Ha látta valaki Ridley Scott Prometheus című horror-sci-fijét, akkor annak biztosan beleégett a tudatába az a jelenet, amikor a hősnő, dr. Elizabeth Shaw egy hipermodern kabinban császármetszést hajt végre magán, hogy megszabaduljon a méhében megfogant polipszerű alientől. Azt gondolnánk, hogy ilyen csak a filmekben létezik, pedig az élet igenis van olyan színes, mint az írók fantáziája - ha idegen lények nem is, de önmagukat műtő emberek valójában léteznek.

Kivette a saját vakbelét

Mit csinálnál, ha az isten háta mögött belázasodnál, és orvosként tudnád, hogy életmentő műtét nélkül semmi esélyed? Leonid Rogozov úgy döntött, megoperálja magát - a hihetetlen akcióról fénykép is készült.

Forrás: www.southpolestation.com

A történet még 1961-ből maradt ránk: áprilisban egy szovjet antarktiszi expedíció orvosa, Leonid Rogozov belázasodott, és orvosként nagyon jól tudta, mit jelent az alhasa jobb részében érzett fájdalom és a magas testhőmérséklet: vakbélgyulladása volt, ami műtét nélkül szinte biztosan a halálát okozta volna. Esélye sem volt arra, hogy kórházba vitesse magát: egy gép sem szállhatott fel, és más orvos nem volt a közelében. Április 30-án merész döntést hozott: helyi érzéstelenítőt használva megoperálta magát. Miután felfeküdt az asztalra, és fertőtlenített, majd érzéstelenítette a hasát, 12 centi hosszan felvágta a saját hasát, és egy tükröt használva eltávolította gyulladt vakbelét. A műtét közben csupán egyszer lett rosszul, akkor is hamar leküzdte a szédülést és a rosszullétet. Miután a vakbél már kint volt, Rogozov antibiotikumot fecskendezett a hasába, majd összevarrta a sebet. Az egyedülálló műtét 1 óra 45 perc alatt lezajlott, az orvos pedig túlélte.

Mellbiopszia a Déli-sarkon

Dr. Jerri Nielsen amerikai orvosnő hasonlóan hideg helyen, a Déli-sarkon szembesült a rák gyanújával: 1998-ban egy csomót talált a mellében. A kutatóállomás persze szinte teljesen el volt vágva a külvilágtól, így a doktornő saját magán végzett biopsziát két alkalommal is. Az ehhez szükséges felszerelés katonai repülőn keresztül jutott el Nielsenhez, s a félelme nem volt alaptalan: mellrákot diagnosztizált magán. Kutatótársai segítségével még kemoterápiát is alkalmazni tudott, de hónapok múlva műttethette csak meg magát Amerikában. A doktornő a melldaganatból végül szerencsésen felépült, ám sajnos tíz évvel később kialakuló agydaganatával már nem tudott megküzdeni.

Kimetszette a babáját a saját hasából

Egy szülés orvosi segítség nélkül magában sem egy leányálom, pláne akkor, ha komplikáció lép fel. A mexikói Inés Ramirezzel pontosan ez történt: előző babája halva született, s az újabb kicsi születésénél is problémák léptek fel. A 40 éves nő egy kis faluban lakott, esélye sem volt kórházba jutni, így 12 óra vajúdás után ledöntött három pohár alkoholos italt, és felvágta a hasát a konyhakéssel. Egy órán át matatott a hasában, mire ki tudta emelni a babát, aki szerencsére teljesen egészségesnek tűnt, majd elvágta a köldökzsinórt is. Mindezek után - és csoda, hogy csak ekkor - elájult, majd órák múlva magához térve segítségért szalajtotta nagyobb gyermekét, majd összevarrta a sebét tűvel és cérnával. Mikor végre kórházba került, többször is meg kellett műteni, de végül felépült.

Forrás: Thinkstock

Levágta a saját karját

Ahogy Inez, úgy Aron Ralston esetében sincs szó konkrét, orvosi körülmények közt végzett önműtétről, ám bátorságuk pont amiatt kiemelkedő, mert úgy fogtak neki saját életük megmentésének, hogy nem voltak megfelelő orvosi ismereteik. A fiatal egyetemista a Colorado hegyei közt szorult be: karját nem tudta kiszedni egy súlyos kő alól. Miután öt napon át próbálkozott teljesen hiába, az élet-halál határán zsebkésével levágta a karját, hogy kiszabadulhasson. Miután sikerült, vérző csonkjával még nyolc mérföldet gyalogolt, mire rátaláltak. Az elképesztő életerőről szóló igaz történetből később film is készült 127 óra címmel, melyet hat Oscar-díjra jelöltek.

Mikor fordulj orvoshoz? Az influenza tüneteihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130129-az-influenza-tunetei-hirtelen-magas-laz-levertseg-kohoges-orrfolyas.html Nem tudták megállapítani az orvosok egy újszülött baba neméthttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20121109-az-orvosok-harom-honapig-nem-tudtak-megallapitani-egy-ujszulott-baba.html Sötétzöld vérrel sokkolta az orvosokat egy férfihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121108-sotetzold-vere-volt-egy-ferfinak-kanadaban-az-orvosokat-sokkolta.html Ijesztő műhibák az orvos szemszögébőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121030-tulterheltseg-vagy-gondatlansag-ijeszto-muhibak-az-orvos-szemszogebol.html Új irányzat az orvoslásban: Férgekkel fertőznek meg, hogy meggyógyuljunkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120912-feregterapiaval-kezelik-az-asztmat-az-allergiat-es-a-belgyulladasokat.html Orvosi csoda született: Jobb oldalra nőtt a kislány szíve - mégis egészségeshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120830-orvosi-csoda-szuletett-jobb-oldalra-nott-a-kislany-szive-jobb.html Hogyan tett jobb orvossá a gyógyíthatatlan rák?http://www.life.hu/gyogyulj/20120618-gyogyithatatlan-rak-inspiracios-naplo.html