A gyilkos kór, a melldaganat elsődleges áldozatai a nők, de az ő harcuk vagy bekövetkező haláluk az egész család, a párjuk sorsát is megpecsételi. Ilyenkor előfordulhat, hogy a férfi egyszerűen nem képes továbblépni. Hiába telnek az évek, nem képes a veszteséget, a gyászt feldolgozni - erről szól Zsolt története.

Zsolt hat éve veszítette el feleségét, Mariannt. Közös kislányuk ma már 9 éves. Alig volt egyéves, amikor kiderült, anyukájának emlődaganata van, és hároméves múlt a kicsi, amikor anyukáját legyőzte a betegség. Zsolt azóta egyedül él, illetve a kislányával, akit a szülei és a volt felesége szüleivel közösen nevelnek. Zsolt azt mondja, próbált ő új életet kezdeni, de nem megy. Bárhogy is szeretné, nem sikerül. Csapdában vergődik, és nem képes kitörni.

"Azt mondta, hajrá, ez csak egy váratlan projekt"

"Még csak vártuk Annát, amikor eldöntöttük, kiköltözünk a fővárosból. Úgy gondoltuk, hogy a kicsi, de mi is jobbat érdemlünk egy lakótelepi lakásnál. Osztottunk, szoroztunk, meghoztuk a döntést: építkezünk. Anna megszületett, boldogok voltunk. Terveztünk, a telket is megvettük. Már az építési engedélyeket intéztük, amikor Mariann egy este összetörten ért haza. Az első pillanatban láttam rajta, hogy iszonyatosan nagy a baj. De tartotta magát addig, amíg a kicsit el nem altattuk. Utána bújt csak hozzám sírva, riadtan, hogy elmondja, a nőgyógyásztól jött, melldaganatot diagnosztizáltak nála. Végigsírtuk az éjszakát, de reggelre Mariann összeszedte magát. Én csak ámultam, honnan szerzi az erőt. Mert a férfiak gyengébbek, mindig gyengébbek, mint a nők: én ijedtem meg jobban. Mariann viszont azt mondta: hajrá, ez csak egy új, egy váratlan projekt. Az építkezés mellett ezt is simán levezényeljük. Ő ugyan el nem hiszi, hogy ebbe belehalhat. Ezzel a lendülettel indultak a kezelések. Beindult a gépezet. A Szabolcs utcai klinikára mentünk. Kiderült, nincs mese, azonnali műtétre van szükség. A bal mell teljes eltávolítására. Közben kiderült, áttétek vannak a nyirokrendszerben.

Thinkstock

"Két évig folyt a küzdelem"

Mi maradt meg ebből az időszakból? 4 kemó, 30 sugár, 3 kemó szendvicsben. 2 kemó között meg mentünk csempét és egyéb dolgokat nézni. Minden kezelésen, minden vizsgálaton ott voltam vele. Én el akartam a telket, a félig kész házat adni, de Mariann azt mondta, meggyógyul... Hittem neki. Annál is inkább, mert jött pár hónap tünetmentesség. De utána áttét a májon, áttét az agyban, majd a tüdőn is. Bezárult a kör. Agyműtét, kezelések. A kislányunkat szinte sose láttuk. Közös volt ez a harc, ez a könyörtelen vesszőfutás Mariann életéért. Szinte napra pontosan két évig folyt a küzdelem, az első diagnózistól az utolsó leheletig.

"Azért halt meg, mert túl jó ember volt"

Közben nem állt le az építkezés, és Mariann a betegsége kellős közepén, a kemó mellett szerzett egy felsőfokú angol nyelvvizsgát. Nem mondtam még: a párom vezető volt egy nagy multinál.  

Azért halt meg, mert túl jó ember volt. Tudom, sokan úgy hiszik, amikor valaki elveszíti a párját, nem képes többé őt racionálisan szemlélni. A hibák eltörpülnek, a jó tulajdonságok meg felértékelődnek. Mariann azonban tényleg remek ember volt. Szerintem ebbe halt bele. Mert a munkahelyén, ahol kemény elvárások voltak, és neki a beosztottak felé ezt a kemény, sokszor kíméletlen vonalat kellett volna képviselni, milliószor tartotta a hátát a nála gyengébbek helyett. Milliószor. Folyamatosan az állását kockáztatta, és örökké konfliktusokat simogatott. Ő azt szerette, ha az 'embereinek' van élete, ha nincs szívességi alapon behajtott túlóra, ha a keze alatt dolgozó emberek motiváltak, elégedettek. Ha jó a hangulat az osztályon, amit vezetett. De ennek - szerintem - nagy ára volt. Talán ezért betegedett meg, mert belül azért nehéz volt összeegyeztetni a felsőbb utasításokat a beosztottak védelmével.

Thinkstock

"Azóta vezekelek"

Tudom, hogy - a kislányom érdekében is - tovább kellene lépnem. Lehetne új családom. De nekem nem kell új család. Néha teszek egy-egy bátortalan, óvatos kísérletet arra, hogy új párkapcsolatot alakítsak ki. De sokáig nem megy a dolog. Mariannhoz hasonlítok mindenkit. Az ő hangját, ízét, illatát, jóságát, erejét keresem minden nőben. Lehet az a másik akármilyen okos és szép: esélye sincs valódi kapcsolatra velem. Talán vezekelek ezzel a társtalansággal. Mert nem tudtam Mariannt megmenteni. Nem az én hibám, hogy megbetegedett, nem miattam halt meg. De milyen férfi az, aki nem tudja a fájdalmaktól megkímélni, megvédeni minden bajtól a párját, a családját?"

Mit tehetünk, hogy a gyász enyhüljön?
Singer Magdolna gyásztanácsadó, író, a Napfogyatkozás Egyesület elnöke a Life.hu-nak elmondta, mit lehet tenni abban az esetben, ha egy közeli hozzátartozónk halála megvisel, nehezen tudunk taplra állni:

- A legnagyobb segítség a társas támasz: keressünk olyan személyt, akiben megbízunk, akit szeretünk, és akinek tudunk beszélni a fájdalmunkról, vagy akivel csak csendben együtt tudunk lenni
- A közösségi támasz is felbecsülhetetlen ilyenkor: használjuk a baráti, rokoni kapcsolatok megtartó erejét
- Ne féljünk átélni az érzéseinket, de fejezzük is ki azt, akár verbálisan, akár írásban (pl. naplóírás)
- A befejezetlenség érzésének csillapítására írjunk levelet az elhunytnak, amiben elmondhatunk mindent, amit életében nem tudtunk (szeretet, hála, megbocsátás, harag, jókívánság, bocsánatkérés stb.)
- Olvassunk a gyászról szóló könyveket, cikkeket
- Keressünk egy működő gyászfeldolgozó csoportot, ahol a sorstársak között könnyebben képessé válunk eljutni az elengedéshez, elfogadáshoz
- Különböző fórumokon keressük a kapcsolódást hasonló helyzetben lévő személyekkel
- Forduljunk professzionális segítőhöz, ha úgy érezzük, megrekedtünk a gyászfolyamatban, ha az életünk zsákutcába jutott, ha eluralnak a harag vagy a bűntudat érzései, ha huzamos ideje nem vagyunk képesek az életünket örömtelien élni.
Sztárok, akik megküzdöttek a mellrákkalhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130516-sztarok-akik-mellrakkal-kuzdottek.html Így könnyebb túlélni a mellrákothttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130208-az-emloeltavolitast-elutasito-rakbetegek-nagyobb-esellyel-elik-tul-a-betegseget.html Ahol a lányok mellét forró kővel vasalják (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130521-kamerunban-gyakori-a-barbar-modszerek-alkalmazasa-a-nem-kivant-terhesseg.html Úgy lógnak a melleim, mint egy kutya fülehttp://www.life.hu/anyaskodj/20130521-nem-ritkasag-mar-az-anyalanya-kozos-plasztikai-mutet.html Akár üzletté is válhat a melleltávolító műtét?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130514-melleltavolitas-magas-rak-kockazat-miatt-hazankban-is-elerheto-lehetoseg.html Túl kicsi a melled? Itt a vákuumos melltartóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130311-nalunk-is-elerheto-az-uj-mellnagyobbito-eljaras-a-vakuumos-melltarto.html