Verejtékezni mostanában nem igazán trendi: a férfiak és a nők egyaránt próbálják a minimumra szorítani az izzadást. Dezodorálunk, törölgetünk, szégyenkezünk, miközben izzadni egyszerűen muszáj: még az életünket is megmentheti.


A fiú, aki képtelen izzadni

Az izzadás ugyanis - bár manapság csak a kellemetlen, bosszantó oldalát látjuk - hűti a testünket, nem is akárhogyan. Anyagcserefolyamataink csak meglehetősen szűk hőmérsékleti keretek közt működnek jól, így az optimális testhőmérséklet fenntartása tulajdonképpen létfontosságú. A hároméves Fred James nagyon is jól tudja ezt: egy ritka genetikai betegség miatt szervezetéből hiányoznak a verejtékmirigyek, így nagyon könnyen túlhevül. A tünetek egyéves kora előtt jelentkeztek, mikor a szokatlan görcsök miatt az orvosok eleinte vírusra gyanakodtak. Később kiderült, hogy egy ektodermális diszplázia nevű betegség miatt vannak rohamai, és ezért hevül túl akár egy alapos szaladgálás után is. A szülők azóta mindent megtesznek, hogy lehűtsék fiukat, de a nyarak így is hatalmas kihívást jelentenek. A kisfiú állandó felügyeletet igényel, rendszeresen vizezik, és télen sem fűthetik túl melegre a szobát. Fred egyébként nem az egyetlen, aki hasonló problémákkal küzd: az ektodermális diszplázia Hanna Harpin életét is megkeseríti, ahol a szülők jégakkukkal, hűtőbetétes mellényekkel, legyezőkkel és hideg vizes palackokkal felszerelkezve vészelik át a melegebb napokat.

Forrás: Thinkstock

Hogyan izzadunk?

Testhőmérsékletünket mindenképpen szűk kereteken belül kell tartanunk, hiszen egy bizonyos testhőmérsékleten - 42 fok és afölött - már visszafordíthatatlan károsodásokat szenvedhetünk. A jó hír az, hogy szervezetünk kiválóan szabályoz: ha fázunk, izomtevékenységgel termelünk hőt, azaz reszketünk, ha pedig a szenzoraink melegedést tapasztalnak, izzadni kezdünk, hogy lehűljünk. A bőrünkben meglehetősen sok, körülbelül hárommillió verejtékmirigy van, és ha nem végzünk megerőltető tevékenységet, akkor egy nap körülbelül fél liternyit izzadunk - ez a mennyiség melegben, sportoláskor, fizikai munkát végzőknél ennek három-négyszerese is lehet. A gond inkább akkor van, ha a hűsítést szolgáló izzadság nem tud elpárologni a bőrünkről, így a feladatát sem képes betölteni. Nyáron ezért ajánlott a szoros, szűk ruhák helyett a világos színű, természetes anyagból készült lenge viselet, ami alatt nyugodtan elpárologhat a verejték. Ennek hiányában a szinte csak vízből álló, frissen szagtalan izzadságot baktériumok kezdik lebontani, így leszünk kellemetlen izzadságszagúak.

Tudtad?
A túlsúlyos emberek fokozottabban verejtékeznek. Ennek egyik fő oka az, hogy eleve nagyobb testet kell lehűteniük, mint egy átlagos testalkatúnak, ráadásul minden tevékenységhez több erőfeszítést, energiát is igényelnek, ami még tovább fokozza a verejtékezést. Mindemellett a zsírszövet kiváló szigetelő hatása miatt nehezebben is hűlnek le.

Az izzadással méregtelenítünk is?

Az izzadás nemcsak hűt minket a bőr felületéről elpárologva, de sokak szerint különböző méreganyagok is távoznak vele a szervezetünkből. Ilyenkor a nyirokrendszerünk is fokozottabban működik, kiválasztja a különböző káros anyagokat, melyek a pórusainkon át távoznak. A népi módszerek hívei szerint betegségek esetén sem kell tartanunk az izzadástól, vagy lehűteni magunkat, hiszen akkor épp a káros anyagok, többek között különböző baktériumtoxinok távozását akadályoznánk meg. Az ellenzők szerint viszont fő méregtelenítő szervünk a máj, így a verejtékezés csupán hűtő funkciókat lát el, és az izzadsággal semmiféle méreg nem távozik belőlünk.

Forrás: Thinkstock

A fokozott izzadás betegség jele is lehet

Mint mindenben, az emberek az izzadásban is különböznek: van, akinek csak a hónalja lesz nedves egy meleg napon, de olyanok is akadnak, akiknek a hátáról, mellkasáról, arcáról is csorog a verejték. Még ezzel sincs gond, de az extrém mértékű verejtékezés már különböző betegségek jele is lehet. Tinédzserkorban még teljesen normálisnak tekinthető a hormonális változások miatt, ahogy a változókor kapujában is. Nagyobb mértékű alkoholfogyasztás, dohányzás, bizonyos gyógyszerek tartós szedése, hormonális egyensúlyzavar esetén is előfordulhat, de a szorongás is izzasztóan hat. Az éjszaka jelentkező fokozott izzadás krónikus fertőzésre, hematológiai betegségekre utalhat, és mindenképpen kivizsgálásra szorul, ahogy a nappali, "ok nélküli" túlzott verejtékezés is. Azok, akiknél nem találtak lappangó betegséget, a csak bizonyos területekre koncentrálódó extrém izzadás ellen védekezhetnek botoxkúrával is. Az idegméreg ugyanis a verejtékmirigyeket is lebénítja. Az injekcióktól tartóknak segíthetnek a természetes megoldások.

Bella énekléssel gyógyítja meg a betegekethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130625-bagdi-bella-eneklessel-gyogytja-az-embereket.html Szőr a cicin: bajt jelent?http://www.life.hu/gyogyulj/20130711-novak-zoltan-a-lifehu-nogyogyasz-szakertoje-a-melleken-levo-szorrol.html Allergiás sokk a rovarcsípéstől: óvd magad!http://www.life.hu/gyogyulj/20130709-allergias-sokk-a-rovarcsipestol-modszerek-a-csipesek-ellen.html Alvás a forró nyári éjszakákon? Ezekre figyelj!http://www.life.hu/gyogyulj/20130712-alvasi-tanacsok-nyari-ejszakakra.html A fiatal arc 4 legfontosabb ellenségehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130620-tiz-evvel-oregitheti-a-nok-boret-a-szolarium-a-dohanyzas.html