fejfájás betegség melltartó reflux kiütés emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakemberek arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy a nem megfelelő méretű melltartó komoly egészségügyi problémákat okozhat. A szakértők szerint egyes bőrkiütések, íngyulladások, sőt még az emésztési problémák hátterében is könnyen lehet, hogy egy rosszul kiválasztott fehérnemű áll.

Felmérések szerint ötből négy nő nem megfelelő méretű melltartót hord, mivel többnyire alulbecsülik mellük alatti körfogatukat, kosárméretüket ellenben nagyobbnak hiszik. Amint arról Lorna Mills csontkovács beszámolt, számos nő érkezik hozzá a fenti panaszokkal, és kezelés közben ő maga is látja a helytelenül kiválasztott fehérneműk által hagyott nyomokat a páciensek testén. A szakértő véleménye szerint a leggyakoribb hiba, hogy a nők túl nagy kosárméretet választanak, így azután szorosabbra húzzák a melltartópántjukat, aminek következtében viszont a vállukra és nyakukra folyamatosan nagy nyomás nehezedik.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Richard Moore csontkovács és sportmasszőr szintén arról számolt be, hogy a nők hát- és nyakfájását számos esetben egyből a nem megfelelő méretű melltartóból eredezteti, mivel a legtöbb nőnél a fehérnemű túl szoros a bordák körül, ezáltal a hátat két részre osztja, ami így már nem tud olyan hatékony támaszt nyújtani a test számára. Nem megfelelő támaszték híján a nők felsőteste előrébb hajol, ennek kompenzálására pedig a fejüket gyakran hátrabillentik. Mindezek következtében azután túl nagy nyomás nehezedik a rekeszizomra, mely - főleg, ha valaki az egész napot íróasztal mellett ülve tölti - a légzésre is kihatással lehet, vagyis közvetve emésztési problémákat, akár refluxbetegséget is okozhat. Emellett a túl szoros melltartópánt bőrirritációt eredményezhet, valamint a véráramlásban is gondokat okozhat, így aztán kihat az idegekre, és tartós fejfájáshoz is vezethet.

Sue McDonald és Atul Khanna közreműködésével újfajta melltartót dolgoztak ki, az úgynevezett Optifitet, mely az eddigiekkel szemben háromdimenziós módon illeszkedik a mellhez. Míg eddig a melltartóvásárlás során a mell alatti körfogatra, valamint a kosárméretre volt szükség, az új fehérneműnél egy harmadik méret is belép, a rugalmas vállpánt mérete, melynél színek, betűk és számok kombinációja segít eligazodni, hogy a számunkra legmegfelelőbb típust válasszuk.

Létezik gyógyító melltartó is

Spanyol tudósok 2009-ben olyan melltartót fejlesztettek ki, amely a hölgyek kebleit masszírozza és ezáltal fokozza a vérellátását. A fehérnemű rejtett kis vízpárnákkal emeli meg a dekoltázst. Ez a különleges melltartó mozgásérzékelőkkel követi a keblek mozgását, hogy folyamatosan hozzáigazíthassa a vízpárnákat a mellekhez. A vízpárna egyúttal masszíroz is, ami a gyártó szerint a fehérnemű viselőjét "jóleső érzéssel és nyugalommal tölti el." "A melltartó ezen kívül orvosilag bizonyítottan serkentik a mellek vérellátását és segíti a nyirokerek működését" - nyilatkozta Alsons Perez Carballo, a melltartó kifejlesztője. A különleges fehérnemű mintegy 18 ezer forintba került ezelőtt 4 évvel - nagy sikert nem arathatott, mert Magyarországon azóta sem hallottunk róla.

Ahol a lányok mellét forró kővel vasalják (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130521-kamerunban-gyakori-a-barbar-modszerek-alkalmazasa-a-nem-kivant-terhesseg.htmlÚgy lógnak a melleim, mint egy kutya fülehttp://www.life.hu/anyaskodj/20130521-nem-ritkasag-mar-az-anyalanya-kozos-plasztikai-mutet.htmlSztárok, akik megküzdöttek a mellrákkalhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130516-sztarok-akik-mellrakkal-kuzdottek.htmlAkár üzletté is válhat a melleltávolító műtét?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130514-melleltavolitas-magas-rak-kockazat-miatt-hazankban-is-elerheto-lehetoseg.htmlTúl kicsi a melled? Itt a vákuumos melltartóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130311-nalunk-is-elerheto-az-uj-mellnagyobbito-eljaras-a-vakuumos-melltarto.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.