Nem elég a menstruációval, az időnként jelentkező fertőzésekkel járó küzdelem, sok nőnek még egy másik probléma is megkeseríti az életét: érzékeny, fájdalmas a szeméremtestük.

Ne nyúlj hozzám, fáj!
Ildihez néha párja is alig érhet hozzá: "Egyik nap elkezdett fájni a szeméremtestem környéke, de a viszkető, égő érzéssel, érzékenységgel hiába kopogtattam a nőgyógyászomnál, semmiféle fertőzésnek nem találta nyomát. A nemi betegség is kizárható volt, így egyszerűen fogalmam sem volt, hogy a hol előjövő, hol eltűnő fájdalom hátterében mi lehet. Amikor épp fájdalmaim voltak, borogatással csillapítottam, de a párom például nem érhetett hozzám, szexről szó sem lehetett. Ő már azon gondolkodott, hogy tudat alatt így utasítom el őt, mert már nem szeretem, én pedig hiába bizonygattam, hogy ez nem igaz, míg el nem mentem egy másik nőgyógyászhoz. Ott a panaszaimra odafigyeltek, kivizsgálás után kiderült, valódi fizikai betegségről van szó, nem érzelmi problémákról. Az orvos azonnal abbahagyatta velem az intim szőrtelenítést, a tampon használatát, és gondolkodunk a fogamzásgátló-váltáson is. Hihetetlenül megnyugtató volt, hogy nem rákról vagy valami ennél is rosszabb dologról van szó. Volt egy diagnózisom, ami a páromat is megnyugtatta, az időnként fellángoló fájdalomnál pedig már nem ijedünk meg. Borogatom, kímélem magam, és reménykedem, hogy egyre ritkábban jelentkezik majd. Nem mondom, hogy nem okoz nehézségeket a nemi életben, de a tünetmentes időszakban ugyanúgy együtt vagyunk, ahogy szoktunk, a párom pedig maximálisan odafigyel rám."

Vulvodynia: fertőzéses tünetek fertőzés nélkül

Az "indokolatlan" szeméremtest környéki fájdalmat, mely mögött semmiféle más betegség nem áll, kevesebb,mint harminc éve írták le, és nevezték el vulvodyniának. A tünetek elég kellemetlenek: égő, csípő érzés a hüvely és a szeméremajkak körül, melyek nyomásra, érintésre fokozódnak. A jelenség nemcsak a tamponhasználatot, a nőgyógyászati vizsgálatokat, de az intim érintkezést is ellehetetlenítheti. A betegség jellemzően negyven éves kor alatt, illetve változó kor környékén jelenik meg, de a menstruációs időszak alatt is előjöhet.

Ki kell zárni minden más okot

A diagnózist nem is olyan egyszerű meghatározni: alapos vizsgálatok és tesztek során ki kell zárni a bakteriális, vírusos fertőzéseket, a nemi betegségeket, gyulladásokat, hormonális zavarokat, daganatos megbetegedéseket, vagy épp különböző irritáló kémiai anyagokat. A fájdalmak jelentkezésekor érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, és elkezdeni a kivizsgálást, illetve a probléma lelki hátterével is foglalkozni kell. A gyógymódot hasonlóan nehéz kideríteni, mint a diagnózist felállítani, de ha a testet és a lelket egyszerre kezelik, megvan az esély a tünetek csillapítására, megszüntetésére.

Még nem tudni, pontosan mitől alakul ki

A vulvodynia okai meglehetősen összetettek, kialakulásáról pedig a mai napig folynak kutatások, születnek elképzelések. Mivel a panaszok a hormonális változások környékén felerősödnek, valószínű, hogy a hormonrendszernek éppúgy köze van a fájdalmakhoz, mint az irritáló intim mosakodóknak. Azok, akik eleve küzdenek valamilyen allergiával, vagy olyan krónikus betegséggel, mint az irritábilis bél szindróma vagy depresszió, gyakrabban fordulnak elő a panaszok. A lelki okok között előfordulhat a szexuális élet, az öröm tudat alatti elutasítása, de erre sem születtek még egyértelmű tudományos eredmények. Annyi bizonyos, hogy a relaxáció és az intim torna segíthetnek könnyebbé tenni a betegséget, ahogyan az is, ha kerüljük az intim mosakodó szereket, a túl szoros alsóneműt, a szeméremtestet érő nyomással járó sportokat vagy a hosszan tartó ülést.

Miért lopnak péniszeket Afrikában?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130515-nyugat-es-kozepafrikaban-gyakori-a-peniszlopas.html Így öregszik a pasik péniszehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110107-igy-oregszik-a-pasik-penisze.html Pénisznagyobbítás: valóban működik?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110311-penisznagyobbitas-valoban-mukodik.html Pénisznöveló alsónadrág komplexusos férfiaknakhttp://www.life.hu/legytrendi/divathirek/20110108-tul-kicsinek-erzed-van-megoldas-itt-a-penisznovelo-also.html Ezt biztosan nem tudtad a hüvelyrőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121218-a-noi-nemiszervben-normal-esetben-tobb-millio-bakterium-el.html 14 éven aluli kislányok százai állnak sorba szebb hüvelyérthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121203-tobb-szaz-14-even-aluli-lany-vegeztet-huvelyplasztikat-nagybritanniaban.html