tisztálkodás a nap cikke higiénia nők vécépapír vécé mozgalom India
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új női mozgalom jött létre Indiában. Nem valamiféle magasztos célért küzdenek, egyszerűen csak nem akarják dolgukat a szabad ég alatt végezni: normális mellékhelyiségre vágynak.

Egy 20 éves lány fellázadt

A mozgalom elindítója, a 20 éves Anita Bai Narre Közép-Indiában él egy kis faluban. Anita házassága második napján fellázadt és kijelentette, hogy addig nem fog a férjével élni, amíg az nem épít neki fürdőszobát. A bejelentés kisebbfajta sokkot okozott férjének, Shivramnak, aki végül összes megtakarítása felhasználásával egy hét alatt megépítette a kívánt helyiséget. Mára Anita nevét mindenki ismeri Indiában, ugyanis neki köszönhetően Jheetudnha lett az első olyan falu Indiában, ahol a nőknek nem méltatlan körülmények között kell elvégezniük a dolgukat.

Miért ekkora probléma a fürdőszoba?

A nyugati stílusú fürdőszoba káddal és vécével igazi luxusnak számít egész Indiában. Az ötlet, hogy a vécé a házon belül is lehet, sokáig ellenállásba ütközött, ugyanis úgy vélték, hogy egészségügyi szempontból ez kockázatos lenne. Meg persze a vízhiány miatt egyébként sem elképzelhető, hogy folyóvíz legyen minden házban Indiában.

"A régi idők Indiájában nem volt külön mellékhelyiség, az emberek kezükben kis korsókkal elindultak kifelé a földekre" - meséli Négyesi Mária, az ELTE indológia tanszékének vezetője. "A korsó víz a mosakodásra szolgált, hiszen a WC-papír fogalma is ismeretlen volt. Az emberek dolguk végeztével megmosták magukat, kizárólag bal kézzel végezve ezt a műveletet. Természetesen étkezéskor épp ezért szigorúan csak a jobb kezüket használják a mai napig is. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az indiai falvak jó részében, de még a városokban is ma is ugyanez a helyzet áll fenn. Azonban a túlnépesedés miatt nem ritka látvány az utcákon dolgát végző férfi vagy gyerek. A nőknek el kell rejtőzniük, ők ki tudja, hogyan csinálják, de nem láthatók. A környékbeliek tudják, hogy melyek azok az utcaszakaszok, amelyek e célra szolgálnak. Például egyszer rám is szólt az ismerősöm, hogy ne vágjak le egy sarkot, a füvön át, mert a közeli iskola diákjai oda járnak ki..." - meséli a tanszékvezető. Ha vonaton utazunk, hajnalban megszokott dolog a síneken egymás mellett, sorban lekucorodó férfiak, gyerekek látványa."

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Egy asszony kézzel gyűjti az emberi fekáliát egy utcai latrinából, bár ezt a tevékenységet egy 1993-as törvény tiltja,
mégis sokan végeznek még ilyen munkát Indiában

Ennek a jelenségnek nemcsak egészségügyi kockázatai vannak, hanem kígyók marják, pókok csípik meg gyakran a dolgukat végző nőket, valamint ki vannak téve fizikai bántalmazás és akár a megerőszakolás kockázatának is, főleg, ha éjszaka keresnek alkalmas helyet.

Aztán, ha elvégezték a dolgukat, a folyóvíz hiánya miatt nem tudnak kezet mosni. Ez azért veszélyes, mert a vérhas a fekáliák miatt könnyen terjed és rengeteg egyéb, súlyos betegséget is terjeszt az utcán heverő emberi széklet. Rengeteg parazita élősködik benne, legyek lepik el, melyek aztán átkerülnek az ételekre, az emberekre, és így persze a betegségeknek sem lehet megálljt parancsolni. És tekintve, hogy nap mint nap ugyanott végzik a dolgukat, újra és újra érintkezésbe kerülnek ezekkel a parazitákkal.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Közvécé a Delhi nemzetközi repülőtéren

"A városokban nincsenek közvécék, csak az olyan megapoliszokban, mint Delhi vagy Mumbaí. Az utóbbi években megjelent, elsősorban a turisták által látogatott helyeken egy "Szulabh" (kényelmes) névre hallgató fizetős nyilvános WC-hálózat, amely már elfogadható minőséget jelent" - mondja Négyesi Mária. "Ahol van WC, a legtöbb helyen az ún. talpas vagy guggolós van használatban, ugyanis ezt lényegesen könnyebb tisztán tartani, mint az angol WC-ket. Számunkra különösnek tűnik a kettő kombinációja, amikor az angol WC-kagyló alacsonyabb, s a pereme annyira kiszélesedik, hogy fellépve rá lehet guggolni. A WC-kben, a kagyló mellett, a földtől 25-30 cm-re találhatunk egy vízcsapot, alatta egy kis, füles műanyag edény vagy kiürült konzervdoboz: ezt lehet használni a mosakodáshoz. A városi lakásokban, a középületekben gyakori a lenti csapnál felszerelt kicsi zuhanycső, amely ezt kiváltja, és sokkal kényelmesebb a használata."

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Guggolós vécé egy bangalore-i iskolában

Anita bátorságának köszönhetően már 100 fürdőszoba épült

Anita Bai Narre bátorsága megváltoztatta a faluja képét: ma már egyre több lépést tesznek azért, hogy tisztaság legyen az utcákon. A település 157 házából 100-ban van fürdőszoba - és ez mind annak köszönhető, hogy Anita a faluba költözött.

És nem csak Anita közvetlen környezete változott meg: civil szervezetek vezetői arról beszélgettek vele, hogy miként kerülhetne minél több indiai otthonba megfelelő fürdőszoba, miként lehetne ennek költségeit megosztani a háztulajdonosok és a civil szervezetek között. Sőt, néhány héttel ezelőtt még az indiai elnök is találkozott Anitával és elmondta neki, hogy milyen bátor dolgot tett, mennyire fontos folyamat indult el azzal, hogy nem költözött be a vécé nélküli házba.

Indira Gandhi, az évezred asszonyahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130226-indira-ghandi-az-evezred-asszonya.htmlIndira Gandhi, India első női miniszterelnökehttp://www.life.hu/life/galeria/20130227-indira-gandhi-india-elso-noi-miniszterelnoke.htmlFelfaltak a patkányok egy koraszülött babát egy indiai kórházbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120903-eletet-vesztette-egy-koraszulott-baba-miutan-patkanyos-harapdaltak-meg-es.htmlIndia megvásárolta a Gandhi állítólagos homoszexuális viszonyáról szóló levelekethttp://www.life.hu/szeress/szex/20120709-india-megvasarolta-a-gandhi-allitolagos-homoszexualis-viszonyarol-szolo-leveleket.htmlMesés színekben pompázik Indiahttp://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20120305-meses-szinekben-pompazik-india.htmlTorz arca miatt nincs felesége az indiai Elefántembernekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111103-plasztikai-mutetre-var-az-indiai-elefantember.htmlEltávolították parazita ikertestvérét - túl van a műtéten a nyolc végtaggal született indiai kisfiúhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111006-tul-van-a-muteten-a-nyolc-vegtaggal-szuletett-indiai-kisfiu.htmlVilágrekord! 34 ujjal született egy indiai kisfiúhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110727-vilagrekord-34-ujjal-szuletett-egy-indiai-kisfiu.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.