A nyaralást könnyen tönkretehetik a kellemetlenkedő szemölcsök vagy a kiütések a melegtől. Ha ilyet tapasztalsz, még nincs veszve semmi - íme néhány bevált tipp a nyári bőrbetegségek ellen.


Bizonyos bőrbetegségek gyakrabban jelentkezhetnek nyáron, főként azért, mert az izzadás provokálja azokat, vagy a vízben fertőződhetünk meg velük. Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusa a három leggyakrabban előforduló nyári bőrbetegség kezelésével kapcsolatban adott tippeket.

Forrás: Thinkstock

Szemölcs

A vírusos szemölcsöknek számos fajtája létezik. A tipikus szemölcs félgömb alakú, halványsárga vagy piszkosszürke göbcse, amely nem viszket, és csak sérülés esetén fáj. Ha a képletben apró fekete pontot látunk, egészen biztosan szemölcsről és nem tyúkszemről van szó. Gyerekeknél nagyon gyakran fordul elő a fertőző uszodaszemölcs, mely apró, behúzódott közepű, vöröses színű, kissé kiemelkedő elváltozás. Ha azt tapasztaljuk, hogy jelentkezett ez a bőrbetegség, a teljes gyógyulásig nem szabad uszodába járniuk. Az arcon, szemhéjakon, nyakon, hónaljakban fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök nőhetnek, amelyek nem vírusos eredetűek.

Mit tehetünk?
Ha csak egy szemölcs is megjelenik, azonnal kezdjük el a kezelést, vagy forduljunk bőrgyógyászhoz, mert nagyon gyorsan elterjedhetnek, így később sokkal nehezebb kiirtani őket. A szemölcsök eltávolíthatók szemölcsirtó szerek helyi alkalmazásával, fagyasztással, sebészeti úton, elektromos vagy lézerkéssel való roncsolással, illetve ezek kombinációjával. A megelőzés fontos lépése a szárazon tartott bőr, a jól szellőző lábbeli és az izzadságot felszívó pamutzokni, ugyanis a vírusok könnyebben bejutnak a felázott bőrbe.

 


Gomba

A tévhitekkel ellentétben a gombásodást gyakran a túlzott tisztaság eredményezi. Jellemzően túlsúlyos, erősen izzadó személyeket érint a vörös, viszkető, hámló gombásodás. Gyakori az úgynevezett atlétaláb, amely a lábujjközök gombás, repedező, viszkető fertőzése. Nyáron találkozhatunk a napgombával, ami a felsőtesten kerek, finoman hámló, kezdetben barnás foltokat okoz, melyek nem viszketnek. Napozáskor a fertőzött területeken nem képződik pigment, az elpusztult gombatelepek helyén fehér foltok láthatók, amelyek azonban nyom nélkül gyógyulnak.

Forrás: Thinkstock

Mit tehetünk?
Már a korai tünetek alapján javasolhat a bőrgyógyász külsődleges, súlyosabb esetben szájon át szedhető gyógyszerkezelést is. Ebben az esetben a recept nélküli szerek nem mindig elegendők. A nehezebben orvosolható körömgombásodás diagnózisánál felhasználható a mikroszkópos és tenyésztéses technika, így a gyógyszerezés célzottabbá válhat. Ha a körömgomba nagy területet érint, nem érdemes a drága, vény nélküli szerekkel próbálkozni, ilyen esetben a bőrgyógyászati kezelés célravezetőbb lehet.

Melegkiütés

Főleg gyermekeken jelentkezhetnek a nagy melegben testszerte apró, vörös, néha viszkető kiütések. Ilyen esetekben a legfontosabb a bőr szárítása hintőporokkal, esetleg cinkes rázókeverékkel. Fontos, hogy kisgyermekek minél többet legyenek ruha nélkül, illetve csak pamutruhákat szabad viselniük, mivel a műszálas ruhákban jobban izzadnak. Természetesen ez ugyanúgy igaz a felnőttekre is.

Tipp:
Ha erős a viszketés, akkor receptköteles antihisztamin sziruppal lehet enyhíteni. A helyes eljárás kiválasztásához mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni.

 

Így gyógyítsd a széttöredezett hajadathttp://www.life.hu/gyogyulj/20130709-benke-rita-termeszetgyogyasz-a-tordezett-haj-apolasaban-gyogyitasaban-segit.html "Nem tudtam megmenteni a feleségem életét"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130619-zsolt-melldaganat-miatt-veszitette-el-a-feleseget.html Tönkreteheti a lábadat a balerinacipőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130621-olcso-es-szep-de-tonkreteszi-a-labad-a-nyar.html Tályog a mellbimbón - A piercing szexi, de veszélyeshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130617-a-piercingek-es-a-testekszerek-egeszsegugyi-kockazatai.html