Egy gimnazista lány nemrég belehalt a fertőző agyhártyagyulladásba, és évente körülbelül tíz fiatalt vesztünk el emiatt. Így ismét aktuálissá vált a kérdés: érdemes beoltatni gyermekünket a betegség kórokozója ellen?

Hirtelen öl

A váci gimnazista lány csupán egy nappal azután vesztette életét, hogy a tüneteivel orvosnál járt: a hőemelkedés és a felső légúti tünetek alapján eleinte megfázásra gyanakodtak az orvosok, a lány a gyógyszerektől jobban is lett, ám később otthonában már hányt, másnap reggel pedig holtan találták. Csupán utólag, a laborvizsgálatokból derült ki, hogy agyhártyagyulladás végzett vele. Egyelőre nem tudni, mikor, hol és hogyan kapta el a fertőzést, de járványtól biztosan nem kell tartani, mivel közvetlen hozzátartozóit megelőzéses antibiotikum-kúrával kezelték.

Fiatalok veszélyben

A betegség elsősorban a kisgyermekeket és a 17-20 éves korú fiatalokat veszélyezteti. Évente 8-10 fiatal életét veszi el: köztük volt az a 17 éves fesztiválozó lány is, aki tavaly egy nyári buli alkalmával került kórházba agyhártyagyulladás okozta vérmérgezéssel - rajta sem tudtak már segíteni. Nála két évvel volt idősebb az a fiú, akit 2011-ben 19 évesen vitt el a kór: pont karácsony napján ébredt influenzaszerű tünetekkel, melyeket otthon kezeltek, majd az erős fejfájás jelentkezésekor kórházba vitték. Ekkor már felmerült az agyhártyagyulladás lehetősége, ám az állapota nagyon gyorsan romlott, és egy nappal a tünetek jelentkezése után műtét közben életét vesztette. Szülei a tragédia után a betegség gyors felismerése és a további halálesetek megelőzése érdekében azóta is igyekeznek tájékoztatni mindenkit a betegség korai jeleiről és a védőoltás fontosságáról.

Thinkstock

Mit mond a szakértő?

Dr. Kádár János, belgyógyász-immunológus, a Szent László Kórház egyik belosztályának főorvosa segített eligazodni az agyhártyagyulladásért felelős kórokozók között: "Agyhártyagyulladást számos kórokozó okozhat, de míg a Haemophilus influenzae vagy a Pneumococcus kevésbé súlyos állapotokat idéz elő, és jóval több idő áll rendelkezésre a gyógyításhoz, addig a Meningococcus szinte pár órán belül öl. Védőoltás mindhárom fajta ellen elérhető, ám a Pneumococcus és a Meningococcus ellen csupán ajánlott. Hazánkban a Meningococcus ötféle típusa közül legfőképpen a C fertőz (ennek szezonális jellege van). Ez ellen kérhető csecsemőknek az egyéves védettséget nyújtó poliszacharid, majd később a konjugált, tehát tartós immunmemóriát létrehozó védőoltás. Mivel a Meningococcus cseppfertőzéssel terjed, és rendkívül virulens, a közösségbe vitt gyermekeket célszerű beoltatni ellene. Az oltás nem kötelező, így átmeneti jelleggel sokan hordozhatják a kórokozót a garatflórájukban anélkül, hogy tudnának róla: aki elmegy emberek közé akár csak egy moziba, sokszor átmenetileg hordozóvá válik, de ez nem jelenti azt, hogy ki is tör rajta a betegség. Egyelőre nem tudunk egyetlen olyan konkrét, meghatározó indokról sem, melynél biztosra vehetnénk, hogy a kórokozóval találkozó személy meg is betegszik, az ismert immunhiányos állapotok esetén pedig védőoltást adunk.
A betegség felismerése és gyógyítása azért nehéz, mert a megfelelő beavatkozásra igen rövid idő áll rendelkezésre, szinte órák alatt öl. Egy-két órán belül kezelnünk kell a beteget - a Szent László Kórházban évente tíz beteget vesztünk el a Meningococcus miatt. A kórokozó a mellékvesekéregben bevérzéseket képez, az idő előrehaladtával egyre több szervet érint, a széteső baktériumokból kikerülő anyag pedig maradandóan károsítja az agyállományt. Időben elkezdett kezeléssel a beteg meggyógyulhat, de így is előfordulhat maradandó károsodás, például bénulás, elbutulás vagy epilepszia. A kezdeti tünetek - mint a láz, elesettségérzés, fejfájás, hányinger - pedig annyira hasonlítanak a megfázás, influenza és már gyakori betegségek jeleire, hogy eleinte sem a betegekben, sem az orvosokban nem ébred időben gyanú. Épp ezért fontos, hogy azoknál a gyermekeknél, akiket közösségbe viszünk, kérjük a tartós immunvédelmet adó védőoltást."


Tudtad? A kullancs egészen mást terjeszt
A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladást nem baktérium, hanem egy vírus okozza, tünetei hosszabb ideig alakulnak ki, illetve kezelhetősége is jóval több reménnyel kecsegtet, mint egy Meningococcus-fertőzés. Sokan, akik beoltatták gyermeküket a kullancs által hordozott fertőzés ellen, azt gondolják, az agyhártyagyulladás fajtái ellen is védetté váltak, ám ez tévedés. Ha teheted, oltasd be gyermeked a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás és külön a Meningococcus C típusa ellen is! Azoknak, akik sokat utaznak, különösen az afrikai régióba, elérhető a Meningococcus négy típusa ellen védő konjugált oltás is.

 

Horrorisztikusan fest Stallone anyukájahttp://www.life.hu/gyogyulj/20130620-sylvester-stallone-anyukaja-jackie-megbanta-szamtalan-plasztikai-mutetjet.html Gitároztam a saját agyműtétem közbenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130530-egy-amerikai-zenesz-agymutete-kozben-gitarozott-parkinson-kor-miatt.html Szép nők bajusszal mentenének életethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130530-vicces-es-figyelemfelkelto-kampanyok-az-egeszseg-megorzeseert.html Botox vagy arcplasztika? Ez a jobb megoldáshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130531-botox-vagy-arcplasztika-a-plasztikai-sebesz-szerint-ez-a.html Az alacsony férfi is lehet szívdöglesztőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130528-a-magas-emberekrol-joval-nagyobb-esellyel-feltetelezzuk-hogy-tehetseges-eros.html