A LilyBelle névre hallgató aranyszőrű uszkár mindenhová követi gazdáját, Meghan Weingarth-ot, hogy szimatolással ellenőrizze annak ételeit. A kisiskolás ritka betegségben szenved - nem bírja a mogyoróféléket. Kedvence azonban képes a rohamok közeledtének jelzésére is.

Meghan bizonyos ételek fogyasztása esetén halálos veszélybe kerülne, ám szerencsére van egy társa a mindennapokban, aki megvédi a mogyorófélék jelentette kockázattól. A következmények a csalánkiütéstől az anafilaxiás sokkig terjedhetnek, amennyiben mogyoró vagy pisztácia kerül a tányérjára. LilyBelle-t azonban pontosan arra képezték ki, hogy ezeket kiszagolja. A kutyusról itt nézhetsz fotókat.

Thinkstock
A kép illusztráció

Az okos négylábú felemeli az egyik mancsát, ha veszélyt szimatol. A súlyos ételallergia mellett Meghan egy ritka genetikai betegségben, TSC-ben is szenved, ami az agyban és más szervekben növekvő daganatokhoz vezet. Az állapot rángásos rohamokkal, késleltetett fejlődéssel, szellemi fogyatékossággal és autizmussal járhat. A jelzőkutyát arra is kiképezik, hogy a mogyoró szimatolása mellett érzékelje, gazdájánál mikor közeleg roham, s értesítse a közelben lévőket, miközben kéznyalogatással és testének melegével nyugtatja a kislányt.

LilyBelle Meghan padja mellett ül az iskolában, de a születésnapi összejövetelekre is hivatalos. Sőt, alvás közben sem tágít tőle. "Határozottan szoros kötelék alakult ki közöttük, semmit sem tesznek a másik nélkül. A kutya érkezése előtt nem volt könnyű az életünk, hiszen például nem hagyhattuk a lányunkat egyedül a szobában. Most már viszont nyugodtan elvégezhetem a házimunkát anélkül, hogy aggódnom kellene. Jó érzés biztonságban tudni Meghant" - mondta édesanyja, Jennifer. Meghan 2012 márciusában ismerte meg LilyBelle-t, majd egyéves ismerkedés és kiképzés után 2013 áprilisában vitte haza. Az eb záróvizsgája egy éttermi ebéd volt, amelyből sikeresen kiszagolta a mogyorót.

Ne cseréld le a dokid okostelefonrahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130723-egeszsegugyi-alkalmazasok-okostelefonra.html Tudtad? Így készül a formás cicihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130724-a-mellimplantatum-helyetol-a-formajatol-es-meretetol-fugg-hogy-szep.html Tömeges vírusfertőzés a Balatononhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130813-virusfertozes-miatt-lettek-rosszul-a-balaton-deli-partjan-korabban-fureden.html