Benke Rita, a Life.hu természetgyógyász, reflexológus és akupresszőr szakértője segít olvasónknak, hogyan óvja meg a haját a töredezéstől, és miképpen állíthatja vissza frizurája eredei állapotát.

Kérdezz a Life.hu szakértőitől! Tedd fel kérdésed a szakerto@life.hu címen! Ne felejtsd el megírni, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni.

 
"Tisztelt Benke Rita!

Azért írok neked, mert a hajam elég vékonyszálú, ráadásul festetem is. Amint megmosom és megszárítom, azonnal kiállnak a kisebb hajszálak, a fejem tetején is és oldalt is, olyan, mintha szőrös lenne a hajam, a fejem. Jó minőségű samponokat, balzsamokat, pakolásokat és olajokat is használok, tényleg mindent kipróbáltam, de szinte mindig kócos hatást keltek. Hajvasalóval is rendszeresen próbálkozom, akkor kicsit jobb lesz, de aztán minden kezdődik elölről.

A fodrászom szerint nem töredezik a hajam vége, hanem a hajgumiktól, kontyoktól és csatoktól törnek meg a szálak középen, ez okozza a szénakazal hatást. Tudnál nekem segíteni abban, hogyan állíthatom vissza a hajam eredeti állapotát? Vannak természetes megoldások, amivel a hajam megtörését kezelni tudom?

Köszönettel,
Mira"

Thinkstock

 

Kedves Mira!

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb hajápoló szer tartalmaz, tartalmazhat olyan kémiai anyagokat, amelyek hosszú távon nem tesznek jót a hajnak és/vagy a fejbőrnek, érdemes ezért váltogatni őket, de talán még fontosabb, hogy keress természetes hajápolókat. Nyilván, mi nők a szépségért sok mindent megteszünk, néha többet, mint az egészségért - pedig a kettő szorosan összefügg -, mégis egészen biztos vagyok, hogy a hajvasaló, hajsütő, forró hajszárító sem tesz jót a hajnak, amint egyetértek a fodrászoddal is abban, hogy a rendszeresen szorosra feltekert, feltűzött, gumizott haj is egy idő után el- és megtöredezhet.

Ahogy az egész testünk számára, így a haj egészségét illetően is alapvető fontosságú, hogy elegendő tiszta folyadékot fogyasszunk, így kánikula idején pedig még inkább. Egy felnőtt embernek 3-3,5 liter/nap a minimális tiszta vízből, ízesítetlen gyógyteából. További erőkifejtés esetén ez akár 0,5-1 literrel is megnőhet, a munka, sport stb. időtartamától függően. Közismert tény, hogy az emberi test közel háromnegyede folyadék (vér, nyirok, nyál, könny stb.), víz hiányában tehát romlanak, alapjáraton zajlanak az életfunkcióink, és ez például a hajra is konkrét és azonnali hatással van.
Kevésbé ismeretes, hogy a HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) szerint a haj felügyelete (is) a vesék alá tartozik, vagyis ha elég vizet iszunk, akkor ebből a megközelítésből is helyesen járunk el.

Ismét terjed a nyári sapka, kalap, kendő viselése, amit csak helyeselni tudok mind a nap heve, mint pedig a hajkorona védelme érdekében. Aki nem szereti, annak - ahogy japán turistáktól gyakran látjuk a város utcáin - az eső- vagy napernyő ajánlott, neked is javaslom ezeket a megoldásokat.

Sajnos, kedves Mira, a megadott információk nyomán nem adhatok teljesebb segítséget a megfogalmazott problémádban, de azért bízom benne, hogy találsz új és megszívlelendő információt a válaszomban.

Benke Rita

 

Forrás: [origo]Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!


Részeges apa - te miért nem bízol a férfiakban?http://www.life.hu/szeress/20130603-miert-nem-bizunk-a-ferfiakban-s-kallai-szilvia-az-omyno.html Homályosan látsz? Így kezeld a toxoplasmát!http://www.life.hu/gyogyulj/20130530-benke-rita-a-toxoplasma-fertozesrol-a-lifehu-termeszetgyogyasz-reflexologus-akupresszor.html Így fogyaszd le a párodat!http://www.life.hu/ez-zsir/20130530-fogyni-szeretne-a-parom-nagy-amarilla-a-lifehu-gyogytornasz-aerobikoktato.html Személyre szóló karrier-előrejelzést kaphatszhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130529-nagy-melinda-a-lifehu-szakertoje-asztrologus-asztrozofus-valaszol-az-olvasoi.html