Hazánkban évente 1500 gyermekbaleset történik, ezek harmada pedig a nyári hónapokban. Mit tehetünk szülőként azért, hogy a kalandos szünidő ne a kórházban végződjön? Erről faggattuk dr. Pászti Ildikó Mária gyermeksebész, gasztroenterológus szakorvost.

A csecsemőket ne hagyjuk ellenőrizetlenül, mert szárnyuk van

Baleset már az egészen kicsi gyermekekkel is könnyen történhet, ami akár komoly következményeket vonhat maga után. "Sajnos télen-nyáron gyakran előforduló baleset, hogy a baba leesik a pelenkázóról, a franciaágyról, a mosógépről, amin pelenkázzák, vagy a rossz rögzítés miatt a babahordozóból, babakocsiból. Rossz szülői szokás, hogy a babahordozót keresztbe teszik a bevásárlókocsin, innen is könnyen lepottyanhat a gyermek. Gyakori még emellett a napégés, vagy a járni tanuló babánál koponyasérülések amiatt, mert a szülők hagyják, mondván a gyerek tudja, mit csinál. Ha ilyenkor a baba elesik, nemcsak koponya-, de végtagsérülések is keletkeznek, a koponyasérülések során agyrázkódás, koponyatörés, zúzott, szakított sebek is kísérhetik a balesetet, ilyenkor a legtöbb eset kórházi felvételt igényel. Leesés során hasfali zúzódás (máj, lép, hasnyálmirigy, vese) is kialakulhat."

Forrás: Thinkstock

Így előzd meg a bajt!

Pászti doktornő tanácsai: "A csecsemőket ne hagyjuk ellenőrizetlenül, mert szárnyuk van: egy pillanat alatt leesnek, lerepülnek. Ne tegyük a bevásárlókocsiba a babahordozót, ne ültessük be a kisdedet a táskatartóba! Járni tanuló kisded mellett legyünk ott, hiszen nekik még nincs veszélyérzetük."

Az óvodás korú gyerkőcök ellenőrzés nélkül szaladgálnak, motoroznak

"Az egyik legveszélyesebb sportszer a műanyag kismotor, mivel gyakran felborul, az esésnek pedig agyrázkódás, koponyatörés, végtagsérülés, hasfali zúzódás is lehet a következménye. Szerintem ezeket a motorokat ki kéne vonni a forgalomból! A kerékpáros esések hasonló következményekkel járhatnak, ezért fontos lenne a bukósisak használata, mely ha az agyrázkódás ellen nem is, de a koponyatörés ellen védelmet nyújt. Nyáron gyakori, hogy az óvodás leesik a mászókáról, csúszdáról, forgószékről, asztalról, lépcsőről, fáról, kerítésről, ekkor végtagsérülések és -törések, koponyasérülések fordulnak elő, de a napégés, az uszoda vagy medence vizébe esés is gyakran előfordul. A legveszélyesebb helyzeteket a gondatlanság okozza. Ha azt gondoljuk, hogy a gyermek kis felnőtt és magára hagyjuk."

Forrás: Thinkstock

Így előzd meg a bajt!

"Fedetlen fejjel ne engedjük napozni a gyermeket, hiszen nagy a napszúrás, agyödéma veszélye. A házi medence legyen lefedve, és ne engedjük szabadon bele a kisgyermeket. Úszómedencébe ne engedjük a gyereket egyedül nyolcéves korig, a hőségben ügyeljünk a megfelelő folyadékfogyasztásra. Kerékpározásnál mindig legyen rajtuk bukósisak, és oktassuk a gyermeket a közúti közlekedés szabályaira, veszélyeire, mert sok az autóval ütközés. Ha a gyermek a fejét mégis betonba, kemény kőbe üti, vagy a végtagja duzzadt, fájdalmas, vigyük a területileg illetékes szakrendelőbe, este ügyeletre. Vizsgálat előtt ne etessük, ne itassuk, a fájdalmat lehetőleg kúppal csillapítsuk. A megelőzés érdekében gondosan ellenőrizzük, hogy otthon nem borul-e fel a könyves szekrény, nem labilis a tévé, mert a gyermekre eshet. Az égési sebek megelőzéseként forró vizet ne tegyünk a földre, ne engedjük a tipegő gyermeket forró tűzhely közelébe, forró tea, kávé és gyermek ne legyen egyszerre a kezeinkben. Ugyanígy ne engedjük a kés és éles szerszám közelébe a gyermeket!"

Az iskolás gyerekeknél a lovasbalesetek és a gördeszkás balesetek a leggyakoribbak

"Kerékpározás, főleg ugratás, fél kézzel vezetés során a gyerekek sokszor nem viselnek sisakot, így gyakori a fejsérülés, de a kormány hasfalba ütődése is, ami akár súlyos belső sérüléseket is okozhat. Ugyanez igaz a görkorcsolyásokra, gördeszkásokra is, de az új divat, a trambulin is balesetveszélyes, ahogy a nem megfelelően rögzített focikapu is ráeshet a gyerekekre. Ebben a korban sok gyerek jár lovagolni, miközben sem pszichésen, sem anatómiailag nem ismeri a lovat sem ő, sem a szülő, és előfordul, hogy nem veszik fel a megfelelő védőfelszereléseket, vagy rosszul választanak oktatót. A strandokon, üdülőhelyeken a sekély vízbe sok fiatal ugrik fejest, aminek nyaki gerincsérülés, a végtagok bénulása, koponyatörés, agyzúzódás lehet a következménye."

Forrás: Thinkstock

Így előzd meg a bajt!

"A trambulin ugyan divatos, de gondoljunk arra, hogy elsősorban artistaképzőbe való. Lovaglásnál fontos a megfelelő felszerelés, tudás ellenőrzése, a kiválasztott ló ismerete, és tisztában kéne lenni a lovaglás veszélyeivel is. Ne engedjük a gyereket közutakon gördeszkázni, görkorcsolyázni, és magyarázzuk el, miért nem szabad kis vízbe ugrania. A nagyobb gyerekekkel nyugodtan beszéljük meg a veszélyes helyzeteket, meg fogja érteni. Ismeretlen állat közelébe ne engedjük, de tanítsuk meg, hogy ismert állatot sem simogatunk evés közben, kutyához nem közelítünk arccal, mert támadásnak veszi. Kiránduláskor adjunk rá hosszú nadrágot az erdőben, mert a kullancs lentről, és nem fentről jön. Az iskolában oktatni kéne a gyermekbalesetekről, a nagyvárosokban a motorizáció okozta fokozott veszélyről ahhoz, hogy minél kevesebb baleset történjen."

Súlyos agyzúzódást szenvedett a csecsemő, mert a fejére esett a tévé

Pászti Ildikó főorvosnő sajnos nem egy súlyos esetet látott már el. A legmegrendítőbb eseteiről mesélt: "Egyszer behoztak egy csecsemőt, akinek a fejére esett a tévé: koponyatörést, agyzúzódást szenvedett. Súlyos agysérülés miatt az agyvizenyőt shunttel kellett megoldani, a táplálását endoszkópon keresztül vezetett gasztrosztomás szondával. Megrendítő sérüléseket okoznak a közúti balesetek is, de emlékezetes marad a madár után a negyedik emeletről kihajoló kisded is, aki szerencsésen megúszta egy combcsont-töréssel. Ma már vidáman szalad, hála a jó rehabilitációnak, tornának. Az egyik legmeghatóbb eset a már tinédzser fiú története volt: mi neveztük el Madarász  Zolinak, mert a fészkükből kiesett egerészőölyv madarakat akarta megmenteni, mikor egy autó véletlenül elütötte. A gyermek lábszárcsontjait velősínezni, lemezelni kellett, és egy időben operálta, lemezelte a szájsebész az eltörött állkapcsát. A kismadarakat megmentette, és ma már ő is jól van!"

Dr. Pászti Ildikó: "Soha egy pillanatig sem bántam meg, hogy a gyerekeket választottam"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120106-dr-paszti-ildiko-ezt-nem-szabad-rutinbol-vegezni.html Dr. Pászti Ildikó Mária - gyermeksebész, gasztroenterológus szakorvoshttp://www.life.hu/life/szakertok/20110523-dr-paszti-ildiko-maria-gyermeksebesz-gasztroenterologus-szakorvos.html Szoptatni más gyerekét - Normális vagy gusztustalan?http://www.life.hu/anyaskodj/20130603-szoptatni-mas-gyereket-normalis-vagy-gusztustalan.html Egyéjszakás kalandért ajándék gyerek járhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130527-a-mesterseges-megtermekenyitest-felvaltja-a-lenyegesen-olcsobb-termeszetes-megtermekenyites.html Biztos, hogy készen állsz a gyerekvállalásra?http://www.life.hu/anyaskodj/20130514-biztos-hogy-keszen-allsz-a-gyerekvallalasra.html