Meghalt Szőnyi Olga operaénekes

halál Szőnyi Olga operaénekes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt a Magyar Állami Operaház örökös tagja, Szőnyi Olga mezzoszoprán. A kékszakállú herceg vára legendás Juditját kedden, életének 80. évében érte a halál - közölte az MTI-vel a dalszínház sajtófőnöke, Várkonyi Judit.

Az énekesnő temetéséről később intézkednek. Szőnyi Olga 1933. július 2-án született. A Liszt-díjas operaénekes, érdemes művész a Zeneakadémián Varga Pál és Sipos Jenő tanítványa volt. A kiváló mezzoszoprán, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, Szőnyi Olga neve hosszú évekre egybeforrt Bartók egyetlen operájának, A kékszakállú herceg várának hősnőjével, Judittal.

1952-ben szerződött az Operaházhoz, ahol 1954-ben mutatkozott be Verdi Don Carlosának Eboli szerepében. Számos külföldi fesztiválon is alakította Juditot. A mezzoszoprán fach legjelentősebb szerepeit nagy sikerrel énekelte, alakításait színészi képességei tették hitelessé.

1962 és 1965 között a kölni opera állandó vendége volt, vendégszerepelt Londonban, Montreálban, Bostonban, Chicagóban, New Yorkban. 1979-től a bécsi Staatsoper állandó vendége volt. 1996-tól a Magyar Állami Operaház örökös tagja címet viselte.

Judit és Eboli mellett emlékezetes és példaszerű alakításokat nyújtott Leonóraként a Fidelióban, Amnerisként az Aidában, a Carmen címszerepében, Vénusz alakjában a Tannhäuserben, Octavianként A rózsalovagban, illetve Komponistaként az Ariadné Naxosban című Richard Strauss operákban, játszotta a Sába királynőjét, és Brangänét a Trisztán és Izoldában.

Életmentő műtét vár Vili bácsirahttp://www.life.hu/gyogyulj/20130123-varkonyi-andras-a-baratok-kozt-sztarjan-szivmutetet-hajtanak-vegre.htmlMa már nem szégyen az óriási popsihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130122-a-vilag-legnagyobb-feneku-noje-a-190-kilos-mikel-ruffinelli.htmlNem tud leállni a drogokról a híres színész fiahttp://www.life.hu/gyogyulj/20130122-michael-douglas-fia-cameron-nem-tud-leallni-a-drogokkal-maganzarkaba.htmlÍgy tette tönkre a tinisztárt a hírnévhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130121-helen-flanagan-szinesznot-tonkretette-a-hirnev.htmlNátha vagy influenza? Le a tévhitekkel!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130118-natha-vagy-influenza-tevhitek-es-magyarazatok.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.