Egzotikus betegségeket terjesztő szúnyogok ütötték fel a fejüket Európában. Az egyik legveszélyesebb faj a tigrisszúnyog, amely 2030 környékére már Magyarország déli részén is megjelenhet.

Az egzotikus betegségek (különösen a chikungunya-láz és a dengue-láz) terjesztésében elsődleges a szerepe az ázsiai tigrisszúnyognak, amely kalandos úton jutott el Európába: használt gumiabroncsot szállító hajókon szelte át a tengereket - számol be az origo.

Forrás: MTI/Matusz Károly

A tigrisszúnyog elterjedéséhez a szerencsebambuszok népszerűsége is hozzájárult. A növényt tartalmazó víztartó fiolák vagy dézsák ideális feltételeket biztosítanak a peték fejlődéséhez. Az ázsiai tigrisszúnyog Európában először 1979-ben Albániában, majd 1990-ben Olaszországban tűnt fel, azóta csaknem 20 másik európai országban észlelték már. 

Az Országos Epidemiológiai Központ a szúnyogok által terjesztett betegségek hazai előfordulásában megkülönbözteti az itthon szerzett fertőzéseket, illetve a behurcolt eseteket. A nyugat-nílusi lázat okozó vírus már honos hazánkban is. 2010-ben egy idős beteg bele is halt a fertőzésbe. Ahhoz sem kell külföldre menni, hogy a szúnyogok közvetítésével a bőrférgességet okozó parazitával fertőződjünk. Ez kutyáról, ritkábban macskáról terjed át az emberre a szúnyogok közreműködésével. A maláriát és a dengue-lázat eddig azonban csak importáltuk.

 

Veszélyes betegséget terjeszt a lepkeszúnyog - hazánkban is megjelenthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120713-pici-de-veszelyes-leishmaniasis-betegseget-terjeszt-a-lepkeszunyog.html Leoperálták Angelina Jolie mindkét melléthttp://www.life.hu/gyogyulj/20130514-angelina-jolie-szinesznonek-eltavolitottak-a-melleit-mert-nagy-volt-a.html Hamarosan 150 évig is élhetünkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130422-akar-150-evig-is-elhetunk-egy-oregedesgatlo-szernek-a-reszveratrolnak.html Rákban halt meg a neves filmrendezőhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130513-peter-sehr-nemet-filmrendezo-61-eves-koraban-meghalt.html Amy Winehouse tízévesen öngyilkos akart lennihttp://www.life.hu/gyogyulj/20130512-amy-winehouse-a-fiatalon-elhunyt-enekesno-mar-gyerekkoraban-begyogyszerezte-magat.html