Vigyázz! Átfúródhat a beled, ha lenyeled a nyelvpiercinget

belek nyelv testékszer piercing mágnes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ártalmatlannak tűnik, de mégsem az: a brit Szent Máté Római Katolikus Középiskola vezető tanára levélben figyelmeztette az iskola diákjait és szüleiket a mágneses nyelvpiercing viselésének veszélyeire.

A mágneses piercing lényege, hogy a nyelv átlyukasztása nélkül is viselhető. Véletlenül lenyelve azonban a mágnesek egymáshoz tapadhatnak és a bélrendszerbe kerülve elzáródást és perforációt okozhatnak. Míg a mágneses arcpiercingeket akár online is megvásárolhatják a fiatalok, a nyelvpiercingeket általában egy mágneses fülbevalóból és egy kis fémgolyóból házilag állítják elő. Ha valaki véletlenül lenyelt egyet ezek közül a kis golyók közül, azonnal orvosi segítséget kell kérni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A nottinghami Queen's Medical Centre orvosai, dr. Anil Thomas George és dr. Sandeep Motiwale nyílt levelet írtak a Lancetnek, amelyben arra kérték az orvosokat országszerte, hogy figyelmeztessék pácienseiket az esetleges veszélyekre. Nagy-Britanniában ugyanis az utóbbi időben két életmentő műtétet is végeztek a lenyelt mágnesek eltávolításának érdekében.

"A szülőknek tudniuk kell az esetleges kockázatokról: a mágneses piercingek ugyanis könnyen bélperforációt vagy sipolyképződést okozhatnak" - olvasható a levélben. "A mágneses idegen anyagok véletlen lenyelése, ami korábban kuriózumnak számított, manapság egyre gyakrabban fordul elő a mágneses játékok és ékszerek egyre szélesebb körű elterjedése miatt. Egy magányos mágnesdarab simán áthaladhat a bélrendszeren. Több mágnessel vagy egy mágneshez tapadt kis ékszerrel azonban már meggyűlhet a baja a szervezetünknek, ez pedig sipolyképződéshez és a bélfal átfúródásához vezethet."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.