Hasfájós ünnepek: ezért ne edd degeszre magad!

karácsony gyomorrontás menü egészséges életmód hasfájás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsonyi ünnepek alatt jólesik végre elengedni magunkat, jókat enni, inni, megpihenni. Ahhoz azonban, hogy a békés szenteste ne az ügyeleten folytatódjon, nem árt betartani néhány szabályt.

Ötféle menü három napon át

A gyors ebédekhez, kihagyott reggelikhez vagy diétás étrendhez szokott szervezetnek kiemelten nagy megterhelést jelent a háromnapos folyamatos evészet. Sokan ilyenkor igyekeznek boldogra enni magukat, hiszen karácsonykor mindent lehet, és amúgy is annyi finomság illatozik az asztalon, amit muszáj megkóstolni. Csakhogy az egy kicsi halászlé itt, egy kicsi töltött káposzta ott módszer könnyen vezet gyomorrontáshoz, hiszen nemcsak nagyobb mennyiségeket eszünk egyszerre, de keverjük a sós, édes, zsíros és fűszeres ételeket, a rengeteg köretet, ráadásul legtöbb helyen alkohollal vagy szénsavas üdítővel öblítünk. Mindezek után nem csoda, hogy a véges kapacitású gyomor- és bélrendszer egy idő után egyre komolyabb jelzéseket küld. Az ügyeleten pedig azok várnak órákat sorstársaikkal, akik nem veszik komolyan ezeket: a gyomorfájást, teltségérzetet, hányingert.

Thinkstock
Thinkstock

A megelőzéssel járunk a legjobban

Ha kihagynánk az erős görcsökig, hányásig vagy hasmenésig fajuló rosszulléteket, nem árt jó előre megtervezni az ünnepi étkezést. Bár sokan ragaszkodnak a hagyományos ételekhez, ha tudjuk, hogy tavaly valamitől rosszul voltunk, abból egyszerűen ne együnk, és mentsük ki magunkat a kínálgató rokonok előtt. Ha otthon töltjük a három napot, állítsuk össze úgy a menüt, hogy könnyebb fogások, saláták is szerepeljenek benne, vagy készítsük el a hagyományos ételeket diétás módon - rengeteg frappáns receptet találni ehhez az interneten. Jó előre tájékozódni arról is, a vendégségbe hívott rokonok közül kinek vannak epe- vagy májproblémája, cukorbetegsége, amivel speciális étrend jár - gyomrunk kímélésének érdekében akár mi is kipróbálhatjuk ezeket a fogásokat. S ahogy mi sem szeretjük, ha akaratosan etetnek, úgy mi se kínáljunk erőszakosan senkit az asztalnál - nem az a háziasszonyság csúcspontja, mikor az összes székről lefordult már minden vendég. Ami nem fogy el, azt becsomagolva oda lehet adni, vagy le lehet fagyasztani - törekedjünk inkább a jókedvre és a mértékletességre. Az ételek megválogatása mellett az is fontos, hogy ne együnk nagy adagokat egyszerre: a teltségérzetet vegyük komolyan, és sétáljunk egyet a szabad levegőn, vagy pihenjünk le, míg emésztünk. Alkohollal pedig eszünk ágába se jusson gyógyítgatni magunkat: lebontása még jobban megterheli a zsíros ételek miatt amúgy is nagy munkában lévő májat, de ha jót akarunk magunknak, akkor a szénsavas üdítőitalokat is nagy ívben elkerüljük.

Thinkstock
Thinkstock

Ha már megtörtént a baj

Ha mégis sikerült a gyomorrontásig ennünk magunkat, fáj a gyomrunk, hányingerünk, esetleg hasmenésünk van, akkor két dolgot tehetünk: pihenünk és diétázunk, míg enyhülnek a tünetek. Persze erős görcsöknél, epeproblémáknál vagy bármi szokatlanul erős tünetnél mindenképpen tegyünk egy látogatást az ügyeleten, ahol további tanácsokat, gyógyszereket kaphatunk. Már eleve meglévő emésztési problémákkal, vagy csupán elővigyázatosságból érdemes karácsony előtt bespájzolni a megfelelő görcsoldókból, puffadásgátlókból, fájdalomcsillapítókból, hogy szenteste ne az ügyeletes patika után kelljen kutatnunk. A gyógyszerek mellett legyen otthon szénsavmentes ásványvíz, ropi, vagy háztartási keksz, de arra azért figyeljünk, hogy a megfelelő felkészülés a bajra nem jelent zabálási engedélyt. Együnk mértékletesen, figyeljünk emésztőrendszerünk jelzéseire, és így boldog, jóllakott karácsonyban lehet részünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.