Kemény dolog a hírnév, hiszen a népszerűség és a sok pénz nem csak csillogással jár. A hazai és külföldi hírességek közül is jó néhányan a pohár fenekére néztek már, nem is egyszer. Íme néhány sztár, akit majdnem vagy teljesen tönkretett az alkohol.

Hujber Feri kapszulával szokott le

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Hujber Ferenc húsz év után döntött úgy, hogy megszabadul a függőségétől. Elvonókúra helyett egy olyan kapszulát választott, mely heves rosszullétet okoz már pár korty alkoholos ital elfogyasztása esetén is. A színész sikeresen vette az akadályokat, több mint fél éve egyáltalán nem iszik alkoholt. A nagy öregnél, Charlie Sheennél azonban attól tartunk, nem lenne elég csupán egy kapszula...

Fotó: Szabó Balázs - Origo

Charlie Sheen és a botrányok

A színész esetében egyszerűbb lenne olyan hónapok után kutatni az elmúlt húsz évben, amikor épp nem küzdött alkohol- vagy drogfüggőségével, mint felsorolni azokat a botrányokat, melyeket okozott. A kilencvenes években menyasszonya azért bontotta fel az eljegyzésüket, mert a bepiált színész "véletlenül karon lőtte". Ekkor volt egy olyan éve az elvonókúra után, amikor nem ivott és drogozott. Ezt a bravúrt azóta sem igazán sikerült megismételni: Charlie bácsit többször is befolyásos apja mentette meg a börtöntől, exfeleségei pedig egymás után mesélik a mámorban élő színész ügyes-bajos dolgait. Miután Denise Richardstól elvált, ikrei édesanyját is bántalmazta, miközben egyik elvonókúrából esett a másikba. 2011-ben a nagy sikerű Két pasi meg egy kicsi sorozatból is távoznia kellett, de ez sem szegte kedvét, sőt: a botrányos életű Lindsay Lohannak még ő akart életvezetési tanácsokat adni. A rengeteg újrakezdést megért, elpusztíthatatlan Sheen egyébként épp jó formában van: egy tévéműsor kedvéért rászokott az egészséges életmódra.

Forrás: AFP

 Sorozatos függőségek tették tönkre Melanie Griffith-t

A szőke színésznő még első férje, Don Johnson mellett szokott rá az alkoholra és a kábítószerekre, melyektől aztán hosszú éveken át képtelen volt szabadulni. A vékony, ártatlan tekintetű Melanie így vált egy évtized alatt leharcolt alkoholistává. Egy alkalommal olyan részegen ment át az utcán, hogy el is ütötték, és csak azért maradt életben, mert a rengeteg alkohol miatt nem halt bele a sokkba. Megértő férje, Antonio Banderas mellett képes volt kilábalni a gödörből, de a poharak után a plasztikai műtétekben talált új szenvedélyre. 2012 már nem az ő éve volt: felröppent a hír, miszerint imádott férjével elválnak, lányai pedig gyógyszerfüggősége miatt küldték elvonóra. A válást szimatolóknak végül nem lett igazuk: az egyre reménytelenebbül kinéző Melanie talán végre az összes függőségéből kilábalt.

Forrás: AFP

Életmentés helyett önpusztítás: David Hasselhoff

A kilencvenes években még behúzott hassal, vidáman futott a tengerparton vízbe fúlók után kutatva, a kétezres években viszont szinte csak alkoholproblémái miatt került címlapokra. 2006-ban olyan részeg volt, hogy -  sztár, nem sztár - kidobták egy londoni klubból, később pedig a Heathrow reptéren okozott botrányt, miután nem engedték felszállni. A legnagyobb felháborodást azonban az a videó okozta, melyen holtrészegen egy hamburgert próbál elfogyasztani, meglehetősen érdekes módszerekkel - a videót lánya tette fel az internetre, sőt, egy reklám is készült belőle, melyet itt mutatunk meg. Az ügy Hasselhoff válóperének sem tett jót, átmenetileg láthatási jogát is felfüggesztették. Mindezek után még párszor megjárta a detoxikálót, egy születésnapi partin is maga alá vizelt, mire 2009-ben beismerte függőségét. Az utóbbi évek már nem botrányairól szólnak, hanem arról, hogy zsűrizik, és új partnere a lánya lehetne - bár ez még mindig jobb, mint az alkoholfüggőség.

Forrás: AFP

Rober Downey Jr. és azok a mámoros kilencvenes évek

A színész egyenesen végigitta a kilencvenes éveket, olyannyira, hogy szinte semmire nem is emlékszik abból az időszakból: a folyamatosan részeg sztár még a börtönt is megjárta függőségei és balhéi miatt. Azóta nemcsak kilábalt drog- és alkoholproblémáiból, de kiválóan alakít a filmvásznon, megnősült, és a második fia is született. "Ma már tiszteletre méltó, családos állampolgár vagyok, de azt az időt sem fogom elfelejteni, amikor a csatorna mélyén fetrengtem" - nyilatkozta egyszer a visszaesésétől is tartó sztár, akinek kábítószerfüggő apja egyébként már Robert hatéves korában drogot adott neki.

Forrás: AFP

Kate Moss, Naomi Campbell és az alkohol

A divatvilág két ünnepelt csillaga sem mentes a botrányoktól: egyikük sem habkönnyű személyiség, de a hisztiket ráadásul masszív drog- és alkoholfüggőségük is súlyosbította. Vonzerejük még tart, ami ilyen életmód mellett kész csoda, de jó kérdés, hogyan reagálnak majd kiöregedésükre. A kokainról és a heroinról állítólag már leszoktak, de a fotók tanúságai szerint az italt azért nem vetik meg - Kate Mossra hol a reptéri mosdóban, hol különböző partikon találnak rá részegen, idén pedig nem sokkal az elvonókúra után egy étteremből is kidobták részeg kötekedése miatt. A fekete szépség elvonó helyett azzal takarózik, hogy szervezete nem bírja az alkoholt, de saját bevallása szerint már nem iszik - lehet, hogy egyszer az alkalmazottak veréséről is leszokik?

Forrás: AFP

Mel Gibson mégsem rettenthetetlen

Az Oscar-díjas színész magánélete sem mentes a viharoktól, ami alighanem súlyos alkoholproblémáinak is köszönhető: saját bevallása szerint 13 évesen kezdett inni, később pedig már képtelen volt szabadulni a pia fogságából. 2006-ban az őt igazoltató rendőröket pocskondiázta részegen, 2011-ben pedig hatalmas botrányt kavart azzal, hogy új barátnőjét fizikailag is bántalmazta, és rasszista kijelentéseket tett. Az utóbbi években a főszerepek és a botrányok helyét a póker vette át, a káros szenvedélyektől pedig állítólag teljesen megszabadult.

Forrás: AFP

Gimes Katalin addiktológus konzultáns, családterapeuta arról beszélt, miért lesz sok híresség az alkohol rabja
"Az alkoholizmus, vagy helyesebben az alkoholbetegség bárkit utolérhet. Statisztikai adatok szerint országtól, kortól és társadalmi helyzettől csaknem függetlenül minden tizedik embert, azaz az emberek 10 %-át érinti. Látszólag a hírességek, sztárok inkább beleesnek az alkohol vagy a drogok csapdájába, de valójában ez nincs így, csupán az ő életük kerül reflektorfénybe. Valóban számos politikus, államférfi, író és művész is szenvedett ettől Hemingwaytől Faulknerig, Nagy Sándortól Sztálinig. Közhely lenne azt mondani, hogy ők nagyobb stressznek vannak kitéve. A kudarc és a siker libikókáján ülve könnyebben nyúlnak tudatmódosító szerekhez, hogy könnyebben viseljék el az életformájukat. De erre semmi bizonyíték nincs. Ugyanúgy lehet függő az árokparton félájultan fetrengő, közmegvetés tárgyát képező részeg hajléktalan, mint a felső tízezer bármelyik tagja, aki lakosztálya diszkrét magányában kokainozik. Az okok még nem igazán feltártak, bár feltételezhetők bizonyos genetikai összefüggések.

A hagyományos elvonókúrák a tapasztalatok szerint nem hatásosak: csupán a fizikai tüneteket szüntetik meg, a lelki vágyódást a választott szer után nem. Véleményem szerint az egyik leghatékonyabbnak az önsegítő csoportok bizonyultak, melyek az AA (anonim alkoholisták) mozgalmával Amerikából indultak el a múlt század harmincas éveiben, és ma már a világ minden táján, így hazánkban is jelen vannak. Az AA mintájára szerződtek csoportok például drogosoknak és más függőségekben szenvedőknek is. Ezekben az önsegítő csoportokban a hasonló problémával küzdők osztják meg egymással tapasztalataikat - nagy segítséget nyújtva a leszokni vágyóknak vagy azoknak, akik csupán fenntartani igyekeznek immár megszerzett józanságukat.

Amerikában dolgozták ki az ún. Minnesota-modellt, egy olyan bentlakásos rehabilitációs programot, mely igen hatásosnak bizonyult, de ennek is fontos része az önsegítő csoportokba való irányítás. Magyarországon is működnek már kiváló rehabilitációs intézmények (főleg vidéken), de érdemes tudni, hogy egyrészt ide kizárólag önkéntesen és erős motivációval veszik fel a felépülni vágyó függőket, másrészt ezek a programok hosszúak, egy-kétéves időtartamúak."Forrás: [origo]Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!Így tanítsd meg a kutyának, hogy ne lopjon!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130517-igy-tanitsd-meg-a-kutyanak-hogy-ne-lopjon-az-asztalrol.html Fura betegsége miatt utálják Brad Pittethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130528-arcvaksagban-szenved-brad-pitt-hollywoodi-szinesz.html James Bonddá műttetik magukat a férfiakhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130507-uj-trendek-a-ferfi-plasztikai-sebeszet-teruleten-a-kisfius-vonasok.html Rekordgyorsaságú arcátültetést végeztekhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130604-lifenight-a-vilag-leggyorsabb-arcatulteteset-vegeztek-el-lengyelorszagban.html Sokan támadják az öreg testben élő kislánythttp://www.life.hu/gyogyulj/20130305-hatalmas-facebook-rajongo-tabora-van-egy-progerias-hateves-kislanynak.html Halálfélelme van Majkánakhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130604-majoros-peter-magyar-rapper-halalfelelemmel-kuzd.html