Miss Iowa egyik karja könyék alatt hiányzik, Weisz Fanni modell siket, Vasas Vanda pedig tolószékben ül, ám ezek közül egyik sem von le semmit szépségükből, rátermettségükből: a fogyatékkal élő modelleknek igenis helye van a kifutókon.

Nem tökéletesek, de nyertesek

Ma már sem a hazai, sem a nemzetközi divatban nem ritka, hogy alternatív modelleket alkalmaznak. Az amerikai Nicole Kelly fél karral született, ám ennek ellenére ugyanolyan magabiztossággal indult el a Miss Iowa szépségversenyen, mint bárki más. Nicole végül a koronát is hazavitte, így szeptemberben ringbe szállhat a Miss America címért. Nem ő az egyetlen szépség, aki a színpadon is megállja a helyét: Kínál Tímea  a Miss Deaf Europe 2013 szépségkirálynő címet mondhatja a magáénak, Weisz Fanni pedig siketsége ellenére lett igen sikeres modell és közönségdíjas szépségkirálynő.

Fotó: Mudra László [origo]
Weisz Fanni

Vasas Vanda idén tavasszal megnyerte a Miss Colours Hungary kerekesszékes szépségverseny döntőjét. A fiatal lány egy évig birtokolja a koronát, aztán átadja utódjának. Vandával a hasonló szépségversenyek fontosságáról beszélgettünk.

"Nem terveztem, hogy modellkedni fogok, így ez a karrier a kerekes székkel kezdődött. 2012 októberében sérültem meg egy autóbalesetben, megnyomódott a gerincvelőm, ez okozza a jelenlegi bénulást. Az orvosok sem tudják egyelőre megmondani, ez az állapot végleges-e, vagy felállhatok valamikor. A bénulás miatt valószínűleg nem fejezhetem be azt a kétéves rendészeti szakközépiskolai képzést, melynek végén őrmesterként dolgozhattam volna, de egyelőre még nem tudom eldönteni, merre induljak tovább."

A fő cél az akadálymentesítés, nem a világbéke

A szépségverseny azért is jött nagyon jókor Vanda életében, mert nem volt ideje depresszióba zuhanni a balesete miatt: "Sokan támogattak a baleset után, de jó volt, hogy hamar jött ez a verseny, és fel mertem vállalni, hogy a kerekesszéktől nem lettem kevesebb, vagy más ember. Persze az elején nagyon nehéz volt ezt elfogadni, de nagyon sokat számított a győzelem abban, hogy nem voltam igazan depressziós a baleset után, nem volt az az időszak, hogy "úristen székbe kerültem, mihez kezdjek", hanem rögtön az jött, hogy székben vagyok, de így is szép vagyok.

Forrás: Wheelchair Land kft.
Vasas Vanda

A jelentkezésre a tavalyi királynő beszélt rá, de amúgy is vágytam valami változatosságra a hétköznapok monotóniájában, és úgy döntöttem, elindulok. Már annak is nagyon örültem, hogy a legjobb 16 közé bekerültem, de a győzelem teljesen meglepett, nem számítottam rá. Elsősorban magamnak akartam bizonyítani, hogy így sem vagyok kevesebb, de miután már elkezdődött a felkészülési időszak és a többi lánnyal beszélgettünk, többet megtudtunk arról, hogy a verseny célja főként az, hogy segítsen más mozgáskorlátozottakon -  így még nagyobb kedvvel vágtam bele. Ez a szépségverseny nemcsak attól volt különleges, hogy kerekesszékeseknek rendezték, de a mondanivalójában is több volt, mint egy átlagos szépségverseny. Azzal, hogy kerekes székben vagyunk, így is ugyanolyan értékes emberek vagyunk, és a fő cél az akadálymentesítés, nem a világbéke."

A legtöbb ember álomvilágban él

Vanda a győzelem után szinte naponta kapott felkéréseket, és örült annak hogy a nyilvános megjelenéssel felkeltik az emberek figyelmét, és elgondolkodtatják őket: "Mikor a győzelem után szinte naponta adtam interjút, vagy jelentem meg valahol, láttam, hogy felkeltjük az emberek érdeklődését, hogy legalább elgondolkodnak azon, hogyan élhetnek azok, akik lebénultak. Ma már, hogy a nagy roham lement, itthon tornázom, pihenek. Világ életemben sportoltam, versenyszerűen kézilabdáztam, s bár kerekesszékkel is számtalan lehetőség van a mozgásra, egyelőre még nem határoztam el magam egyik irányba sem. Jövőre nem tervezem, hogy újra elindulok a versenyen, inkább a zsűriben próbálnám ki magam, de például a modellkedés is érdekelne, ha kapnék felkéréseket. Továbbra is nagyon fontosnak tartom a hasonló szépségversenyeket, mint amin részt vettem, mert a legtöbb ember természetesnek veszi azt, amije van, bele sem gondolnak abba, hogy ami másokkal megtörténhet, az velük is. Élnek az álomvilágukban, muszáj felnyitni a szemüket."

A világ legjobb szépségtrükkjeihttp://www.life.hu/szepulj/20130625-a-vilag-legjobb-szepsegtrukkjei.html Hiába szép, életképtelen Barbie csinos testehttp://www.life.hu/anyaskodj/20130611-barbie-baba-a-testaranyai-miatt-eletkeptelen-lenne-a-valosagban.html Újra divat a hegyes orr! Heti szépségmustrahttp://www.life.hu/szepulj/20130627-ujra-hegyes-orr-a-divat-heti-szepsegmustra.html Ételek és italok, amitől szép, aranybarna bőröd leszhttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20130604-szepen-lebarnult-bor-vitaminok-es-a-legjobb-napozoszerek-segitsegevel.html Így lesz szép Iszak Eszti három nap alatthttp://www.life.hu/szepulj/20130605-iszak-eszti-szepsegtippjei-hogyan-hozzuk-magunkat-formaba-3-nap-alatt.html Szépséges fonott frizura vidám nyári napokrahttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130529-hogyan-legyek-jo-no-fonott-nyari-frizura.html Nem hord rikító színű ruhát a szépségnagykövethttp://www.life.hu/szepulj/szepseghirek/20130403-hajda-eszter-lett-magyarorszag-szepsegnagykovete.html