Már első hallásra is szörnyűnek tűnik, ráadásul az agyevő amőba esetében szó sincs egy kellemetlen név mögött húzódó ártalmatlan egysejtűről: akár öt nap alatt végezhet az emberrel. Nemrég egy 12 éves gyermeket támadott meg, de több amerikai fiatalról is tudunk, akik a nyáron betegedtek meg.

Egy 12 éves floridai fiú, Zachary Reyna (képet ITT láthatsz róla) augusztusban került kórházba influenzaszerű tünetekkel, ám hamar azonosították a Naegleria fowleri néven ismert agyevő amőbát a szervezetében. Állapota olyannyira leromlott, hogy az orvosok már az életéért küzdöttek, a cikk megjelenésekor még nem lehetett tudni, hogy túléli-e a betegséget. Zachary valószínűleg a házukhoz közeli csatornában találkozhatott az amőbával, ami annak ellenére, hogy elég ritkán fertőz, már több fiatalt is megbetegített ezen a nyáron.

Forrás: Thinkstock

Három túlélő - nem tudni, lesz-e negyedik

Ha Zachary meggyógyul, ő lesz a negyedik ember a világon, aki túlélte a találkozást az agyevő amőbával. Szerencsére a fertőzés meglehetősen ritkán fordul elő, Amerikában kilenc év alatt 31 olyan esetről tudni, amikor ez az amőba okozott betegséget, ám 100 százalékosan végzetes volt: egyik beteg sem élte túl. Egy szintén 12 éves gyerek, az arkansasi Kali Harding viszont harmadik túlélőként örülhet erős szervezetének: jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy idővel fel fog épülni. A lány a Willow Springs-i víziparkban fertőződött meg, másnapra már lázas volt, hányt, erős fejfájás gyötörte, így a szülei kórházba vitték, ahol megállapították a diagnózist: a Naegleria fowleri okozta elsődleges amőbás meningoenkefalitiszt, melyet PAM-nak rövidítenek. A kislány két héten át lélegeztetésre szorult, de a gyógyszerek hatottak, és augusztus elején már levették a gépekről, később az intenzív osztályt is elhagyhatta. Pár napra rá már leírta a saját nevét, és édesapjának is leírta, hogy szereti.

Forrás: Facebook/Prayers For Kali Le Ann

Medencékben, vizekben él

A Naegleria fowleri az egyik legijesztőbb amőba, ami csak létezik: a meleg vizekben tenyészik, az orron át az agyba kerül, ahol tönkreteszi az agyszöveteket, amibe átlagosan öt napon belül szinte minden esetben belehal a fertőzött. Kalin kívül eddig két esetet jegyeztek fel, mikor a beteg szervezete győzött: egyet még 1982-ben Kaliforniában, egyet pedig Mexikóban 2005-ben. Szerencsére hazánkban még soha nem találkoztak vele, de a közeli Csehországban már felbukkant a hatvanas években, tizenhat fiatalt ölt meg, akik ugyanabban az uszodában fertőződtek meg. Ettől az európai esettől eltekintve az amőba inkább Amerika déli államaiban fordul elő gyakrabban, de Pakisztánban is megölt tíz embert a tavalyi évben. A fertőzés okozta agyhártyagyulladás kezdeti jelei közé tartozik a láz, fejfájás, hányinger, hányás, később a merev nyak, hallucinációk és a zavart tudatállapot jellemző. Az agyszövetben keletkező károsodás a legtöbb esetben pedig végzetesnek bizonyul.

Nyáron a meleg miatt gyakoribb

Az amőba leginkább a meleg vizet szereti, megél csatornákban, medencékben, természetes vizekben, de a talajban is. 46 fokos vízben szaporodik a leggyorsabban, hidegebb vízben már nem érzi olyan jól magát, ám ott is megél. Érdekes, hogy nem minden esetben fertőz még akkor sem, ha emberrel találkozik: a szakemberek a mai napig kutatják, mitől is válik kórokozóvá. Az amerikai járványügyi központ állítása szerint a déli államokban található édesvízi strandokon szinte állandóan számolni kell az amőba okozta veszéllyel, igaz, csak kis mértékben - bármilyen olyan játék vagy vízi tevékenység, mely során a víz az orrba kerül, növeli a megbetegedés kockázatát.

Magyar kórházakban is tesztelik az iKnife-othttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130813-uj-remeny-a-rakos-betegeknek-az-intelligens-sebeszkest-az-iknifeot.html Pár hónaposan veszítettük el Zoéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130802-egy-sma-nevu-betegsegben-meghalt-kislany-szivszorito-tortenete.html 59 napig alszik egyfolytában a fiatal szépséghttp://www.life.hu/gyogyulj/20130823-59-napig-alszik-egyfolytaban-a-csipkerozsikaszindromas-lany-imaarl-duprey.html A férfi, akinek áldás volt a rákhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130822-rick-keyworth-rakos-volt-de-meggyogyult-es-szemelyi-edzo-lett.html Botrány lett a csúnya szeméremajkakbólhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130823-lifenight-botrany-lett-a-csunya-szemeremajkakbol.html