Dél-koreai kutatók szerint a kasztrált férfiak lényegesen tovább élhetnek, mert a férfihormonok nem gyengítik az immunrendszerüket. De van ennek valóságalapja? A Life.hu utánajárt.

Állításuk alapköve egy több száz évre visszamenő koreai családfakutatás, melyben érdekes adalékra bukkantak a kutatók, az iratokból ugyanis az derült ki, hogy az uralkodó családnál szolgáló kasztrált férfiak lényegesen hosszabb életűek voltak, mint férfias ékszerüket megőrző kortársaik.

Forrás: Thinkstock

Mivel a hír meghökkentő, kíváncsiak voltunk arra, van-e igazság abban, amit az ázsiai kutatók állítanak. Annál is inkább, mert a hazánkba eljutott hírmorzsa szerint az egyik vezető kutató, Kjun-Csin Min biológus azt vallja, a magyarázat rendkívül egyszerű: a férfihormonok jelenléte a szervezetben gyengíti az immunrendszert, így emelkedik a keringési zavarok esélye. Más, esetleg a kasztrált férfiak életkörülményeivel, életmódjával foglalkozó feltételezések - ha szerepelnek is a kutatási anyagban - Magyarországra nem jutottak el, így csak találgatni lehet, hogy a tesztoszteron "kiiktatása" mellett (vagy helyett) milyen egyéb tényező magyarázhatja a hosszabb élettartamot.

Hogyan éltek az eunuchok?

A kutatás a 12. századig nyúlik vissza, állítólag ebben a században jelentek meg az eunuchok a palotákban, ahol hivatalnok munkakörben dolgoztak. Már gyerekkorukban kiemelték őket a családjukból (először csak azokat, akiknek baleset miatt sérült a heréjük), később azonban már a szülők ajánlották fel gyermeküket a hivatalnok posztra, és ennek érdekében meg is szabadították őket az akadályt jelentő, felesleges szervtől. Ez arra utal, hogy a palotába kerülni egyrészről megtiszteltetés volt a család számára, másrészt a gyermek számára a felemelkedés lehetőségét biztosította családja nehéz életéhez képest. Vagyis a kasztrált gyerekek kora gyermekéveiktől kezdve a kortársaikhoz képest összehasonlíthatatlanul jobb életkörülmények közé kerültek, ahol a napi feladat nem a földeken való munka vagy teherhordás volt, hanem a szervezetet jóval kevésbé megterhelő "irodai" feladat.

Nyilván a könnyebb munka mellett szerepet játszhatott a táplálkozás, a jobb minőségű öltözködés, a higiéniás szokások betartása és az elérhető orvosi ellátás is, hiszen azoknak, akik érintkeztek az uralkodó család tagjaival, egészségesnek és ápoltnak kellett lenniük.

Forrás: Thinkstock

Mit mond a szakértő?

Dr. Koppány Viktória, PCOS- és inzulinrezisztencia-specialista, más oldalról közelít az igazsághoz: "Érdekes a kasztrációs felvetés, de az igazság az, hogy a gyakorlatban nem járható út, amit felkínál. A tesztoszteron nem luxus, a férfiak szervezetében nagyon is fontos hormonról van szó. Szerepe van a megfelelő izomzat, csontozat, bőr, szőrzet, hang, gondolkodás, a férfias, másodlagos nemi jegyek kifejlődéséhez.

A magas koleszterin, a magas vérnyomás, a stressz és az agresszivitás, melyek kialakulásához a tesztoszteron valóban hozzájárul, kezelhető és befolyásolható. Vagyis nem a herék eltávolítása a megoldás, hanem a maximálisan betartott egészséges életmód, valamint a szűrővizsgálatokon való részvétel, hogy időben kiderüljön a magas koleszterin vagy a magas vérnyomás, és a megfelelően beállított életmód vagy a kezdődő problémákra gyorsan reagáló egészségügy képes legyen ellensúlyozni a tesztoszteron kétségtelen rizikóját. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a kasztráltakban is bennmarad a prosztata és okozhat további problémákat, akár prosztatarákot is."

Férfi vagy női nőgyógyász? Melyik a jobb?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130327-nogyogyaszat-nok-kontra-ferfiak-te-kihez-jarsz-vizsgalatra.html Szex, amihez a depressziós férfiak menekülnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130312-a-gyakran-virtualis-szexualis-eletet-folytato-emberek-nagy-aranyban-szenvednek.html Szexi vagy sem, jobban jársz a szakállas férfival!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130306-a-szakall-jotekony-hatasai-vedelem-a-napsugarak-ellen-oregedes-lassitasa.html 6 furcsa, férfiasságnövelő plasztikai műtéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130207-extrem-plasztikai-sebeszet-ferfiaknak-bajuszbeultetes-mellkisebbites-ferfi-mellizom-noveles-peniszhosszabitas.html A férfi, akit eltiltottak a gyereknemzéstőlhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130110-corey-curtis-kilenc-gyermeket-nemzett-hat-nonek-ezert-eltiltottak-a.html Férfiak gyesen: megalázó vagy modern?http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20121121-kulfoldon-mar-bevett-gyakorlat-magyarorszagon-meg-furcsa-ferfiak-gyesen-megalazo.html