A nyári bulihangulatban a nyaralás emlékei mellett sokan egy tetoválással vagy piercinggel is gazdagabbak lesznek - a probléma csak az, hogy mint a könnyű nyári kalandoknak, úgy ezeknek is megvannak a maguk veszélyei.

Hepatitisz: egy fiú bele is halt

A testékszerek - legyenek akármilyen izgalmasak - meglehetősen nagy kockázatokat rejtenek magukban: egy felmérés szerint a 16-24 év közötti lányok közül minden második visel legalább egy testékszert, de közülük minden harmadiknál fellépett valamilyen komplikáció, mely nem ritkán kórházi kezelést igényelt. Ám azon a 24 éves fiatalon, aki 2003-ban a nyelvpiercing behelyezésekor kapott hepatitiszben szenvedett, már a kórházban sem tudtak segíteni. Az eset akkora port kavart, hogy Észak-Olaszországban harcot is indítottak a szabályozatlan piercingviselés ellen - a betegséget ugyanis a nem megfelelően fertőtlenített eszközöktől kaphatjuk el.

Thinkstock

Füle bánta a testékszert

Destiny Nickson is valószínűleg megbánta már, hogy átfúratta a fülét: két héttel a piercing behelyezése után olyan súlyos fertőzést kapott, melyet az otthon szedett antibiotikum sem tudott meggyógyítani. A 11 éves lány duplájára dagadt fülével először a szalonban jelentkezett, ahol kitisztították a sebét, de végül a panaszok nem szűntek, így kórházba került. Kilenc nap után engedték csak haza, de füle porcos részének egy darabjától így is el kellett búcsúznia. Az otthoni lábadozás hat héten át tartott, a seb után maradt forradás pedig egy életen át megmarad.

A leggyakoribb gond a fertőzés

Minél több helyen fúrják át a bőrt az extrém testékszer kedvéért, annál nagyobb a veszély a fertőzésre. Ez az egyik leggyakrabban előforduló komplikáció, a piercingek egyötödénél jelentkezik, és akkor is kialakulhat, ha az ékszert behelyező szakember odafigyel a higiéniára. A testékszer ugyanis tulajdonképpen egy kaput nyit a bőrben a baktériumok számára, s mint Destiny esetében is, a fertőzés akár hetekkel később is felléphet. A megelőzés érdekében fontos a testékszer otthoni fertőtlenítése, tisztítása, s az is, ha váladékozást, gennyesedést, pirosodást tapasztalunk, minél előbb orvoshoz forduljunk. Kevesen tudják, de egy Balaton-parti strandolós nyaralás során szerzett piercing nagy bajokat is okozhat: ha testékszert csináltattunk, utána  hetekig tilos természetes vizekben fürdeni a fertőzésveszély miatt.

Allergia: hihetünk a feliratoknak?

Bár a bizarr helyen elhelyezett testékszerek árthatnak a legtöbbet, allergiás reakciót akár a fülcimpában elhelyezett ékszertől is kaphatunk. Azok, akik tisztában vannak fémallergiájukkal, eleve távol tartják magukat a piercingektől, de ismert allergia nélkül is jelentkezhetnek a tünetek. Az olcsóbb piercingeknél ugyanis megtévesztő lehet a felirat, mely azt hirdeti, orvosi fémből készültek, vagy nikkel- és krómmentesek. A viselés során ugyanis ezek a felvitt rétegek leoldódnak, így az ékszer akár évekkel később is allergizálhat, gyulladást, vagy más kellemetlen tüneteket okozva. Megoldást jelenthet, ha csak profi szakemberrel dolgoztatunk, aki többféle minőségi, biztonságosan viselhető anyagból készült ékszert használ.

Thinkstock

Kétszer is gondoljuk meg a nyelvpiercinget!

A szájban elhelyezett piercingek okozzák szinte a legtöbb problémát, hiszen a rájuk tapadó baktériumok miatt rontják a szájhigiéniát, így fogszuvasodást, fogínygyulladást vagy rossz leheletet is eredményezhetnek. Súlyos esetekben fogtörés, harapási vagy kiejtési problémák, esetleg állandó fájdalom is jelezheti, hogy nincs helye ékszernek a szánkban. Különösen veszélyesek a főleg fiatal tiniknél divatos mágneses nyelvékszerek, melyek nem járnak ugyan szúrt sebbel, de a véletlenül lenyelt mágneses darabok igen súlyos emésztőrendszeri szövődményeket okozhatnak.

Tályog a mellbimbóban

A mellbimbóba helyezett ékszereknél nőknél különösen fontos a szakember megválasztására: helytelen behelyezéskor megsérülhetnek a tejcsatornák, ami miatt később akár szoptatási problémákat is kialakulhatnak. Ez pedig nem az egyetlen veszély: amerikai kutatók szerint a kényes területen könnyen alakulhat ki fájdalmas, gyulladt tályog, főleg akkor, ha az illető dohányzik is.

Előzzük meg a bajt!

Csak olyan, engedéllyel rendelkező szakemberhez forduljunk, aki nem neheztel, ha elkérjük a papírjait, vagy a higiéniai előírások betartásáról érdeklődünk. Figyeljünk oda az eszközök fertőtlenítésére, és arra, hogy a szakember egyszer használatos gumikesztyűt viseljen, a behelyezés után kapott tisztítási, fertőtlenítési tanácsokat pedig minden esetben tartsuk be!

Mit jelképez a piercing?
A testékszerek iránti érdeklődés nem csupán divatos hóbort, hiszen évezredekre visszanyúló hagyományai vannak. A Bibliában a hatalom és a gazdaság jelképeként említik, ahogy ez volt a szerepe az ókori Egyiptomban is: testékszert csak az uralkodó család tagjai viselhettek, köldökpiercinget pedig csak maga a fáraó. A nyelvpiercing gondolata pedig egyenesen a régi fakíroktól származik, akik transzállapotukat bizonyították vele. A hetvenes években a punkmozgalommal terjedtek el igazán a bizarrabbnál bizarrabb piercingek, melyek mára nem a hatalom, hanem inkább a vagányság jelképeivé váltak.
Új divatőrület: tetkó a mellbimbón (18+)http://www.life.hu/legytrendi/20130419-egyre-tobb-no-ker-mellbimbo-tetovalast-ez-lett-az-uj.html Óvatosan a dohányzással! Leeshet a mellbimbódhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111208-dohanyzas-hatasara-leeshetnek-a-mellbimbok-a-mellplasztikan-atesett-noknel.html Gyermekkorában megégett a mellkasa - új melleket és mellbimbót kapott Helénahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110929-helena-rekonstrukcios-mellplasztikaja-gyerekkori-egesi-serulesenek-muteti-korrigalasa.html Csúnya betegségeket okoz a rossz melltartóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130611-a-nem-megfelelo-meretu-melltarto-komoly-egeszsegugyi-problemakat-okozhat.html "Úgy lógnak a melleim, mint egy kutya füle"http://www.life.hu/anyaskodj/20130521-nem-ritkasag-mar-az-anyalanya-kozos-plasztikai-mutet.html Ahol a lányok mellét forró kővel vasalják (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130521-kamerunban-gyakori-a-barbar-modszerek-alkalmazasa-a-nem-kivant-terhesseg.html Sztárok, akik megküzdöttek a mellrákkalhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130516-sztarok-akik-mellrakkal-kuzdottek.html Akár üzletté is válhat a melleltávolító műtét?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130514-melleltavolitas-magas-rak-kockazat-miatt-hazankban-is-elerheto-lehetoseg.html