immunrendszer kisbaba allergia baktérium anyatej
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberi szervezet számtalan baktériumnak ad otthont, amelyek mind elengedhetetlenek egészségünk megőrzésének szempontjából: a csecsemők először a szoptatás során kerülnek kapcsolatba a jótékony mikroorganizmusokkal, amelyek végül az ő testükben is tanyát vernek. Szakértők szerint az anyatej közel 700 baktériumvariánst tartalmaz, jóval többet, mint azt eddig gondoltuk.

Bár a baktériumok pontos szerepe egyelőre ismeretlen, ez a bakteriális sokszínűség segíthet az anyatej megemésztésében és az újszülöttek immunrendszerének megerősítésében. A további kutatások olyan módszerek kifejlesztéséhez vezethetnek, amelyek segíthetik a valamilyen okból nem szoptatható csecsemők táplálását.

Az anyatej mikrobiómájának vizsgálatát DNS szekvencia technikával, vagyis piroszekvenálással végezték, amelynek során sok apró DNS "címke" jön létre a vizsgált organizmusok génjeiből. A tudósok a DNS szekvenciák variációinak vizsgálata után tudják elkülöníteni a különböző baktériumtörzseket.

Thinkstock
Thinkstock

A kutatók a kolosztrumot, vagyis az emlőmirigyek által a szülés után kiválasztott előtejet, valamint a hat hónappal a szülés után adott anyatejet is megvizsgálták. Az utóbbi minták jellemzően olyan, a szájüregben is megtalálható baktériumokat tartalmaztak, mint a Veillonella, a Leptotrichia és a Prevotella.

"Egyelőre nem tudjuk, hogy a baktériumok a csecsemőktől származnak és így változtatják meg a tej szerkezetét, vagy a tej által jutnak a csecsemők szájüregébe" - olvasható Maria Carmen Collado, az Agrokémiai és Élelmiszertechnológiai Intézet munkatársa és Alex Mira, a spanyol Közegészségügyi Kutatóintézet tudósának nyilatkozatában.

A vizsgálatok szerint a túlsúlyos, valamint tervezett császármetszésen átesett édesanyák tejében a többi tejmintához képest jóval kevesebb a baktérium. (Az előre nem tervezett császármetszésen átesettek teje nagyon hasonló a gyermeküket vaginális úton megszülő édesanyákéhoz.)

"Ha az anyatejben található baktériumok valóban fontos szerepet játszanak az immunrendszer fejlődésében, akkor rendkívül fontos, hogy a tápszerekbe is belekerüljenek, ezzel is csökkentve az allergiák, az asztmatikus, valamint autoimmun betegségek kialakulási esélyeit" - írják a kutatók.

A részletes vizsgálati adatok az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos szaklapban kerültek publikálásra.

"Mióta leálltam az anyatejről, azóta diétázom" - Így harcol Csomor Csilla a kilókkalhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20120807-csomor-csilla-a-baratok-kozt-szinesznoje-golfozik-es-vitorlazik-.htmlEmberi fogyasztásra alkalmas anyatej, közvetlenül a tehénbőlhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110404-emberi-fogyasztasra-alkalmas-anyatej-kozvetlenul-a-tehenbol.htmlEzt biztosan nem tudtad a hüvelyrőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121218-a-noi-nemiszervben-normal-esetben-tobb-millio-bakterium-el.htmlMi lakik a köldöködben? Egy szexi testrész, ahol 1400 féle baktérium tanyázhat!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110712-akar-1400-fele-bakterium-is-elhet-a-koldokodben.htmlNem tudod, miért hízol? Egy baktérium lehet az okahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130102-egy-enterobacter-nevu-bakterium-lehet-az-oka-az-elhizasnak-nem.htmlHemzsegnek a baktériumoktól a hotelszobák villanykapcsolói és távirányítóihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120905-hemzsegnek-a-bakteriumoktol-a-hotelszobak-villanykapcsoloi-es-taviranyitoi.htmlNem csak a rémálmokban létezik: húsevő baktérium miatt kellett amputálni egy fiatal lány több testrészéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120605-a-husevo-bakterium-hihetetlen-gyorsasaggal-roncsolja-a-testet.htmlNyálas zöldségek és szalmonellafertőzés - Így védekezz az áruházi baktériumokkal szembenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120111-nyalas-zoldsegek-es-szalmonellafertozes-igy-vedekezz-az-aruhazi-bakteriumokkal.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.