diagnózist, hogy azután eltávolíthassa részlegesen vagy teljes egészében az érintett nők kebleit.

Thinkstock
Thinkstock

A közel félszáz megcsonkított nő egészséges volt, egy percig sem kellett valójában szembenézniük a halálos kórral, orvosuk azonban mégis elhitette velük, hogy betegek. Hónapokig, évekig félelemben tartotta őket, ami már műtéti beavatkozás nélkül is minősíthetetlen tett volt, a beavatkozások pedig nyilvánvalóan összetörték az addig egészséges nők életét. Próbára tették párkapcsolatukat, esetleg lehetetlenné tették jó működő párkapcsolat kialakítását, befolyásolták szexuális életüket, munkájukat egyaránt. Ráadásul az érintett nők közül sokan a műtét után vállaltak utódot és az orvos a brutális beavatkozással a legtermészetesebb adománytól is megfosztotta őket, attól a jogtól, hogy szoptathassák gyermekeiket.

Ha elveszíti a mellét egy nő...

Zsuzsa, 44 éves gyógypedagógus, most már gyógyultnak mondja magát, hiszen több mint öt éve teljesen tünetmentes. Gyógyulásának azonban nagy ára volt: egyik mellét teljesen fel kellett áldoznia azért, hogy élhessen.

"Az a legdurvább, hogy a sokk csak később jön: amikor még arról kell dönteni, hogy vásárolhatsz-e magadnak a továbbiakban csipkés melltartót, tudsz-e még valaha nőként hódítani, vagy az életedhez ragaszkodsz, talán nincs is az a nő, aki ne mondana le bármiről, hogy túlélje a rákot. Erre koncentrálunk, minden egyéb háttérbe szorul. Aztán a sebek behegednek, elhiszed, hogy van tovább, és csak akkor, amikor a közvetlen életveszély már elmúlt, amikor nem fenyeget a halál, hirtelen mélységes bánatként nehezedik a lelkedre, hogy elveszítetted nőiességed szimbólumát. Minden nő meggyászolja a kebleit, és hosszú, nagyon kemény az az út, amíg képesek vagyunk feldolgozni, hogy nincs többé. Akkor is, ha remek implantátumok vannak, ha tulajdonképpen a plasztikai műtétek segíthetnek: a mell elvesztésével valami nagyon fontos női érték veszik oda, amit valójában nem lehet pótolni semmivel."

Ám nem csak az "egészséges" nők életét döntötte romba a lelkiismeretlen orvos, hiszen közel ugyanennyi nő érintett még a történetben. Olyan nők, akik valóban melldaganattal küzdöttek, ám náluk a sebész hanyagul végezte el a beavatkozást, egészséges szöveteket távolított el, míg rákos sejteket tartalmazó szöveteket meghagyott. Azt, hogy az orvos valamilyen bizarr vágy mentén hajtotta végre a gyászos végű műtéteket, vagy milyen egyéb ép ésszel fel nem fogható motivációja volt, nem tudhatjuk. Ő maga nem nyilatkozik, így kérdés, hogy fény derül-e valaha az igazságra.

Thinkstock
Thinkstock

Velünk is bármikor megtörténhet?

Egy népszerű sebészeti magánklinika vezető főorvosa szerint hazánkban kizárt, hogy hasonló bűntény előforduljon, hiszen a magyarországi gyakorlat ezt egyszerűen lehetetlenné teszi: "Melleltávolítást csak olyan sebészeti magánklinikán lehet elvégezni, amely emlőcentrumként működik. Feltétele egy olyan team felállítása, amely egy onkológusból, egy radiológusból, egy patológusból és egy sebészből áll. A team egymással szorosan együttműködve állítja fel a diagnózist és közösen, egymás munkájára, eredményeire rálátva, együtt döntenek a szükséges kezelésről vagy beavatkozásról. Felmerülő gyanú esetén a szövettani vizsgálat mellett kötelező az ultrahangos, valamint a legszélesebb körű laborvizsgálatok elvégzése is, és ezek együttes eredménye alapján állapíthatja csak meg a team a daganat létezését, mértékét, és azt, hogy a rákos sejtek mely szöveteket mekkora mértékben érinti.

Daganatos betegség esetén nagyon fontos szempont a mell lehető legnagyobb részének megtartása. A sebész csak olyan szöveteket távolít el, amelyek sebészeti érintése valóban indokolt. Bár nem ismerem az angliai protokollt és az ügy részleteit sem, képtelen vagyok elképzelni a folyamatot, amely során egy sebész ennyi éven át képes volt 'átvinni' a saját diagnózisát a kollégáin. Ez nálunk egyszerűen nem működne, hiszen az első 'gyanús' eset fennakadna a kollégák szakmai hozzáértésén, pácienscentrikus, felelősségteljes figyelmén."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.