A most négyéves Ethan Stewart három olyan súlyos és ritka neurológiai betegségben is szenved, melyek kombinációja következtében bármelyik nap meghalhat. Ethannek gyakran napi tíz rohamot kell átélnie, amiket szinte bármi kiválthat.

A rendkívül ritka neurológiai betegségben szenvedő négyéves Ethan Stewart születése óta körülbelül 1000 epilepsziás rohamot élt át, és az orvosok kész csodának tartják, hogy a fiú még mindig életben van. Az epilepsziás görcsrohamok szinte bármelyik pillanatban váratlanul felléphetnek, és az ajtócsengő hangjától kezdve gyakorlatilag bármi kiválthatja azokat, ezért Ethan szülei, Erica és Phillip egész nap fiukon tartják a szemüket.

Forrás: Thinkstock
Illusztráció

Ethan egyszerre három neurológiai betegségben is szenved, melyek gyilkos kombinációja teljesen ellehetetleníti a fiú életét. Az epilepsziás rohamokat okozó Sturge-Weber-szindrómája mellett Ethan koponyán belüli kiterjedt hemangiómában is szenved. Ennek következtében véredénygócok alakultak ki a homlokánál a bőre alatt, ettől feltűnő halványkék erek látszódnak Ethan arcán. A fiúról készült képeket itt nézheted meg. Ha pedig mindez nem lenne elég, a négyéves gyermeknek kortikális diszfáziája is van: ez olyan agyfejlődési rendellenesség, amely összezavarja az agy elektromos jelzéseit, és ez szintén hozzájárul az epilepsziás rohamok kiváltásához. Ezen betegségek kombinációja miatt Ethannek naponta 10 rohammal kell megküzdenie. A rohamok néha csak néhány másodpercesek, de van, hogy percekig eltartanak.

Már a kisfiú születése sem volt problémamentes. Az Aberdeeni Kórház orvosainak újra kellett éleszteni, miután a köldökzsinór teljesen rácsavarodott a nyakára, majd később az agyi MRI vizsgálatok is megerősítették a neurológiai betegségeket. "A kisfiamnak több ezer rohama volt már, próbálok naplót vezetni róluk, de néha olyan gyors lefolyásúak, hogy észre sem veszem. Csak az elmúlt egy hónapban 100 rohamot jegyeztem fel, és szinte bármi kiválthatja ezeket. Borzasztó nehéz így az élet, de kénytelenek vagyunk megszokni ezt az állapotot" - mondta Erica Stewart, Ethan 34 éves édesanyja.

Ethan jelenleg gyógyszeres kezelés alatt áll. A szülők abban bíznak, hogy a terápiával sikerül stabilizálni a fiú állapotát, és valamennyire enyhülhetnek a rohamok. "Nagyon büszkék vagyunk Ethanre, és a nehézségek ellenére rengeteg örömet okoz nekünk" - mondta Erica. Az orvosok szerint kész csoda, hogy még egyáltalán életben van, ennek ellenére Ethan nyáron elkezdheti az iskolaelőkészítőt.

 

Csodálatos lények, melyek kifejezetten veszélyesekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130412-a-bolhak-komoly-mennyisegu-verveszteseget-okozhatnak-a-haziallatokban.html Tetoválással fedi el mellei helyét Kellyhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130423-lifenight-hatalmas-tetovalas-fedi-mellei-helyet-a-mellrakkal-megkuzdott-nonek.html Tényleg tovább élnek a kasztrált férfiak?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130412-delkoreai-kutatok-szerint-a-kasztralt-ferfiak-tovabb-elhetnek-a-tesztoszteron.html Így lassíthatod le a menopauza folyamatáthttp://www.life.hu/gyogyulj/20130422-benke-rita-szakerto-valaszol-a-menopauza-es-andropauza-kerdesekre.html