Kiderült, nemcsak kellemetlen tünetekkel küzdenek, de akár halálos kockázattal is számolniuk kell az alvási aphnoéban szenvedőknek.

Az Amerikai Stroke Szövetség tagjai azt javasolják, hogy az aphnoét, a magas vérnyomáshoz hasonló módon, sorolják végre a stroke-ra hajlamosító tünetek közé. A javaslat hátterében megdöbbentő adat áll: az általuk vizsgált agyvérzéses betegek 91%-nál találták úgy, hogy a beteg az agyvérzést megelőzően erős aphnoés tüneteket produkált.

Forrás: Thinkstock

Úgy tűnik, az aphnoét azonban a betegek se veszik annyira komolyan, mint amennyire súlyos következményei lehetnek a hosszú időn át jelentkező alvási légzéskimaradásnak. Amerikában több mint 12 millió felnőtt aphnoés beteget feltételeznek, ezek java része azonban nem diagnosztizált, és kezelést sem kap. Hazánkban a Benyovszky Orvosi Központ Országos Alvásfelmérése szerint egy ezerfős mintavételből kiderült, hogy a megkérdezettek 40%-a szenvedett már valamilyen alvásproblémától, szakorvoshoz viszont mindössze egytizedük fordult ilyen jellegű gonddal.

Mit jelent az alvási aphnoé?

Amikor egy egyszerű nátha, az eldugult orr miatt egy-két "ütemre" kimarad a légzés, azt legfeljebb a nyugtalan alvás kategóriába soroljuk. A periodikusan jelentkező, tíz másodpercnél hosszabb légzéskimaradás azonban már kórosnak tekintendő és aphnoénak nevezzük. A légzésaphnoés betegnél óránként akár 5-30 alkalommal is kimaradhat a légzés, hatalmas terhet róva így a teljes szervezetre.

Miért alakul ki?

Oka sokszor a felsőlégutak elzáródása, túl nagy nyelv, esetleg a torok izmainak ellazulása. Susan Redline, a clevelandi Case Western Reserve Egyetem szakértője szerint az alvási aphnoé fokozott kockázatot jelent a stroke kialakulásában, de szerepe lehet a szívelégtelenség, a magas vérnyomás, a szabálytalan szívverés megjelenésében is.

Forrás: Thinkstock

Más tanulmányok viszont azt vetik fel, hogy összefüggés mutatható ki az aphnoé és az elhízás, valamint az aphnoé és a cukorbetegség között. Az alvási légzéskimaradás következménye lehet a napközbeni bágyadtság, álmosság, amely csökkentheti a munkahelyi hatékonyságot, valamint az apnoénak köze lehet a közúti "elalvásos" balesetekhez is. Hosszú távú hatásai közé tartozik a memóriazavar és a koncentrálási nehézség, sőt, agyi károsodást is okozhat, amely agyi szövetveszteség formájában is igazolható.

A fel nem tárt, nem diagnosztizált aphnoé okozta problémák súlyosságára azért is hívják fel a figyelmet, mert mindeközben a diagnosztizált aphnoé kezelhető. Elérhetők a légzéskönnyítő eszközök, szopókák, szájbetétek, esetleg műtéttel szüntethetik meg a gondot... Nagyon súlyos esetben sűrített levegős berendezés is szóba jöhet, amely pozitív légúti nyomást fejt ki.

A beteg társa életet menthet

Párkapcsolatban élőknél felmerül a társ "felelősségének" kérdése is, hiszen ahogy a horkolás, úgy az aphnoé is éppen azelőtt marad sokáig rejtve, aki azt "elszenvedi". A beteg ugyanis nem érzékeli, nem ébred fel a légzéskimaradásra. Vagy ha mégis felriad, nem tudja, mi ébresztette fel. Nagyon sokszor éppen a hálótárs az, aki az első nagy horkantásra, az első légszomjas levegő utáni kapkodásra felriad, és attól kezdve éjhosszat rémülten számolja a másodperceket, azt, hogy párja milyen hosszan nem vesz levegőt.

Forrás: Thinkstock

A problémáról azonban nem szabad hallgatni, ha valaki észleli párja légzéskimaradását, haladéktalanul hívja fel a figyelmet a problémára, hiszen ezzel akár évekkel hosszabbíthatja meg társa életét.

Zsófi, 41 éves, könyvelő:
"Már a különalvást fontolgattam, mert Péter mellett egyszerűen nem tudtam pihenni. Eleinte csak a horkolás zavart, ami persze egyre rosszabb lett. Nemcsak hangosabban szólt, de olyan ijesztővé is vált. Aztán jött a következő tünet, hogy nem vesz levegőt. Szóltam az édesanyjának, aki csak legyintett, mert az apja is ezt csinálta. Ilyen fajta - mondta, nekem meg leesett az állam. Már nemcsak kellemetlen volt a dolog, de néha komolyan azt hittem, Péter az életéért küzd, úgy, hogy nem is tud róla. Elkezdtem utána olvasni, és rájöttem, hogy ami vele, ami velünk történik, és amire egyébként majdnem ráment a párkapcsolatunk is, az tulajdonképpen betegség. Miért került veszélybe a házasságunk? Mert az aphnoé alattomos egy dolog. Éjjel kikészíti a beteget, aki nappal ingerlékeny, morcos, kialvatlan, örökké fáradt és nyűgös. Iszonyú sokat veszekedtünk, éjjel meg a szex helyett a légzését őriztem. Elegem volt."

Tünetei éjjel:

- Hangos horkolás, hatalmas felhorkantások
- Ziháló légzés, levegő után kapkodás

Tünetei ébredés után, nappal:

- fejfájás
- kiszáradt torok
- memóriazavarok, tanulási problémák
- ingerlékenység, idegkimerülés
- depressziós tünetek
- fokozott álmosság

Tudtad?
- Bárki lehet érintett, korra, nemre való tekintet nélkül.
- A férfiaknál gyakrabban jelentkezik: minden 25. középkorú férfi és minden 50. középkorú nő aphnoéban szenved.
- Az aphnoéban érintettek fele túlsúlyos.
- A gyerekek 3, a 65 év felettiek 10%-nál kimutatható az aphnoé.
Többet keres a feleséged? Szexuális gondot okozhathttp://www.life.hu/anyaskodj/20130513-szexualis-gondokat-is-okozhat-egy-ferjnel-ha-a-feleseg-keresi.html Pólóból szexi kis nyári ruha - Varrás nélkül!http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130514-hogyan-legyek-jo-no-nyari-kisruha-polobol-varras-nelkul.html Helló, szeplős! A világ legszexibb bőrhibájahttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20130411-a-legszebb-szeplos-modellek-ne-szegyelld-a-szeploket-inkabb.html Öltözz szexi matrózlánynak!http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130403-hogyan-legyek-jo-no-matroz-stilus-soha-nem-megy-ki.html Ezért gyengébb a szexuális vágy mindenkinélhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130308-a-teli-visszafogottabb-szexualis-elet-a-nap-hianyabol-fakad-a.html