Feleannyian mennek táppénzre, mint hét éve. Ennek egyik oka: félünk, hogy elveszítjük munkahelyünket - írja a Világgazdaság.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint öt év alatt, 2007-ről 2012-re valamelyest még nőtt is a táppénzre jogosultak száma, mégis lényegesen kevesebben mennek el táppénzre: a hét évvel ezelőtti 1,2 milliós szám 810 ezerre csökkent.

Thinkstock

A táppénzkiadások is drasztikusan estek, sokat spórolt az állam. 2005-ben kis híján 100, tavalyelőtt majdnem ennek a felét, 56,5 milliárd forintot kellett kifizetni táppénzre. Mindennek egyik oka a munkahelyféltés. Ezen kívül az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy több lépcsőben jelentősen szigorították a táppénz igénybevételét. A táppénz a napi átlagkereset 60 százaléka lehet a korábbi 70 helyett, de legfeljebb napi 6533 forintot kaphat egy táppénzre ment ember, bármilyen magas is a bére.

Ha a héten a parlament rábólint, júliustól alapvetően megváltozik a táppénz számítása. Minden olyan jövedelmet figyelembe vesznek, amely után egészségbiztosítási járulékot kell fizetni. A jövedelemadatokat ezentúl nem a foglalkoztatóknak kell megadniuk, hanem az adóhivatal küldi meg az OEP-nek.

 

Innen látod, ha kiszáradás szélén a kisbabádhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130606-a-nyari-melegben-a-kisgyermekek-konnyen-kiszaradhatnak-ha-nem.html Jelek, hogy a főnököd egy pszichopatahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130516-jelek-hogy-a-fonokod-egy-pszichopata.html Így lesznek ragyogóan fehérek a fogaid!http://www.life.hu/gyogyulj/20130605-igy-lesznek-ragyogoan-feherek-a-fogaid.html Gitároztam a saját agyműtétem közbenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130530-egy-amerikai-zenesz-agymutete-kozben-gitarozott-parkinson-kor-miatt.html Két órán múlt a magyar teniszező életehttp://www.life.hu/gyogyulj/20130619-czink-melinda-teniszezo-vakbelgyulladasat-keson-mutottek-meg-majdnem-belehalt.html