A magabiztos mosoly elengedhetetlen feltétele a fehér fogsor, ám a fehérítő fogkrémek nem minden esetben segítenek a megsárgult fogakon: a Life.hu megmutatja a legjobb fogfehérítő praktikákat!


Kávé és vörösbor

Bár a fogak színe öröklött tulajdonságoktól is függ, az életmódunk éppúgy befolyásolja: ha sok kólát, kávét, fekete teát, vörösbort fogyasztasz, vagy dohányzol, akkor különféle fehérítő kezelések nélkül szinte biztos, hogy sárgák lesznek a fogaid. Ezek az erős színű italok ugyanis olyan anyagokat tartalmaznak, melyek a nyálban lévő fehérjékhez és a fogakhoz kötődve elszíneződéseket okoznak. Első lépés tehát az eleve mosolyrontó élvezeti cikkektől való megszabadulás, de addig is próbáld ki a szódabikarbónát!

Forrás: Thinkstock

A legjobb házi szer: a szódabikarbóna

Bár a konyhai vagy fürdőszobai súroláshoz használjuk leggyakrabban, a fehér por a fogaid állapotán is javíthat. Sok fogkrémnek eleve alapanyaga a szódabikarbóna, hiszen hatékonyan szabadít meg a fogfelszínen képződött lerakódásoktól, elpusztítja a szájban lévő baktériumokat, és ami még fontosabb: hacsak nem súrolod konyhapultpucoláshoz mért erővel a fogaidat, még a zománcot sem károsítja. Ha a fogkrémed nem tartalmaz szódabikarbónát, akkor fogmosáskor nem nehéz hozzá keverned belőle: csak mártsd a fogkrémes fogkefét a porba, és ezzel mosd a szokásos módon a fogaidat.

Az eper is segíthet

Az eper nemcsak a fogyókúrában hatásos, de a fogaid fehéren tartásában is: már nagyanyáink is ismerték, mint fehérítő praktikát. Az eperben lévő almasav lemarja a fogfelszín legfelső rétegét, így a lerakódásoktól is megszabadít. Azok az összenyomódott, kicsit már felpuhult eperszemek, melyeket nem szívesen ennél meg, kiválóan alkalmasak a fogfehérítésre: törd össze őket villával, a pépet tedd a fogkefédre, és már indulhat is a valóban eperízű óvatos fogmosás. Arra azonban ügyelj, hogy a sav a fogzománcodat sem kíméli, ezért egyrészt ne súrold az eperrel a fogaidat, másrészt a kezelés után fél óráig ne moss fogat hagyományos módon - a felpuhult fogzománcnak nem tenne jót.

Forrás: Thinkstock

Mi múlik a fogkrémen és a fogkefén?

Meglepően sok. A fehérítő fogkrémek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek hatékonyabban távolítják el a lerakódásokat okozó lepedéket, és különböző fehérítőanyagaik révén a sárga színtől is megszabadíthatnak. De ezt csak hosszú hetekig vagy hónapokig  tartó, napi kétszeri fogmosás esetén várhatod, és akkor is csak abban az esetben, ha mellette nem iszol vörösbort, kávét, fekete teát, és nem dohányzol. Ha valóban tiszta fogakra vágysz, akkor próbáld ki az elektromos fogkefét: sokkal hatékonyabban tisztít, mint a hagyományos fogkefék, segít megszabadulni a lerakódásoktól, és megakadályozza a fogak további sárgulását. Arra azonban ügyelj, hogy fehérítő fogkrémet és elektromos fogkefét nem minden esetben lehet kombinálni: kérdezd meg a fogorvosod, melyik készítményt ajánlja fogaid védelmében. 

Forrás: Thinkstock

Dr Budai Zsolt fogszakorvos, a Life.hu szakértője a fogorvosnál kérhető lehetőségekről beszélt
"Ha a páciens sötétnek találja a fogait, azt abban az esetben, ha nincsenek szuvas, vagy gyökérkezelt, esetleg többször tömött fogai, normál fogfehérítővel kezelni lehet. Itt két verzió elérhető: az otthon alkalmazható fogfehérítő eljárás során először mintát veszünk az alsó és felső fogsorról, erről készítünk egy sínt, melybe otthon a fogmosás után kell a fehérítő anyagot belenyomni, a sínt pedig mint egy fogszabályzót, felhelyezni. Így viszont nem lehet ellenőrizni, hogy a fehérítő anyag hová nyomódik, ami gyakran marja az íny szöveteit, sebeket okozhat. A rendelői fehérítés során az ínyre speciális védő anyagot helyezünk, és koncentráltabb fehérítő anyaggal, rövidebb idő alatt világosítjuk a fogakat. Ha ezekkel a módszerekkel nem tudunk szép eredményt elérni, akkor van lehetőség a gyökérkezelt fogak belső fehérítésére, töméscserére, vagy a héjkerámiás megoldásra. Ennek során a fogak külső felszínéből pár tized milliméternyit leszedünk, majd egy speciális ragasztóval ráragasztjuk a megfelelő színű héjkerámiát. Ha ez sem ad szép megoldást, akkor koronákkal dolgozunk. Mind az otthon végezhető eljárásoknál, mind a rendelőinél ésszel kell eljárni, és a harmonikus, természetes végeredményre törekedni. Bőven elég, ha három-négy árnyalattal világosabb fogakat kapunk, hiszen minden anyag túlzott mértékű, vagy a kelleténél hosszabb ideig tartó alkalmazása árt. A mai fogfehérítő rendszerek ugyan óvatosak, de ezt sem szabad túlzásba vinni, ahogyan bizonyos extrém kérésekre is tudnunk kell orvosként nemet mondani."

 

Így roncsolja a fogakat a szénsavas üdítőhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130529-ugyanugy-karositja-a-fogakat-a-szensavas-uditoital-fuggoseg-mint-a.html Biofog - a tökéletes mosoly titkahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130430-kutatok-egereken-tesztelik-a-biofogat-amelyet-az-iny-sejtjeibol-hoznak.html Fogak és gombok - mit rejt a füled?http://www.life.hu/gyogyulj/20130507-fogak-gombok-fokhagymagerezdek-es-kavicsok-is-kerultek-mar-elo-a.html Sosem késő belevágni! Fogszabályzó 40 évesenhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130227-fogszabalyzas-40-ev-felett-dr-budai-zsolt-fogorvos-a-lifehu.html