Férfiak csúcsformában: indulhat a babagyártás!

szex tanulmány szülés gyermek sperma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Télen és koratavasszal a legjobb a férfi ivarsejtek minősége - állítják izraeli kutatók 6500 férfi spermamintájának elemzése eredményeként, hozzátéve, hogy ez a normál megtermékenyítő képességűekre áll. A gondokkal küszködők spermája ősszel és tavasszal a jobb.

Az alanyok közül mintegy 1500-nak termékenységi gondjai voltak, ötezer férfinak nem voltak ilyen problémái. A laboratóriumi tesztelést három és fél éven át, 2006 januárjától 2009 júliusáig folytatták, így több esztendőn keresztül nyomon tudták követni a szezonalitást. A spermaminták vizsgálata egyértelműen kimutatta, hogy télen valamivel több hímivarsejt termelődik, több köztük a gyorsmozgású és kevesebb az abnormális alakú. A tavasz beköszöntével azután rohamosan romlik az ondó minősége.

Thinkstock
Thinkstock

"A téli és tavaszi spermaminták magyarázattal szolgálhatnak arra, hogy miért bőségesebb a gyermekáldás ősszel" - írja a tanulmányban Elijahu Levitasz, a Ben Gurion Egyetem kutatója, hozzátéve, hogy a fogantatásproblémás pároknak segítség lehet a spermaszezonalitási felfedezés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) normája szerint az az ondó tekinthető normálisnak, amelyben milliliterenként 16 millió felett van a spermiumok száma. A téli mintákban a 70 milliót is eléri a szám, és a sejtek 5 százaléka - azaz 3,5 millió - gyorsmozgású. Tavasszal 68 millióra csökken a szám, és 3 százalékra - 2,3 millióra - a gyorsak aránya. A fenti képlet azonban nem áll az abnormális spermatermelésű férfiakra. Az ő esetükben az rajzolódott ki, hogy inkább ősszel javul spermáik mozgékonysági mutatója, míg tavasszal a legmagasabb - 7 százalékos - a normális alakú ivarsejtjeik aránya. A kutatók szerint mindezek alapján nekik leginkább ősszel és tavasszal a legtanácsosabb próbálkozni a gyermeknemzéssel.

Forrás: MTI

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Ez legyen az első lépés influenza esetén!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130228-forroitalpor-fogyasztasa-influenza-eseten-ez-legyen-az-elso-lepes-mielott.htmlAhogyan születtél, olyan életed leszhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130228-szuletesunk-mely-elmenykent-el-tudatalattinkban-akar-mindennapi-eletunket-stresszhelyzeteinket.htmlKelly Osbourne-nak epilepsziája van?http://www.life.hu/gyogyulj/20130310-kelly-osbourne-epilepszias-az-orvosok-tesztje-szerint.htmlCsokifüggés, csipszmánia: te is függő vagy?http://www.life.hu/gyogyulj/20130306-fuggosegek-es-rossz-szokasok-csokifuggo-csipszfuggo-es-gyorsetterem-manias-emberek.htmlMeztelen ovisok a hóban - Ne pátyolgassuk őket?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130227-brutalis-hidegkura-a-jobb-immunrendszerert-hatasos.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.