Hogy mivel is foglalkozik Szilvia, azt nehéz lenne egyetlen szóval meghatározni: búvár, oktató, kaszkadőr, filmes, ötvös és még sorolhatnánk. Ma már csak évente két hetet tölt itthon, a fennmaradó időben pedig a világ tengereiben búvárkodik. A Life.hu Nők különleges foglalkozással című sorozatában ezúttal Gőgh Szilviáról olvashattok.

A világutazó

Szilvia nem búvárnak indult: eredeti szakmáját tekintve aranyműves. A főiskolán műszaki menedzserként végzett, de ahelyett, hogy beült volna egy íróasztal mögé, nyakába vette a világot. Hiszen Szilvia világutazó - ez utóbbit sosem tervezte, így alakult. Még főiskolásként töltött egy nyarat Máltán, itt jött rá, hogy neki a hóesés helyett a pálmafák, a meleg és a tenger kell. A diplomamunkáját egy búvárboltra alapozva a szezonális cégek pénzügyi tervezéséről írta. Ennek révén hat hónapra ismét visszamehetett Máltára, ahol ez idő alatt - ha már ezt tanulta itthon - búvároktatóvá is vált. Innen aztán a szerelem Angliába vezette, ahol pár hónapig egy búvárboltot vezetett. A szerelemnek szakítás lett a vége, Szilvi pedig a hideg Budapesten találta magát, ami nem igazán tetszett neki. Annak lehetőségével sem szívesen barátkozott, hogy beállhat valami multihoz dolgozni, így aztán megpörgette a földgömbjét, és az ujja Thaiföldön állt meg. Megnézte, milyen ott az idő, majd vett egy jegyet. Bangkokból dél felé indult, Phi Phi szigetén kötött ki, ahol még aznap talált állást. Két évig maradt a szigeten, ahol nincs kocsi, dugó, hírek, stressz - helyette van búvárkodás, bárok, fehér homok, pálmafák és strandröplabda. De ami eleinte paradicsominak tűnt, két év alatt szűk lett: kinőtte a szigetet. Újból útra kelt, ezúttal Floridába indult, ám mivel ekkor épp 2001 szeptembere volt, nem jutott el oda. Helyette Kaliforniába került - egy hétre tervezte, de most éppen 10 éve él ott. 

Forrás: Gőgh Szilvia

"Amikor az ismerőseimnek mondom, hogy Kaliforniában tanítok búvárkodást, általában kétféle reakcióval szembesülök. Néhányan irigykednek, abban a hitben, hogy a kaliforniai vizek hasonlítanak a karib-tengeri kristálytiszta, fehér homokos, kis halakkal teli öblökhöz. Aztán Los Angeles említésekor a többségnek azonnal a hollywoodi bárok, a Venice Beach-i sétálóutca vagy a malibui klubok jutnak az eszébe és el se tudják képzelni, hogy minek búvárkodom ott. Dél-Kalifornia klímája a világon az egyik legkedvezőbb, ezáltal egész évben világklasszisú búvárkodási lehetőséget nyújt a lelkes merülők számára. A körülmények kicsit kihívóbbak Kaliforniában, mint a trópusi vizekben, azonban a tengeri hínárerdőkön keresztül való úszás kárpótolja a búvárt a hűvösebb vízhőmérsékletért."

Forrás: Gőgh Szilvia

Ugyanis télen a víz 8-9 Celsius-fok körül van, nyáron olyan 18 fokig melegszik fel. A hideg víz ellenére, vagyis inkább pont ezért, a tápanyagban gazdag Csendes-óceán gyönyörű és különleges merülési lehetőséget kínál, különösen télen. Megszállott búvárok gyakran helyezik Kaliforniát a 'muszáj itt is merülni' listájuk tetejére, hogy megtapasztalhassák a Channel-szigetek nem mindennapi, semmi más búvárdesztinációhoz nem hasonlítható környezetét."

"Egy egész órán keresztül bukfenceztem és fogócskáztam egy fiatal, pöttyös fókakölyökkel"

A merüléseket általában Catalina-szigeten vagy valamelyik másik Channel-sziget (Santa Cruz, Anacapa, San Miguel, Santa Roza, Santa Barbara, San Clemente) körül hajtják végre. Ezek elég messze vannak a Los Angeles-i tengerparttól ahhoz, hogy szennyeződésmentes, tiszta vízzel kecsegtessék a búvárt: a látótávolság ilyenkor 20-40 méter körül van. Csak néhány példa arra, hogy egy átlagos merülés során mi mindennel lehet összefutni a tenger mélyén: homárral, murénával, birkafejű hallal, barrakudával és Kalifornia állam tengeri halával, a vakító narancssárga garibaldi-hallal is, ami arról is híres, hogy élete során többször is képes nemet váltani. Számos alkalommal követik a kíváncsi fókák a merülőket Santa Cruz-sziget körül. A fókák egyik kedvenc időtöltése a búvárokkal való interaktív játék, melynek a lényege, hogy bármit csinál a búvár, a fóka lemásolja.

Forrás: Gőgh Szilvia

"Egyszer egy egész órán keresztül bukfenceztem és fogócskáztam egy fiatal, pöttyös fókakölyökkel. Az egyik legnagyobb számú fókatelep található ezen a szigeten, ezért úgy vélem, hogy ez azt kell jelentse, fehér cápák is szép számmal vannak a környéken, hiszen a a fóka a fehér cápa kedvenc eledele. Ezen a szigeten nem is túl gyakran megyek szabadtüdőzni, nehogy véletlenül egy cápa összekeverjen a vacsorájával." De gyakran úszott már el Szilvia mellett óriási laposhal, angyalcápa, denevérrája és óriási fekete sügér is, ez utóbbi akár 4 méteresre is megnő.

Forrás: Gőgh Szilvia

És hát persze, hogy minden búvár kedvence a sushi: nincs olyan étterem a világon, ahol frissebb és finomabb halat szolgálnak fel, mint a búvárhajókon. A merészebb és ügyesebb búvárok a víz alatt tisztítják meg a kagylókat és a reduktoruk kivétele után már a mélyben bekapják a sós húst. "Évente négyszer szervezünk háromnapos túrákat, amikor naponta ötször merülünk, kajakozunk, vagy akár egy-egy szigeten túrázunk a helyi vadőr vezetésével."

Nőknek oktat búvároktatást

Szilvi hat évig vezetett egy búvárbázist Hollywoodban, az elmúlt 4 évben pedig egy újabbat Venice Beachen. Több mint 5000 merüléssel, 1200 tanítvánnyal a háta mögött fiatal kora ellenére is veteránnak számít a szakmában. 26 évesen a PADI (a világ legelismertebb búvároktató-rendszere) elfogadta a jelentkezését, hogy course director (az oktatók búvároktatója) legyen, így abban az évben ő lett a világ legfiatalabb női búvároktatókat oktató nő. Igen, női búvárokat, ugyanis ez Szilvia egyik specialitása. A Miss Scuba a fiatal lány 2007-ben indított vállalkozása, mely azért jött létre, hogy lányokat tanítson búvárkodni. De más-e fiúkat tanítani, mint lányokat - tettük fel Szilvinek a kérdést: "Más, de mint mindenben, búvárkodásnál is találkozom sportos csajokkal és hisztis, félős fiúkkal. Általánosságban a fiúk inkább vagányak és bevállalósak (vagy némelyik csak annak mutatja magát), míg a csajok inkább óvatosabbak es megfontoltak. De nálam nincsenek nyafogós lányok, mert nem adok rá esélyt: fiúk is és lányok is egyformán cipelik a saját cuccukat, nincs könnyítés senkinek. Ami jellemző még, hogy a fiúk a búvártúrák során megelégszenek csak magával a búvárkodással, míg a lányok azok, akik szeretik, amikor másféle program is van: jóga, masszázs, egyéb lányos dolgok."

Forrás: Gőgh Szilvia

Edward Nortont is tanította búvárkodni

Szilvia a lányok oktatása mellett privát tanfolyamokat is szervez, színészeket és búvároktatókat tanít szerte a világon, persze csak akkor, amikor épp nem forgat: vagy kaszkadőrként dolgozik vagy Miss Scuba filmet forgat a búvárlányok életéről. Tanítványa volt többek között Edward Norton, aki a boltjának is visszajáró vendége lett. Szilvi azt mondja, éppen azért szeretnek a színészek, rendezők, zenészek hozzá járni tanfolyamra, mert ő nem bánik velük különlegesen.

Forrás: Gőgh Szilvia

Kaszkadőrként 2009-ben kezdett dolgozni, többek között ő volt a Piranha 3D forgatásán Dina Meyer dublőre. Innen származik is egy félelmetes emléke: "A jelenetem kicsit komplikáltabb volt, mint azt elsőre gondoltuk. Nemcsak hogy meg kellett halnom egy barlangban, miközben a hátamat piranhák rágcsálják, de még a felszerelésemet is ki kellett oldanom az utolsó pillanatban. A rendező azt akarta, hogy küzdjek a cápafogú halcsapattal, ne legyen rajtam maszk, hogy a nézők jól lássák, milyen rémült arcot vágok, miközben vér és buborékok örvénylenek körülöttem. Meg kell mondjam, kicsit ijesztő volt ez a jelenet annak tudatában, hogy a szűk barlang mindként bejáratát kamerák és operatőrök torlaszolták el, az égvilágon semmit nem láttam, a felszerelésem lejött és egy adag levegőm volt. Szerencsére végül kijutottam szorult helyzetemből." De Szilvia feltűnt már Drew Barrymore helyett a Big Miracle-ban, valamint a Született feleségek és a Dexter című sorozat egy-egy epizódjában is dolgozott, mint biztosító búvár.

Forrás: Gőgh Szilvia

Mindezek mellett mostanában újra elkezdett ötvösködni, illetve még önkéntesként víziprogramokat is szervez árvaházakban élő gyerekek számára az önbizalmuk építése céljából.

"Az az elvem, hogy mindenki ott van, ahol lenni akar, és arra halad, amerre megy. Tudom, hogy hülyén hangzik, de számomra van értelme ennek a mondásnak. És hogy mi a legjobb a búvárkodásban? Őszinten; hogy a víz alatt senki nem beszél hozzám. Szeretem a csendet és a nyugalmat, amit a vízben érzek."

Különleges foglalkozás: Niki, a motorversenyzőhttp://www.life.hu/szorakozz/20130528-nok-kulonleges-foglalkozassal-kovacs-niki-motorversenyzo.html Kunu Lenke, Magyarország tetőfedőnőjehttp://www.life.hu/szorakozz/20130409-nok-kulonleges-foglalkozassal-kunu-lenke-magyarorszag-tetofedonenije.html Nők különleges foglalkozással: Miló Vikihttp://www.life.hu/szorakozz/20130225-nok-kulonleges-foglalkozassal-milo-viki-okolvivo.html Nők különleges munkával: Ildikó, a pilótanőhttp://www.life.hu/tested-lelked/20121130-nok-kulonleges-munkaval-czigany-ildiko-az-elso-magyar-noi-pilota.html Álom az óceánon: Hajni bejárta az egész világothttp://www.life.hu/szorakozz/20130123-munka-oceanjaro-hajon-nok-kulonleges-foglalkozassal.html Nők különleges foglalkozássalhttp://www.life.hu/szorakozz/20130327-nok-kulonleges-foglalkozassal-sikeres-no-szabo-andrea-nemzetkozi-hegesztomernok.html