A szabad ég alatt lenni nemcsak nagyon egészséges, de még a jó alváshoz is hozzásegíthet - állítja egy új amerikai kutatás.

Azt már tudjuk jól, hogy az alvás alapvető emberi szükséglet, hiánya pedig az elhízástól kezdve a hangulati problémákon át szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet. Neked is nehezen jön álom a szemedre? Lehet, érdemes lenne sátrat állítanod - egy friss kutatás szerint legalábbis biztosan.

Thinkstock

A Coloradoi Egyetem által végzett felmérés szerint a szabad ég alatt sokkal könnyebben áll vissza az alvási ciklus. A kutatók egy szabadban sátrazó embercsoportot figyeltek meg egy héten át, akiknek belső órájuk tökéletesen alkalmazkodott az éjszakák és nappalok váltakozásához. A táborozók nem használhattak zseblámpát és az elektromos kütyüktől is eltiltották őket arra az időszakra, így egyedül a napfény és a tábortűz jelenthetett számukra fényforrást. Ezáltal az alvást segítő melatonin hormon termelése már korábban megindult, így már napnyugtakor fáradtnak érezték magukat a kirándulók, akiket a reggeli napfény első sugarai ébresztettek nem sokkal napfelkelte után.

Érdemes tehát a szabad ég alá tervezned vakációdat, hiszen így garantáltan kipihenheted az év fáradalmait. Ha mégsem tudod megoldani, a kutatás vezetője, Kenneth Wright szerint már azzal is sokat teszel a jó alvásért, ha alvás előtt egy órával kikapcsolod a számítógépet és a tévét, valamint reggeli napfényben sétálgatsz egy keveset.

Forrás: [origo]Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebook-on is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!7 tipp, ha nyaraláson kezdesz kalandbahttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130715-szex-szerelem-parkapcsolat-7-tipp-ha-nyaralason-kezdesz-kalandba.html Ezért szakítunk nyaralás utánhttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130721-szex-szerelem-parkapcsolat-sokan-nyaralas-utan-szakitanak.html Tökéletes nyaralás divatosan, divatos áronhttp://www.life.hu/legytrendi/20130712-tokeletes-nyaralas-divatosan-divatos-aron.html Ugrott Görög Zita nyaralásahttp://www.life.hu/legykepben/20130709-gorog-zita-nyaralasa-elmaradt-gyerekei-baranyhimlosek-lettek.html Luxusnyaralással lepte meg édesanyját az énekeshttp://www.life.hu/legykepben/20130703-mujahid-zoli-enekes-hajozni-kuldte-edesanyjat.html Megéri 2 évig szenvedni egy hét nyaralásért?http://www.life.hu/anyaskodj/20130621-nyaralas-hitelre-nem-ajanlott-a-penzugyi-feltetelek-tudatos-megteremtese.html Nyaralás betegen? Előzd meg a bajt!http://www.life.hu/gyogyulj/20130617-betegsegek-a-nyaralas-alatt-emesztorendszeri-fertozes-torokgyulladas-gombas-es-hugyuti.html