Az eddigi műtétek során hibátlanul teljesített az egyik legérdekesebb magyar találmány, az intelligens sebészkés, mely a rákos betegek műtétjeinél segíti az orvosok munkáját, és gyorsabbá teheti a páciens gyógyulását is.

Hatalmas előrelépés

Takáts Zoltán magyar kutató tíz éve kezdte el azokat a munkálatokat, melyek az azóta óriási nemzetközi sikert arató intelligens sebészkéshez vezettek. A speciális eszköz a műtétek közben képes megkülönböztetni egymástól a rákos és az egészséges szöveteket, így segíti a daganatok pontos felismerésé, és maradéktalan kimetszését. Az iKnife-ként emlegetett sebészkés nélkül eddig csak egy 10-30 perces vizsgálat során tudták megállapítani az orvosok, hogy a szövet rákos vagy sem, s még így is gyakran többet metszettek ki a kelleténél a biztonság kedvéért - sosem tudhatták egészen pontosan, minden rákos szövetet eltávolítottak-e. Ezt a problémát hidalja át az onkokés, ami nemcsak a műtéti időt rövidítheti le, de csökkentheti a fertőzések kockázatát és vérveszteséget is. Maga az eszköz egy fehér tollra emlékeztet, mely egy nagy elemzőegységgel együtt működik, s már nemcsak állatokon, de embereken is sikerrel tesztelték. Két-három éves kísérleti fázis után már az engedélyeztetési folyamatok következhetnek, így ha minden jól megy, pár év múlva rendszeresen alkalmazhatják a műtéteknél.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyar kórházakban, magyar betegeken is tesztelik majd a sebészkést

Takáts Zoltán az onkokés előnyeiről mesélt a Life.hu-nak: "Az egyik legsúlyosabb probléma az, hogy a sebésznek nem áll rendelkezésére közvetlen információ a műtéti területen látható szövetek szövettani besorolását illetően, ami negatív hatással van a daganat eltávolításának pontosságára. Az iKnife ezt a problémát kezeli. Mindezek mellett nemcsak egészséges, illetve beteg szövet közt tesz különbséget, hanem azonosítja a kérdéses szövetrészletet is, így mindenféle ráktípust meg lehet vele műteni, de amputációnál, gyulladásos bélbetegségeknél, illetve egyes fertőzések kezelésénél is hasznos lehet. Segítségével lerövidülhet a gyógyulás időtartama, de erre pontos választ a klinikai kipróbálás ad a jövőben. Az eszközt jelenleg magyar kórházakban is teszteljük, azonban ez nem jelenti azt, hogy a sebészek támaszkodhatnak erre az információra. A betegeket, akiknél először használjuk, valószínűleg véletlenszerűen fogjuk kiválasztani a megfelelő betegcsoportokból, de erre egyelőre várnunk kell."

Nem ez az első átütő magyar eredmény

Az utóbbi évtizedekben több olyan magyar felfedezés is született, mely a rák elleni küzdelemben van segítségünkre. Különböző rákellenes hatóanyagok, táplálékkiegészítők, egyéb eszközök köthetők magyar kutatócsoportok nevéhez - idén tavasszal például pécsi kutatók kaptak helyet Európa egyik legrangosabb folyóiratában a szervezet természetes tumorellenes védelmével kapcsolatban elért eredményeikkel. Kulcsár Gyula biokémikus és munkatársai 1987 óta kutatnak, és bebizonyították, hogy szervezetünknek létezik egy, az immunrendszertől függetlenül működő tumorellenes védőhálója, melyet különböző anyagokkal támogatni lehet. Mostanra a hosszú kutatómunka eredményeként már az üzletekben is kapható egy italpor, mely hatásosan segíthet a rákos betegeken.

Thinkstock

Egy másik kutatópárosunk olyan molekuláris vizsgálatot fejlesztett ki, mely a rák kialakulásában szerepet játszó hibás gént képes kimutatni, így célzott kezeléssel sokkal jobban gyógyíthatók a betegek. Egy ingenol-mebutát nevű vegyületet már Amerikában és az Európai Unióban is gyógyszerhatóanyagként engedélyeztek - felfedezésében magyarok is közrejátszottak, a vegyületet először a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának kutatói mutatták ki a vézna kutyatej nevű növényből.

Magyar kutató nevéhez fűződik egy másik alternatív daganatkezelési módszer is, melyet hipertermiás kezelésnek hívnak. Bizonyos tumorsejtek ugyanis magas hőmérsékleten elpusztulnak, így már hazánkban is engedélyezett a lokális hipertermiás kezelés - már hat onkológiai klinikán is igénybe vehető térítésmentesen. A kezelés során egy speciális készülékkel belülről melegítik az érintett rákos területet, általában akkor, mikor a sugár- vagy kemoterápia nem hozza a várt sikert. Kombinálva viszont átlagosan 20-25 százalékkal növelheti a betegek túlélési esélyeit, mintegy 15-féle daganatos megbetegedésnél.

Hatásos táplálékkiegészítők

A fentebb említett italporon kívül több olyan táplálékkiegészítő szer is forgalomban van, mely részben vagy teljes egészében magyar orvosoknak köszönhető. A hetvenes évek óta elérhető az egészséges és rákban szenvedő embereknek egyaránt hatásos oldatos csepp, mely az immunrendszer erősítésével, értékes anyagok pótlásával javít a rákos betegek állapotán. Egy másik, magyarok által kifejlesztett, a búzacsíra egyik kivonatának felhasználásával készült táplálékkiegészítő, amely speciális tápszerként csökkenti a kemo- és sugárterápia mellékhatásait, nem mellesleg pedig helyreállítja a sérült immunrendszert, és gátolhatja a rákos sejtek osztódását. Hazai biológus nevéhez kötődik az a különleges víz is, mely a deutérium nevű anyag biológiai szerepét használja ki: a deutérium megvonása megállítja a rákos sejtek szaporodását, míg az egészséges sejtek működését nem zavarja meg.

6 tévhit a bőrrák leghalálosabb típusárólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130625-melanoma-tenyek-es-tevhitek-a-borrak-leghalalosabb-tipusarol.html Félelem a ráktól: a férfiak is csonkítják magukathttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130522-rakmegelozes-celjabol-eltavolittatta-egeszseges-prosztatajat-egy-brit-ferfi.html Sztárok, akik megküzdöttek a mellrákkalhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130516-sztarok-akik-mellrakkal-kuzdottek.html Daganat nőtt a cigin - Borzalmas videó járja körbe a világothttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130104-rakos-daganat-a-cigarettan-drasztikus-es-ijeszto-dohanyzasellenes-kampanyt.html