mellékhatás gyógyszer elektrosokk kiállítás pszichiátria kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Február elején hazánkba is megérkezett egy vándorkállítás, mely igen érzékletesen mutatja be azokat az embertelen kísérleteket és kezeléseket, melyekkel a pszichiátria a különös viselkedésű pácienseket igyekezett "gyógyítani", s melyek egy részét a mai napig alkalmazzák. A témáról Dobos János, a kiállítást szervező Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Alapítvány elnöke mesélt a Life.hu-nak.

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Alapítvány a nemzetközi szervezethez hasonlóan régóta foglalkozik a pszichiátria területén történő emberi jogi visszaélésekkel. Nemcsak jogorvoslatért fordulhatunk hozzájuk, de az elmúlt évek során felgyűlt anyagokból kiállítást is szerveztek, ahol képet kaphatunk a pszichiátria múltjáról, jelenéről, és bepillantást nyerhetünk a szörnyű kezelésekbe.

Thinkstock
Thinkstock

"A kiállítás egy kevéssé ismert világba vezeti el a látogatókat, tehát olyan dolgokat láthatnak, melyekkel az átlagember nem foglalkozik, vagy nem is tud róla. Kezdetben a pszichiátria nem volt része a hagyományos orvoslásnak, így a furcsán viselkedő, mentálisan zavart embereket egyszerűen fizikailag igyekeztek lehengerelni.
Ezek közül számomra a legborzasztóbb az elektrosokk-kezelés, melynek ötletét egy olasz pszichiáterpáros egy vágóhídon szerezte. Ott ugyanis az állatokat először fejbekólintották árammal, hogy könnyebb legyen levágni őket - a két pszichiáter pedig kidolgozott egy módszert arra, hogy a mentálisan zavart embereket hogyan lehet ugyanilyen módon ártalmatlanná tenni. Ez a mai szemmel embertelen kezelés rengeteg ember életét tette tönkre, de nemcsak fénykorában: Franciaországban ma is évente több tízezer elektrosokk-kezelést végeznek, és alacsonyabb számban ugyan, de hazánkban is alkalmazzák a mai napig. Azt a vezető pszichiáterek is elismerik, hogy nem tudni, az áram mit okoz az agyban, egyedül az mérhető, hogy agyszöveteket éget el, és emiatt lehet egy korábban dühöngő páciens a kezelés végén csendes és nyugodt. Ma már ugyan altatásban végzik, illetve a csonttörések elkerülése érdekében izomlazítót is adnak, valamint beleegyező nyilatkozatot is aláíratnak a beteggel, de nem tudni, hogy megfelelően tájékoztatták-e a veszélyekről, mellékhatásokról."

Erre a legjobb példa a ma már idős Ilonka néni, akit több alkalommal is elektrosokkal kezeltek:

"A hozzánk forduló nénit az előző rendszerben 'kezelték', mikor a tolókocsis fia érdekében vitatkozni mert az egészségügyisekkel. Bevitték a pszichiátriára, és húsz alkalommal elektrosokkolták, amitől nemcsak emlékezetkiesései keletkeztek, de egyik szemére teljesen, másikra csaknem teljesen elvesztette a látását. Bár el tudta látni magát, gondnokság alá helyezték, ami alól csak nemrég sikerült felszabadítanunk. Ilonka néni esete természetesen nem egyedülálló, hiszen a pszichiátria lehengerlős időszakában ennél borzalmasabb kezeléseket is végeztek. Míg a 19. században valódi eszközök híján hideg vízbe pottyantották, vagy egy székben pörgették a delikvenseket, addig a huszadik század első felében a portugál Antonio Egas Moniz továbbfejlesztette a betegek elcsendesítését. Egy jégcsákányszerű pálcikával a szemen át behatoltak az agy elülső lebenyébe, ahol az eszközt mozgatva tulajdonképpen agyszöveteket roncsoltak. A majmokon végzett kísérletek során megfigyelték, hogy az állatok nyugodtabbak lettek a kezeléstől, így emberek tízezrein is bátran alkalmazták. Bár gyakorlatilag az életet ölték ki a páciensekből, a feltaláló Nobel-díjat kapott. Az már a sors fintora, hogy Monizt végül egy így ártalmatlanná tett betege ölte meg."

Thinkstock
Thinkstock

Magát a pszichiátriát a huszadik század közepétől kezdték a hagyományos orvoslás részének tekinteni, így kezdték el az elektrosokkon és a műtéteken kívül a gyógyszeres kezeléseket.

"Személyes tapasztalatból mondhatom - hiszen rengeteg ilyen ügyünk van -, hogy a pszichiátriai gyógyszerek eltérnek az orvoslásban használt gyógyszerektől. Valójában nem jelentenek megoldást, mivel a mentális problémák esetén az alapvető kérdés az, hogy mi okozza a tüneteket, és nem az, hogyan lehetne azokat elnyomni. Ezek a szerek kémiai úton ugyan elfedik a tüneteket, de az alapvető probléma megmarad, és a pirulák abbahagyása után újra jelentkezik. Ahhoz pedig, hogy a szerek számtalan mellékhatásáról képet kapjunk, elég kinyitni a hivatalos gyógyszerkönyvet, ahol a testi problémáktól kezdve az agresszióig, öngyilkossági gondolatokig minden megtalálható. Az utóbbi években nagy médiafigyelmet kaptak az iskolai lövöldözések, ámokfutások. Rengeteg olyan esetről tudunk, ahol ezek a gyilkosok veszélyes pszichiátriai szereket szedtek, vagy azok mellékhatásaitól szenvedtek: 1986-ban Rod Matthews, aki ütővel agyonverte osztálytársát, 1996-ban Timmy Becton, aki pajzsként maga elé ragadta 3 éves unokahúgát, és fegyvert fogott a rendőrre, vagy Kip Kinkel 1998-ban, aki a springfieldi középiskolában nemcsak szüleit lőtte le, de két másik embert, valamint huszonkettőt megsebesített - ők mind pszichiátriai gyógyszerezés hatása alatt álltak, de az elmúlt tíz évben történt iskolai lövöldözések esetén is többször ugyanerről volt szó."

A mai pszichiátria legfőbb "gyógymódja" a tudatbefolyásoló szerek egyre szélesebb körű használata - nemcsak felnőttek, de gyerekek esetében is.

"Megfigyelhetjük, hogy 20-30 évvel ezelőtt az iskolában a problémás gyerekeket senki sem tartotta betegnek, amire gyógyszert kéne adni. Manapság, ha viselkedési vagy tanulási zavart látunk, akkor hazánkban is kerülhet egy gyerek pszichiáterhez, ahol esetenként gyógyszerrel lecsendesítik. A leggyakrabban alkalmazott ilyen szer, ami Magyarországon is felírható, a speed és a kokain hatóanyagával rokon vegyületet tartalmaz. 2008-ban egy fiút, aki drogfogyasztás miatt került pszichiátriára, egyszerűen átszoktattak pszichiátriai szerekre, amiktől egyre rosszabb lett az állapota. Erre még több gyógyszert adtak neki - köztük olyat is, mely szívproblémákat okozhat, majd mikor meghalt a szeretett nagybátyja, és a gyásztól teljesen magába fordult, tíz alkalommal elektrosokkolták. Innentől drámai módon romlott az állapota, egy emberi roncs lett, és annyira kiszámíthatatlanná vált, hogy másfél évig az ágyához kötözve tartották. Mikor felhívtuk a figyelmet az ügyre, a kórházból egyszerűen kirakták, majd pár hónap múlva a fiú szíve egyszerűen megállt - könnyen lehet, hogy hirtelen halálát a kapott szerek mellékhatásai okozták. Az édesanyja egyetlen gyermeke volt.

Thinkstock
Thinkstock

Személyes véleményem szerint a pszichiátriai gyógyszerek, melyeket a mai napig nemcsak társadalmi, de szakmai körök is támadnak, még mindig nem a megoldás felé vezetnek. Ráadásul sokszor magát az engedélyezési procedúrát is befolyásolják a gyógyszergyártók, és elhallgatják a mellékhatásokat. Mire pedig a forgalomba kerülés után azok megjelennek az embereknél, és betiltják a gyógyszert, már több milliárdos hasznot hozott."

Life.hu programtipp

3 lebilincselő kiállítás februárra
1. Thorma János kiállítása a Nemzeti Galériában
2. Pszichiátria: Károkozás és halálesetek
3. Nézegess meztelen férfiakat a Leopold Múzeumban

Bővebb információ a kiállításokról



Ha tetszett a cikkünk, kövesd a Life.hu-t a Facebook-on is, hogy ne maradj le semmiről!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.