Bebo Valdes kubai zeneszerző zongorista Grammy-díjas
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencvennégy éves korában elhunyt Bebo Valdes ötszörös Grammy-díjas kubai zongorista, zeneszerző, a latin zene egyik nagy egyénisége.

A muzsikust pénteken érte a halál Svédországban, amely Kubából való távozása után második hazája lett. Halálhírét fia, a szintén neves zongorista Chucho Valdes ügynöke jelentette be.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A kubai zene mágusa - ahogy az El País spanyol napilap Bebo Valdest nevezte - az 1930-es években kezdett zongoristaként játszani Havanna híres éjszakai bárjaiban, és hamarosan nemzetközi hírnévre tett szert. Dolgozott együtt Nat King Cole-lal és Rita Montanerrel, és a kubai főváros Tropicina éjszakai klubjának zenei igazgatója volt a negyvenes évek végén, az ötvenes évek elején. Zenekara, a Sabor de Cuba olyan énekeseket kísért, mint Benny More és Pio Leyva. Ebben az időben ő és az egyik rivális zenekar vezetője, Perez Prado életre hívta a mambót, amely hamarosan világszerte népszerűvé vált. Egy másik zenei irányzat, a batanga is az ő nevéhez fűződik.

Valdes karrierje az 1990-es években új erőre kapott, amikor összeállt Paquito D'Rivera szaxofonossal, és 1994-ben elkészítették a Bebo Rides Agian című CD-jüket. Kilenc évvel később Diego Cigala neves spanyol flamenco énekessel vették fel a Lagrimas Negras című CD-t, amely Grammy-díjas lett. Ezután Valdes Svédországból áttelepült Spanyolországba, ahol egészen mostanáig élt, mielőtt családja idén márciusban az Alzheimer-kórban szenvedő zenészt visszavitte Stockholmba.
Fiával, Chuchóval 2009-ben elkészítették a Juntos para siempre című albumot, amelyet koncertturnén mutattak be.
Öt Grammy-díjat kapott: kettőt 2002-ben az El arte del sabor című lemezéért, egyet a Lagrimas Negrasért és kettőt 2006-ban a Bebo de Cuba című albumáért.
Amikor azt kérdezték tőle, honnan van energiája ahhoz, hogy még mindig játsszon, Valdes azt válaszolta: "Mi mást tehetnék? Nézzem a televíziót? Nem, inkább zongorázom. Játszani fogok, amíg meg nem halok".

Forrás: MTI

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.