betegség kiközösítés iskola Asperger-szindróma Tourette szindróma bántalmazás zaklatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jaylen Arnold Tourette-szindrómával küzd, így pontosan tudja, milyen az iskolai gúnyolódások céltáblájává válni. Mivel egyre több tinédzser lesz inkább öngyilkos, minthogy még egy napot iskolába menjen, a piszkálódások, zaklatás elleni küzdelem egyre fontosabbá válik.

Egy fiú, három betegség

Jaylen Arnold boldogan is élhetne floridai otthonában, de betegségei már kétéves kora óta beárnyékolják életét. Hároméves volt, mikor Tourette-szindrómával, négy, mikor OCD nevű rögeszmés-kényszeres betegséggel és nyolc, mikor enyhe Asperger-szindrómával diagnosztizálták. A legtöbb gúnyos megjegyzésért persze a Tourette-szindróma tünetei felelősek, hiszen az akaratlan arcrándulások vagy kiáltások igen feltűnőek lehetnek. Emiatt Jaylen eleinte olyan magániskolában tanult, ahol elnézték furcsaságait, és betegségeivel együtt szerették. Amikor azonban hagyományos iskolába került, szinte azonnal céltáblájává vált a gúnyolódásoknak. A zaklatásnak senki sem vetett gátat, a folyamatos stressz miatt pedig Jaylen betegségei elkezdtek súlyosbodni - annyira, hogy az akaratlan mozgások már agresszívnek tűntek. Az orvosok tanácsára hallgatva a fiút kivették abból az iskolából, és az otthon eltöltött nyugalmas idő javított is az állapotán. Az átélt szenvedéseket viszont nem felejtette el.

www.facebook.com/JaylensChallengeFoundation
www.facebook.com/JaylensChallengeFoundation

Jaylen Arnold

Vess véget a gúnyolódásnak - Leonardo DiCaprio különleges karkötője

A pihenő után Jaylen visszakerült korábbi, elfogadó szemléletű iskolájába, aminek határtalanul örült. A gúnyos megjegyzések viszont mély nyomokat hagytak benne, de ahelyett, hogy bosszút forralt volna, mások javára igyekszik fordítani élményeit. Nevével elindult a Jaylens Challenge nevű alapítvány, mely egyenesen az iskolai piszkálódások ellen jött létre. Nemcsak arra tanítják a gyerekeket, hogy fogadják el tőlük valamiben különböző társaikat, de sztárokat is megszólaltatnak az ügy érdekében - így került a képbe a maga is Tourette-szindrómával küzdő Dash Minok színész, vagy Leonardo DiCaprio. Az ő kezükön is ott van az a sárga szilikonkarkötő a Bullying No Way, azaz Vess véget a gúnyolódásnak felirattal, melyet az alapítvány készített, Jaylen pedig ahelyett, hogy magában búslakodna, a kampány keretében körbeutazza az országot, megmutatva ezzel, kik az igazi vesztesek vagy nyertesek ebben az élet nevű játékban.

www.facebook.com/JaylensChallengeFoundation
www.facebook.com/JaylensChallengeFoundation

Leonardo DiCaprio és Dash Minok

Arnold esete cseppet sem egyedülálló

Az iskolai piszkálódások felnőttként már nem tűnnek nagy tragédiának, de gyermek- vagy tinikorban az életet olyan mélyen megkeseríthetik, hogy sok fiatal nem lát más kiutat, mint önmaga vagy mások meggyilkolását. Míg az azóta híressé vált Susan Boyle anno csak tervezte az öngyilkosságot társai miatt, addig a 2011-ben nyolcévesen önmagát felakasztó Tori Blair Wilson, vagy a 15 évesen metró elé ugró Felicia Garcia, Amanda Todd, Joel Morales, vagy a 16 éves kecskeméti fiú be is váltotta ígéretét. Többek között a Columbine középiskolai mészárlás elkövetői is amiatt ragadtak fegyvert, mert úgy érezték, nem tudnak másképp szabadulni kínzóiktól. Mindannyian a rossz megoldást választották, de a helyzeten nem javít az, ha az érzékenyebb idegrendszerű gyerekeket magániskolákba küldjük. A gúnyolódásoknak nincs helye toleranciát hirdető társadalmunkban még akkor sem, ha ez a gyermekek megszokott viselkedése.

Tourette-szindróma, avagy a káromkodás rabságában/lifenetwork/lifemagazin/20110201-touretteszindroma-avagy-a-karomkodas-rabsagaban.html"Neked nem adok puszit" - Kiközösítés az iskolábanhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121119-kikozosites-okai-az-iskolaban.htmlTúl kövér, nem elég okos, csúfolják? Így kezeld a kisiskolások és kamaszok leggyakoribb problémáithttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20120926-tul-kover-nem-eleg-okos-csufoljak-kikozositik-a-kisiskolasok-es.htmlRossz iskolát választottunk?http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121029-agressziv-tuneteket-produkal-vagy-visszahuzodo-lesz-az-a-gyerek-akinek.html860 millió forintot pezsgőzött el Leonardo DiCapriohttp://www.life.hu/legykepben/20121205-leonardo-dicaprio-harom-millio-dollar-erteku-pezsgot-ivott-meg.htmlLetartóztatta az FBI Leonardo DiCaprióthttp://www.life.hu/legykepben/20121129-leonardo-dicaprio-amerikai-szineszt-letartoztatta-az-fbi.htmlLeonardo DiCaprio luxusotthona Malibunhttp://www.life.hu/life/galeria/20121110-elado-leonardo-dicaprio-luxusotthona-malibun.htmlTíz éve egy férfit szeret Leonardo DiCaprio?http://www.life.hu/legykepben/20121107-leonardo-di-caprio-amerikai-szinesz-homoszexualis.htmlA párkapcsolata is rámegy! Leonardo DiCaprio nem használ dezodort, és csak ritkán zuhanyzikhttp://www.life.hu/tested-lelked/20120321-a-parkapcsolata-is-ramegy-leonardo-dicaprio-nem-hasznal-deozort-es.htmlDöbbenetes maszkot kapott Leonardo DiCapriohttp://www.life.hu/szorakozz/20111111-leonardo-dicapriot-teljesen-atmaszkiroztak-jedgar-hoowerre.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.