Rengetegen nem tudják, mit esznek valójában

marhahús élelmiszer dietetikus lóhús-botrány lóhús
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Európát érintő húsbotrány hírei hallatán talán még az is húsvét előtti böjtölésre adja a fejét, aki egyébként kedveli a húskészítményeket, és esze ágában sem volt 40 napos húselhagyó maratonba kezdeni.

Üvegszilánk a gabonapehelyben

Bár még hangos Európa a lóhússal "gazdagított" botrányos húskészítmények piacra dobása miatt, máris újabb, nem csekély aggodalomra okot adó hír is napvilágot látott: 36 ezer csomag gabonapelyhet hívott vissza egy világcég, miután kiderült, a gyártási eljárás során a termékbe üvegszilánk került. A cég életében máskor is előfordult már termékvisszahívás, hiszen nem is olyan régen, 2012 őszén közel hárommillió doboz gabonapelyhet kellett levenni a boltok polcairól fémforgács-szennyezés miatt.

Thinkstock
Thinkstock

Bár a gabonapehely dobozaiba került "idegen anyag" veszélyes lehet, mégis kevésbé érinti érzékenyen a fogyasztót a hír, egyrészt a cég villámgyors, a vásárlók egészségét és érdekeit védő intézkedése miatt, másrészt mert maszatolás nélkül ismerték el, hogy hibáztak, és törekedtek a veszély minél gyorsabb és széles körű elhárítására. És talán éppen ezért kevésbé csökkent a bizalom a cég egyéb termékei iránt.

Miért pont lóhús?

Egészen más a helyzet azonban a hús körüli botrányokkal, hiszen már annak megítélését is kérdésként tálalják, hogy egyáltalán jelent-e bárminemű egészségügyi veszélyt a lóhús megjelenése a húskészítményekben, esetleg a botrány nem szól másról, csak arról, hogy etikátlan dolog a vásárlókkal olyan húst megetetni, amelyhez egyébként nem feltétlenül lenne étvágyuk. Vásárlói szempontok alapján tehát morális kérdések lépnek fel, továbbá ellenszenves és visszatetsző azoknak a cégeknek az agressziója, akik a nagyobb haszon reményében félrevezetik a vásárlót és olyan terméket vásároltatnak meg vele, amelyet a szükséges információk birtokában elkerülnének. Fontos tudni, hogy a lóhús olcsóbb, mint a marhahús, vagyis minél nagyobb százalékban található egy termékekben a marhahús kárára, annál olcsóbb annak előállítása.

7 millió ember nem tudta, mit eszik

Elgondolkodtató azonban az is, hogy a botrány főbb állomásait tekintve szinte visszakövethetetlen, hogy eredetileg honnan származik a lóhús, ami végül az asztalon köt ki. Az érintettek egymásra mutogatnak, és tulajdonképpen senki sem akar felelősséget vállalni a lovak olcsó húsának ügyében. Az eddigi becslések szerint a botrány kirobbanása előtti évben hétmillió ember fogyasztott szándéka ellenére olyan terméket, amely lóhúst tartalmazott.

A lóhúsbotrány főbb állomásai - Ki a felelős?

2013. február 11.

A Nagy-Britanniában okozott lóhúsbotrány kapcsán az érintett svéd nagyvállalat franciaországi beszállítókra hivatkozott. Ennek nyomán házkutatást tartottak az érintett francia cégeknél. Kiderült, a francia cégek többek között romániai beszállítóktól érkezett húsokat továbbítottak a svédek felé.

2013. február 13.

A brit élelmiszer- és szabványügyi hatóság rendőrségi erősítéssel szállt meg egy walesi és egy észak-angliai húsfeldolgozó üzemet, miután felmerült a gyanú, hogy az üzemekben lóhúst is felhasználnak az általuk előállított termékekben, többek között kebab és hamburgerféleségekben.

2013. február 19.

Svájc legnagyobb élelmiszer-ipari vállalata marhahúskészítményeket (tortellini, ravioli, lasagne) hívott vissza Olaszországból, Spanyolországból és Franciaországból. A vizsgálatok alapján a visszahívott termékek 1%-ot meghaladó mennyiségben tartalmaztak lóhúst. A cég német beszállítókra hivatkozik.

2013. február 21.

Ausztriában három olyan termékben is találtak lóhúst, amelyek csomagolásán nem tüntették azt fel az összetevők között. Az osztrák hatóságok egy bécsi gyártó cég kebabösszetevői között leltek lóhúst, előtte egy nappal egy karintiai gyártó által piacra dobott kolbászban, valamint ugyanennek a cégnek egy szalámijában is lóhúst találtak az osztrák élelmiszerbiztonsági szakemberek. Az érintettek természetesen mossák kezüket, állításuk szerint szó sincs szándékos megtévesztésről, a beszállított (szlovén) alapanyag lehet a "ludas" az ügyben.

2013. február 22.

Szlovákiában helyi élelmiszerbiztonsági ellenőrök a bolognai szószban találtak lóhúst. A hírek szerint ugyanarról a termékről van egyébként szó, amely a cseheknél is forgalomba került. A gyártó cég állítása szerint az alapanyagot egy francia beszállítótól vásárolta.

2013. február 25.

Lóhúst találtak egy népszerű svéd nagyvállalat cseh egységei számára Svédországban gyártott húsgolyókban. A cseh üzletek számára Svédországban készülhettek a feltehetően fertőzött húsgolyók.

A lóhús zsírtartalma alacsonyabb, mint a sertéshúsoké

Az ellenőrzött körülmények között piacra került lóhús egyébként veszélytelen, sőt, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Elnöke, Kublányi Jolán a Inforádiónak adott interjújában elmondta, hogy a lóhús fogyasztása az emberi szervezet számára nem jelent veszélyt, mi több, a lóhús alacsonyabb energia- és zsírtartalma miatt még egy kicsit kedvezőbb is, mint például a sertéshúsoké, ráadásul teljes értékű fehérjét tartalmaz.
Sokkal inkább érzelmi jellegű az ellenérzés a lóhús felé, és bár hazánkban kevésbé népszerű a lóhúsfogyasztás, Európa más országaiban, például Franciaországban vagy Olaszországban népszerű táplálék.

Thinkstock
Thinkstock

A színezett húsok még ártalmasak is lehetnek

Vagyis a felháborodás (érzelmi okok mentén) jogos, de kevésbé gyomorforgató, mint a szinte már elfelejtett színezett húsok esete, amely néhány hónapja rázta meg Európa húspiacát és a vásárlók érzékenységét, amikor is Svédországban, Szlovákiában és hazánkban is találtak marhabélszínnek feltüntetett sertéshúst.

A lengyel vágóhídról származó, de magyar vállalkozás által forgalmazott hamisított hús nemcsak morális szempontból kifogásolható, vagy azért, mert az olcsóbb sertéshús helyett színezték, címkézték prémiumkategóriás alapanyaggá a szállítmányokat, de nagyon komoly egészségügyi következményei is lehetnek annak, ha a hentespultokba kerülő, marhahúsként árult hús a gyanútlan fogyasztó hűtőjébe, asztalára kerül.

Egészen más konyhatechnológiai eljárások szükségesek ugyanis abban az esetben, ha sertéshúst szeretnénk a család asztalára tenni. Amíg a marhahús, megfelelő hőmérséklet mellett fogyasztható nyers vagy félig nyers állapotban is, addig a nyers sertéshús fogyasztásának rendkívül komoly veszélyei lehetnek.

Nem véletlen, hogy hazánkban mind a magánvágásoknak, mind a vágóhidaknak szigorú feltételeknek kell megfelelniük, és állategészségügyi szakemberek ellenőrzik, hogy a leölt sertések alkalmasak-e emberi fogyasztásra, hiszen egy veszélyes fertőzés, a trichinellózis kockázata kiemelkedően magas sertéshús fogyasztása esetén. Különösen indokolt az elővigyázatosság, ha mint a fenti esetben is látjuk, bizonytalan a hús eredete (így azt sem tudhatjuk, a színezés előtt megtörtént-e a sertéshús egészségügyi bevizsgálása), valamint akkor nagy a kockázat, ha a húst nem főzik, sütik meg alaposan.

A fenti eset éppen ezért ennyire elgondolkodtató, hiszen a vásárlók minden további nélkül fogyasztották volna el nyersen a marhahúsnak álcázott disznóhúst. A két legveszélyesebb fertőzést a trichinellózis, valamint a kolbászmérgezésként ismert, a clostridium botulinum nevű baktérium által termelt anyagcseretermék, a botulotoxin jelenti a fogyasztóra.

Lóhúst találtak az IKEA húsgolyóiban a cseh ellenőrökhttp://www.origo.hu/nagyvilag/20130225-lohust-talaltak-az-ikea-husgolyoiban-a-cseh-ellenorok.htmlA Nestlé is érintett a lóhús-botránybanhttp://www.investor.hu/news/20130219-a-nestle-is-erintett-a-lohusbotranyban.htmlTizenhárom országba jutott a lóhúsbólhttp://www.origo.hu/nagyvilag/20130215-tagadnak-es-tuntetnenek-a-lohusbotranyban-erintett-ceg-dolgozoi.htmlNémetország is érintett a lóhúsbotránybanhttp://www.origo.hu/nagyvilag/20130214-nemetorszag-is-erintett-a-lohusbotranyban.htmlRomániába vezetnek a brit lóhúsbotrány szálaihttp://www.origo.hu/nagyvilag/20130209-romaniaba-vezetnek-a-brit-lohusbotrany-szalai.htmlElnézést kért a lóhúsos burgerért a Tescohttp://www.origo.hu/nagyvilag/20130117-elnezest-ker-a-lohusos-burgerekert-a-tesco.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.