kommunikáció Buda Béla pszihológus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hetvennégy éves korában elhunyt Buda Béla pszichiáter.

Buda Béla a pszichoterápia, a kommunikációelmélet, a szociálpszichológia, a személyiségfejlődés területén végzett kiemelkedő tudományos tevékenységet. 1963-ban szerzett diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, amit követően a Fővárosi Pszichoterápiás Módszertani Központban kezdte pályáját, majd az Országos Ideg- és Elmegyógyintézetben folytatta praxisát. 1978 és 1995 között a Sportkórház pszichoterápiás osztályvezetőjeként, 1992-95-ben a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatójaként, 1995 és 2001 között pedig a SOTE Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyetteseként a kommunikációs részleg vezetőjeként dolgozott. Pályafutása során a Nemzeti Drogmegelőzési és Módszertani Kutatóintézet tudományos igazgatója, 2004-től pedig az Országos Alkohológiai Intézet igazgatója is volt. Részt vett a 2011-ben az új nemzeti drogstratégia kialakításával megbízott irányító testület munkájában.

Fotó: Nándorfi Máté/MTI
Fotó: Nándorfi Máté/MTI

Buda Béla 25 éven keresztül az Orvosi Hetilap szerkesztője, 1992-2001 között a Pszichoterápia, 1993-2002 között a Szenvedélybetegségek című lap főszerkesztője volt. Tudományos munkája, publikációi - kommunikációelmélet, alkohol- és öngyilkosságkutatás, pszichoterápiás módszertani kutatás - erős társadalmi érdeklődésről tanúskodtak. 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. 2009-ben a kommunikációtudomány hazai megalapozásában, fejlesztésében, művelésében végzett sokoldalú munkássága elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést.

Agydaganata volt az ismert énekesnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130703-fiucsapatot-nevezett-el-sebeszerol-az-agydaganattulelo-andy-brown-a-lawson.htmlEgy csípés miatt majdnem elvesztette melléthttp://www.life.hu/gyogyulj/20130704-szunyogcsipes-miatt-majdnem-elvesztette-a-mellet-natalie-thomason.htmlJótékony célból vetkőzött a teniszcsillaghttp://www.life.hu/gyogyulj/20130703-lifenight-fernando-verdasco-teniszezo-jotekony-celbol-vetkozott-le-hogy-felhivja.htmlLegyőzte a rák az énekesnőthttp://www.life.hu/gyogyulj/20130704-bernie-nolan-enekesno-mellrakban-meghalt.htmlCsúnya betegségeket okoz a rossz melltartóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130611-a-nem-megfelelo-meretu-melltarto-komoly-egeszsegugyi-problemakat-okozhat.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.