Míg húsz-harminc éve még csak az elvetemült napozók körében volt elterjedt, addig mára a naptej életünk része lett: kenjük a gyermekeket, magunkat, párunkat, és külön spórolunk a márkásabb, ötvenes faktorszámú darabokra. De valóban szükségünk van ennyi óvintézkedésre? A Life.hu most ennek járt utána.

Minél magasabb faktorú, annál jobb? Tévhit!

Az természetesen vitathatatlan, hogy ha huzamosabb ideig a napon tartózkodunk, és nem akarunk leégni, vagy idővel bőrrákot kapni, szükségünk van a naptejre. A legtöbben - félve a nap káros következményeitől - úgy gondolják, minél magasabb faktorszámú terméket használnak, annál magasabb védelemhez jutnak. Ám ezt sajnos a kutatások nem igazolták. Emiatt már az Európai Unió is a naptejcímkék lecserélését sürgeti, ugyanis kiderült, hogy szinte alig van különbség egy tizenötös és egy negyven faktoros naptej védelme között: a 15-ös faktorú 93-94 százalékos védelmet jelent, míg a 40-es 97,2 százalékosat, és már a 6-8 faktoros naptejek is nem elhanyagolható, nyolcvan százalékos védelmet nyújtanak. Emiatt a faktorszám-verseny helyett az új szabályozás olyan feliratokkal segítené a vásárlókat, mely megmutatja, hogy az adott termék milyen magas védelmet nyújt: alacsonyat, közepeset, magas fokút, vagy ultra magasat.

Forrás: Thinkstock

Zsóka fehér bőre miatt sokáig a magas faktorszámra esküdött:
"Képes vagyok öt perc alatt leégni, így éveken át vásároltam a magas minőségű, legalább ötven faktoros naptejeket, egészen addig, míg egyszer otthon nem hagytam a flakont. Akkor döbbentem rá a pénzpocsékolásra, mikor a barátnőmtől kért húszas faktorú naptej éppen olyan jól megvédett egész nap, mint az én csodakencém. Azóta csak alacsonyabb faktorszámút veszek, mert fele annyiba kerül."

Nem mindegy, hogy UVA vagy UVB

Az UVB-sugárzás a leégésért felelős, míg az UVA öregíti a bőrt, és fokozza a daganatok kialakulásának kockázatát. A korábbi naptejek egy része csupán a leégéstől védett, és az UVA-védelem nem kapott elég figyelmet, de ma már a legtöbb Magyarországon kapható naptej mindkétféle sugárzás ellen véd. Vásárlás előtt azért nem árt áttanulmányozni a címkét, melyen általában feltüntetik a dupla védelmet.

Nem véd azonnal

A napsugarak ellen azonnali és teljes védelmet egy hűvös, ablaktalan szoba nyújt, és nem a napozás előtt két perccel felkent napvédő krém. Felvitel után ugyanis a termékek nagy részének fél órára van szüksége a feliraton hirdetett védelem kialakításához, így ha ezidő előtt ülünk ki a napra, akkor kitesszük magunkat a leégés veszélyének. Ugyanezt a fél órát a strandon a vízből kijőve is tartsuk szem előtt, hiszen törölközés után újra kell kennünk magunkat. Akár fürdőzünk azonban, akár nem, a naptejeket két-három óránként újra használni kell a biztos védelem érdekében.

Forrás: Thinkstock

Bőrrák a naptejtől?

A különböző tartósítószerekkel és kemikáliákkal dúsított naptejek körül is kialakult már egy heves vita: a naptejek ellenzői szerint a napvédő termékek védenek ugyan a napsugarak káros hatásaitól, de cserébe olyan összetevőik lehetnek, melyek bőrrákot okoznak. Az A-vitamin egyik formája, a retinil-palmitát egy ilyen anyag, napsugárzás hatására gyorsította a bőrrák kialakulását - igaz, hogy csak egerekben. Ám a naptej-ellenzők szerint azok a hosszú távú kísérletek is hiányoznak, melyekben a rendszeresen használt naptejek 20-40 év múlva jelentkező hatásairól szólnának.

Hangzatos feliratok - ne dőlj be!

Bár igazán jól hangzik egy olyan felirat, mely DNS- vagy sejtszintű védelmet hirdet, ez tulajdonképpen mindegyik, helyesen használt naptejről elmondható, a különböző növényi kivonatok ilyenfajta hatásosságát pedig egyelőre nem igazolták. Az infravörös-A védelem szükségességéről sem értenek egyet a orvosok, az pedig, hogy egy termék bőrgyógyászatilag tesztelt, teljesen magától értetődő, ám a tesztek eredményeit már nem írják ki a címkére.
A víz- és homokálló naptejeket általában laboratóriumi körülmények között tesztelik, hatásosságuk nagyban függ a használattól, a bőrtípustól, vagy a vízben töltött időtől, így a strandoló gyermekek napvédelmére fokozottabban oda kell figyelned.

Naptej gyermekeknek: pénzkidobás, vagy sem?

Természetesen ez ügyben sincs egyetértés. Az anyukák egyik fele szerint semmi szükség külön naptejet venni a gyermekeknek. Az általános éppúgy megfelel, a másik párton álló édesanyák viszont a gyerkőc érzékeny bőréhez igazodó, kímélőbb összetételű termékekre esküsznek. A naptej esetleges káros hatásai miatt ha teheted, válaszd azokat a termékeket, melyek csak ásványi alapú UV-szűrőket tartalmaznak.

Forrás: Thinkstock

Anett a gyermeknaptejre esküszik:
"A kisfiam bőre kifejezetten fehér és érzékeny, így nem volt kérdés, hogy ahogyan a többi krémből, úgy a naptejből is a neki gyártott változatot fogjuk használni. Igyekeztem olyat keresni, ami nem dúskál a kemikáliákban, és hamar meg is találtuk azt, ami bevált. Egy idő után már csak ezt használtuk a férjem és én is, így nem kellett különbözőféle naptejeket magunkkal cipelni."

A naptej és a D-vitamin

A naptejek azzal, hogy megvédenek az UVB-sugaraktól, az általuk képződő D-vitamintól is megfosztanak bennünket. Mivel erre az anyagra fokozottan szükségünk van, ügyelj arra, hogy kora délelőtt, vagy az esti napsütésben naptej nélkül legyetek a szabadban, összesen körülbelül 10-30 percet. Ennyi idő elég a megfelelő mennyiségű D-vitamin termelődéséhez, a leégés veszélye nélkül.

Így tüntesd el a narancsbőrt!http://www.life.hu/ez-zsir/20130513-eletmod-es-fogyokura-igy-tuntesd-el-a-narancsbort.html Így lesz egészséges, napbarnított a bőrödhttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130430-takacs-nora-szakertoi-level-igy-lehet-egeszsegugyi-kockazat-nelkul-barna.html Túlzásba vitte a barnulást, kitiltották a szoláriumokbólhttp://www.life.hu/szepulj/20130302-kitiltottak-az-amerikai-szolariumokbol-patricia-krentcilt-a-tanorexias-not.html