Szexi vagy sem, jobban jársz a szakállas férfival!

öregedés napsugárzás asztma köhögés egészség szakáll kiütés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság úgy néz ki, mintha kezdene újra divatba jönni a szakáll. A közelmúltban olyan hírességek, mint Ben Affleck, George Clooney, Hugh Jackman, Sam Mendes vagy éppen Joaquin Phoenix jelentek meg a nyilvánosság előtt bozontos arcszőrzettel. Sok nő nem kedveli a szúrós bajuszt és szakállat, pedig az arcszőrzetnek számos jótékony hatása lehet.

Védelem a napsugárzás ellen

A szőrös arc hatékony védelmet nyújthat a napsugárzás káros hatásai és a bőrrák kialakulása ellen, derült ki az ausztrál Dél-Queenslandi Egyetem kutatónak tanulmányából, melyet a Radiation Protection Dosimetry című tudományos szakfolyóiratban publikáltak. A kutatók megállapították, hogy a dús arcszőrzettel fedett bőrfelületet átlagosan körülbelül egyharmaddal kevesebb káros UV-sugárzás éri, mint a csupasz bőrfelületet. A kutatás során az is kiderült, hogy a szakáll hosszától és sűrűségétől függően akár 90-95 százalékos védelmet is nyújthat az UV-sugarak ellen.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Asztmatikus rohamok megelőzése

A szakállas férfiak esetében az asztmát kiváltó irritáló polleneket megszűrheti az arcszőrzet, különösképpen a bajusz. A sűrű bajusz képes meggátolni, hogy az allergének nagy része bejusson az orrjáratba és onnan a tüdőbe, mondta Carol Walker, a Birminghami Trichológiai Központ szakértője. "A levegőben szálló mikroszkopikus pollenek ragadósak, ezért könnyen rátapadnak a bajuszra, mielőtt belélegeznénk őket" - jegyezte meg dr. Rob Hicks, londoni körzeti orvos.

Az öregedés lassítása

Idővel az arcszőrzet képes a bőrt fiatalon és jó állapotban tartani, ugyanis a szőrszálak nem engedik, hogy az arcbőrből távozzon a nedvesség. Az arcbőr nedvességtartalmának megőrzésével a szakáll védelmet nyújt a széllel szemben, ami rendkívüli mértékben száríthatja a bőrt, mondta dr. Nick Lowe, londoni bőrgyógyász.

Védelem a köhögés ellen

A vastag, sűrű szakáll a nyaki részen hatékony védelmet nyújt a torok számára, mivel magasabb hőmérsékletet tud biztosítani ezen a hidegre érzékeny területen. "Mikor fáj a torkunk, a szervezetünk a belső hőmérséklet megnövelésével próbálja meg felvenni a harcot a vírusokkal szemben. Minél melegebben tartjuk magunkat, annál hatékonyabban tud küzdeni a szervezetünk a betegséggel szemben. Az arcon és a nyakon lévő vastag szőrtakaró úgy viselkedik, mint egy vastag sál, ami melegen tart" - magyarázta dr. Felix Chua, a London Clinic légzésszervi szakértője.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Védelem a kiütések ellen

A borotválkozás sok esetben a bakteriális fertőzések okozója az arcbőrön, állítja dr. Martin Wade, a Londoni Bőr- és Hajklinika konzultáns bőrgyógyásza. "A borotválkozás könnyen felsértheti az érzékeny arcbőrt, és szőrbenövést, valamint szőrtüszőgyulladást okozhat" - tette hozzá a szakértő.


Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.