Naponta legalább három fiatal lány jelentkezik nőgyógyászati műtétre az albán fővárosban: szeretnék, ha egy 20 perces beavatkozással visszanyernék szüzességüket. A szűzhártya-visszaállító műtétet kérők általában 18 és 30 év közötti lányok, akik úgy döntöttek, hogy a korábbi szexuális életüket hátrahagyva szűzként állnak jövendőbeli férjük elé.

A legtöbb ilyen jellegű műtétet titokban végzik, hiszen a nőgyógyászati klinikák szabályai tiltják az ilyen jellegű beavatkozásokat - miközben a törvény egyébként nem tesz említést arról, hogy tilos lenne ilyen műtétet végezni. A probléma az, hogy Albániában a nőknek kettős elvárásnak kell megfelelni - mondja Dienes Tibor, Albánia-szakértő: "Ugyanis egyrészt a férfiak elvárják, hogy a nő hamar széttegye a lábát, egyes vélemények szerint az ottani lányok könnyebben hajlandók ágyba bújni, mint nálunk. A gimnazista lányok nagyjából úgy és akkor vesztik el a szüzességüket, amikor a magyar fiatalok. Viszont amikor jön a házasság - ami Albániában még mindig fontos dolog, és aránylag fiatalon köttetik -, akkor szükség van a szüzességre."

Csak a nyugati lányok könnyelműek?

Tiranai nőgyógyászok és szociológusok szerint a jelenség az elmúlt 20 évben öltött egyre nagyobb méreteket. Szakértők szerint ennek az az oka, hogy az albán férfiak nagy arányban vándoroltak el Nyugat-Európába. Dienes Tibor is ezen a véleményen van: szerinte a szüzesség nem elsősorban az albániai vőlegényeknek fontos - ők úgyis tudják, hogy melyik lány mit csinált korábban -, hanem az emigráltak keresnek érintetlen lányokat. Azok, akik Nyugaton élnek, látják a lányok szabadosságát, de azt hiszik, hogy otthon nem ez van. Mivel a külföldön élők nem ismerik a lány előéletét, ezért nekik el lehet adni, hogy még szüzek. Másrészt a Nyugaton dolgozó férfiak hosszú ideig távkapcsolatot tartanak fenn albán menyasszonyukkal, így aztán a szüzesség a megbízhatóság szimbóluma lett Albániában.

Thinkstock

Annak ellenére, hogy a törvény nem tiltja, nehéz találni valakit, aki elvégzi a műtétet. "Nem legális, de egyszerű nőgyógyászati ellenőrzésként szoktuk elkönyvelni őket" - magyarázza egy nevét természetesen nem vállaló albán orvosnő. Szerinte a jelenség nemcsak a férfiak elvándorlásának köszönhető, hanem az ok inkább az albán társadalomban mélyen gyökerező sovinizmusban keresendő. A férfiak szexuális szabadsága teljesen elfogadott dolog, míg a nők szabadsága kárukra válik, ahogy férjhez mennének.

A szüzesség hozzáadott értéke

A tiranai Kico Gliozheni Klinika vezetője, Rubena Moisiu szerint ez egy nagyon összetett jelenség, ami ráadásul nem is csak a vidéki lányokra jellemző. A műtétek legnagyobb részét a fővárosban és a nagyvárosokban végzik.

Az 1950-es évekig az albán nők úgy érezték, ki kell tenniük a véres lepedőt az ablakba a nászéjszakán, hogy ezzel igazolják szüzességüket férjük, a rokonok és a szomszédok előtt. Ma újra visszatért a nőkre nehezedő nyomás: muszáj szűznek lenni a házasság előtt. Az is előfordul, hogy a nőket elviszi a férjük egy nőgyógyászati vizsgálatra, hogy szakértővel bizonyosodjanak meg arról, a nő szűz volt, ugyanis a férj észrevette, hogy a nászéjszakán nem vérzett. Az is megesik, mondja Dienes Tibor, hogy felháborodott férjek jelentkeznek az orvosnál, mondván, gyanús nekik, hogy szűz arájuk mennyire tapasztalt az ágyban. Az orvosok ilyenkor persze nem árulják el a tényt, mert azzal a lány fejére nagy bajt hoznának, a házasság végét jelentené, ha kiderülne a műtét.

Így aztán az üzlet virágzik, kevesebb mint 20 perc altatásban, 200 euró kifizetése és a nő máris újra elveszítheti ártatlanságát. Természetes, hogy vannak veszélyei is egy ilyen műtétnek: gyulladások, fertőzések, és az aktus alatti normálisnál erősebb vérzés is előfordulhat. Egyes cikkek arra vonatkozó tanácsokat is adnak, hogy 1 héttel a nászéjszaka előtt érdemes elvégeztetni a műtétet, akkor vérzik úgy, "ahogy kell."

Vannak tényleg szűz lányok, ők még régivágású családokban élnek - szinte kizárólag falun -, és őket annyira óvják, hogy nem mehetnek el sehová otthonról, mert az az életükbe is kerülhet. De egyre ritkább az ilyen lány - mondja az Albánia-szakértő.

A lány, aki Edward Nortont tanította merülnihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130625-nok-kulonleges-foglalkozassal-gogh-szilvai-buvarkaszkador-elete.html India - ahol még a vécé is luxusnak számíthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130422-uj-noi-mozgalom-jott-letre-indiaban-az-elheto-es-higienikus.html Mauritánia - egy ország, ahol minél hájasabb egy nő, annál kívánatosabbhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120507-mauritania-ahol-a-vekony-lanyokkal-szoba-sem-allnak.html Szoptatni más gyerekét - Normális vagy gusztustalan?http://www.life.hu/anyaskodj/20130603-szoptatni-mas-gyereket-normalis-vagy-gusztustalan.html