Férfi rózsaszín balettruhában, szép nők bajusszal, trükkös plakát a gyermekerőszak áldozatainak: mindezek jól példázzák, hogy a jó ügy érdekében is lehet viccesen és megragadóan felhívni a figyelmet valami olyan dologra, ami valójában egy cseppet sem vicces, sőt, életbevágóan fontos lehet.

Férfi a mellrák ellen

Valószínűleg ezreknek égett bele a retinájába Bob Carey mackós, szőrös teste, ahogy a rózsaszín tütüben fán lóg, parkban táncol, vagy csak elmélázva ül a padon. Ezek a képek azonban korántsem szívből jövő jókedvből készültek: Bob a rákgyógyítás fejlesztéséért kampányol, a fotókért kapott pénz pedig egy rákkutató alapítvány kasszájába kerül. Az elkeseredett ötlet akkor pattant ki az egyébként fotósként dolgozó férfi fejéből, mikor feleségénél 2003-ban másodszor is melldaganatot diagnosztizáltak, s nekik újra fel kellett venniük a harcot a rák ellen. Míg a gyógyulásra várnak, Bob különböző, olykor elképesztő helyeken fotózza magát a nagyvilágban, s igyekszik egyrészt feleségét jókedvre deríteni, másrészt minél több pénzt gyűjteni a betegség elleni kutatásokra.

Tudtad?

Hazánkban az évente megrendezésre kerülő Lánchíd séta keretében hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem fontosságára. Az Egészség Hídja Összefogás Egyesület szervezésében a Lánchíd minden ősszel egyszer rózsaszín fénybe borul, melyen több ezer ember, s köztük jó pár híresség sétál át - így hívják fel a figyelmet az önvizsgálat fontosságára, s arra, hogy a betegség időben felfedezve jól gyógyítható. 

Trükkös plakátok bántalmazott gyerekeknek

A gyermekek ellen elkövetett erőszakos cselekményeknél az egyik legkritikusabb pont a kis áldozatok megszólaltatása: a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekek sokszor sem a környezetüknek, sem a hatóságoknak nem mernek szólni arról, ami velük történik. Most egy spanyol alapítvány plakátja talán megkönnyíti a dolgukat: ezen ugyanis csak számukra elérhető információkhoz juthatnak úgy, hogy arról a felnőttek mit sem sejtenek. A különleges posztereken számunkra csupán egy gyermek arcképe és a felirat látható, mely így szól: "Néha a bántalmazás csak a gyermek számára látható". Egy átlagos tízéves, vagy annál kisebb gyermek magasságában azonban a poszteren szereplő gyermek arcán sérülések láthatók, és a segélykérő vonal telefonszámát is elolvashatják némi biztatással együtt. A cél nemcsak a tájékoztatás, de a gyermekek önbizalmának növelése - talán így többen fel merik majd emelni a telefont.

Növessz bajuszt, s megmentesz egy férfit

A bajusz korábban a férfiasság egyik szimbóluma volt, mára azonban teljesen átlényegült: a Movember elnevezésű nemzetközi mozgalom annyira elterjedt, hogy rengeteg férfi csupán azért növesztett bajuszt egy hónapra, hogy segítse a kampányt. A cél a prosztatarák legyőzése, mely egyre több férfit fenyeget. A vizsgálat körül terjedő tévhitek, félelmek miatt nagyon kevés férfi jelenik meg prosztatarákszűrésen, pedig az időben felfedezett daganat még jól gyógyítható. Emiatt indult el a kampány Ausztráliából, mely már hazánkban is büszkélkedhet tagokkal a Movember Hungary szerveződésében. A vicces név az angol moustache, azaz bajusz és a november szavakból alakult ki, így már sejthető, hogy minden novemberben bajuszos férfiak ezrei mutatják meg, hogy fontos számukra az egészségük. A bajuszviselő mozgalom akkora sikert aratott világszerte, hogy Movember Foundation néven alapítványt is létrehoztak, ami 2011-ben 124 millió ausztrál dollárt gyűjtött össze, amiben az egyre nagyobb számban csatlakozó hírességek is segítettek: Brad Pitt, Snoop Dog vagy David Beckham is bevállalt egy bajuszt a jó ügy érdekében.

Tudtad?

Magyarországon is hódít a bajuszos mozgalom, sőt, bajuszbulikat is szerveznek: az egy hónapon át növesztett ékességeket különböző helyszíneken ünneplik meg november végén, de az esemény nemcsak a féktelen bulizásról szól: a résztvevőktől adományokat is gyűjtenek.

Előzd meg a rákot - járj szűrővizsgálatokra!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121016-a-rakmegelozesben-nagy-szerepet-jatszik-a-rendszeres-szurovizsgalat.html Sztárok, akik megküzdöttek a mellrákkalhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130516-sztarok-akik-mellrakkal-kuzdottek.html Megrövidítheti a péniszt a prosztatarák kezelésehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130107-megroviditheti-a-peniszt-a-prosztatarak-egy-tipusu-kezelese.html Vigyázz! Rákkeltő anyagok a gyerekruhákbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130102-rakkelto-es-hormonkarosito-festekanyagokat-talaltak-tobb-ismert-ruhamarka-termekeiben.html