dominancia siker alacsony fizetés magasság sztár férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem mindig a méret a lényeg: bár a magas férfiak testfelépítésük miatt hajlamosabbak lehetnek uralni környezetüket, addig kis növésű társaik is elérhetnek sikereket - bár az is igaz, hogy időnként kétszer annyit kell dolgozniuk érte.

Magasság egyenlő siker?

Egy magas emberről jóval nagyobb eséllyel feltételezzük, hogy tehetséges, erős és intelligens, mint egy alacsonyabb társunkról - ez derül ki több tanulmányból is. Emellett igazolták a testmagasság és a dominancia közti összefüggést is: egy fizikailag erős, magas ember nagyobb eséllyel lesz nagyhatalmú vezető, míg a kisebbeknél ugyanehhez a sikerhez jóval több energiára, önbizalomra és meggyőző erőre van szükség - nem véletlen, hogy az apróbb termetű vezetők között jó néhány diktátort találni. A testmagasság túlértékelése a kutatók szerint evolúciós maradvány, hiszen a civilizáció előtt az erős testfelépítés és magasság sugallta erőre és biztonságra jóval nagyobb szükség volt. Ez olyannyira belénk ivódott, hogy nemcsak az élen járó vezetők közt találunk az átlagnál több magasat, de a hatalommal bíró emberek hajlamosak magasabbnak is képzelni magukat a valóságosnál.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Az alacsony férfiak és a magabiztosság

Ha mindez nem lenne elég, a magas férfiak kimutathatóan többet is keresnek: egy svéd kutatásban arra jutottak, hogy tíz centiméter magasságkülönbség már hat százalékkal magasabb fizetéssel jár. Ez a megkülönböztetés egyébként nem csak a svédekre jellemző: a Német Gazdasági Kutatóintézet 2002-es eredményei szerint országukban centiméterenként 0,6 százalékkal keresnek többet a magasra nőtt dolgozók. Ezek után nem csoda, hogy a féltékenységi jelenetekben az alacsonyabb testmagasságú és önbizalmú férfiak járnak elől: egy holland-spanyol egyetemi vizsgálat során kiderült, hogy minél alacsonyabb egy férfi, annál féltékenyebb, pláne, ha riválisa még magas is. Ha a csábító fél gazdag, erős, ám alacsonyabb náluk, már sokkal kevésbé féltik szívszerelmüket, s ugyanez a nőkre is igaz: a náluk alacsonyabb női ellenfeleket hajlamosak alábecsülni, míg a magas riválisokkal szemben már készenlétbe helyezik fegyvereiket.

Tudtad?

Az önbizalom, erő és magas fizetés mellett a magasságnak akad hátránya is: minél magasabb egy férfi, annál nagyobb eséllyel kap hererákot. Amerikai kutatók több mint tízezer férfit vizsgáltak meg, s az eredmények alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az átlagos testmagasság felett minden öt plusz centiméter magasság tizenhárom százalékos kockázatnövekedéssel jár.

A legalacsonyabb hollywoodi színészek

Bár a közhiedelemnek megfelelően a nők a magas férfiakhoz vonzódnak, jó pár olyan sikeres hollywoodi színészről tudni, aki apróbb termete ellenére kasszasikereket forgat, és még a nőknél is sikeres.

Danny DeVito

Mókásan apró, 152 centiméteres termetével, testes alkatával Danny DeVitót sosem a külseje miatt szerettük. Mivel már gyermekkorában is alacsony volt, az iskolában sokat piszkálták, de ahelyett, hogy megsértődött volna, Danny lett az osztály bohóca, s így ért el sikereket. Komoly és vicces szerepeket, köztük Batman Pingvinjét, vagy Schwarzenegger ikertestvérét is zseniálisan játszotta el, s nagy nőcsábász hírében áll, amivel még házasságát is veszélybe sodorta.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Michael J. Fox

A Vissza a jövőbe című trilógia vagy a Szenzációs recepciós sztárja sem nőtt túl magasra, ennek ellenére tízezrek rajongtak érte már fiatal korától. Testmagasságánál pedig jóval nagyobb problémával küzd: fiatalkori Parkinson-kórját igyekszik karban tartani.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Dustin Hoffman

166 centiméternyi tömény zsenialitás: így jellemezhetnénk korunk egyik legjobb színészét. DeVitóhoz hasonlóan őt is több támadás érte az iskolában termete miatt, de szemtelensége, poénjai és szeretetreméltósága végül elhallgattatta a kritikusokat. Pályája a Diploma előtt című film óta töretlenül ível felfelé, felejthetetlen alakításaiban pedig cseppet sem zavarja, hogy alacsonyabb az átlagembernél.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Daniel Radcliffe

Kortársai közül nem egy lánynál kisebb a még mindig fiatal Harry Potter-sztár, Daniel Radcliffe, s ezt tudja is magáról: bár egymagas Dustin Hoffmannal, "alacsonynak és nyominak" tartja magát. Korábban szeretett volna szexi srácként tündökölni, de hamar belátta, hogy ez nem az ő útja - tinilányok százezrei gondolják ezt egy kicsit másképp.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Tom Cruise

Az utóbbi években két karcsú, magas nőt is feleségének tudhatott, s számtalan kasszasikert forgatott a mindössze 170 centiméter magas Tom Cruise, aki egyébként egymagas Robert Downey Jr.-ral és Al Pacinóval is. Önbizalomhiányban biztosan nem szenved, annak ellenére, hogy az Interjú a vámpírral film forgatásán speciális cipővel magasították Brad Pitt mellé, s hasonló trükköt alkalmaztak a Cameron Diazzal közös filmjében is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Van az a magasság, ami már hátrány

A világ legmagasabb embere, a 251,4 centiméteres Sultan Kösen mesélhetne a túlzottan magas embereknek kijutó problémákról. Esetében szó sem lehet arról, hogy az üzletekben válasszon magának ruhát vagy cipőt, mindenhol le kell hajolnia, ahová be szeretne jutni, s csontjai is alig bírják a hihetetlen terhelést. A férfi legújabb kezelése után végre megállt a növésben, melyet agyalapi mirigyének daganata okozott, s a hírek szerint párra is talált.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.