Sokaknál már el is kezdődött a náthás, köhögős időszak, pedig hol vannak még a téli mínuszok? Ha a te szervezeted is érzékeny ebben az időszakban, nem árt néhány természetes szerrel felerősítened. Megmutatjuk, olvasóink hogyan csinálják!

A csodálatos méhpempő

Anita (37)
"Két gyerek édesanyjaként nagyon fontos volt az őszi-téli időszakban, hogy a lehető legkevesebbszer legyünk betegek. Nálunk ha csak az egyik gyerkőc hazahozott valamit, az korábban átment az egész családon, szép sorban döntve le mindenkit a lábáról, legyen szó influenzáról vagy calici vírusról. Egy ismerősöm ajánlotta a méhpempőt és a propoliszt, ami kis mértékben gyerekeknek is adható, felnőttek pedig nagyobb adagokban is szedhetik. Az egész család a méhek termékein él, tavaly ősszel kezdtük, és végre az az ősz más volt, mint a többi: ha meg is betegedtünk, sokkal hamarabb túlestünk rajta, tavaszra pedig alig volt valami bajunk. Nyáron szünetet tartottunk, de augusztus utolsó hetében újra elkezdtük a méhes immunerősítést. Én bízom benne, hogy idén is sokat segít majd. Nem mondom, hogy olcsó megoldás, de nekünk bevált, és a gyógyszerek árát máris megspóroltuk."

Forrás: Thinkstock

Aki a cseppekre esküszik

Kinga (25)
"Én a jó öreg immunerősítő cseppre és C-vitaminra esküszöm, némi grapefruit-kivonattal megspékelve. Mielőtt a fiam elkezdte az ovit, mindenki azzal riogatott, mennyit lesz beteg, úgyhogy már a nyáron adtam neki a cseppeket, hogy őszre megerősödjön. Az étvágya már pár hét után javult, és bár átestünk néhány kötelező betegségen, az őszünk nem is volt olyan vészes. Télen állandó köhögéssel küszködtem, akkor nemcsak a cseppet kezdtem el szedni én is, de természetes acerolás C-vitamint is: állítólag ez sokkal jobban hasznosul, mint a szintetikus. Mellé a grapefruitmag kivonatát ajánlották, állítólag olyan módszerrel nyerik ki a magból az olajat, mint régen az indiánok. Mivel alkoholmentes, alkalomadtán a fiamnak is adok belőle öt cseppet, ha látom, hogy kerülgeti valami nyavalya. Nekünk ez a hármas verzió nagyon bevált, a köhögésem is elmúlt, úgyhogy idén ősszel ugyanezekkel fegyverkezünk fel."

Forrás: Thinkstock

Gyógynövények minden nyavalyára

Bea (32)
"Gyógynövénymániás vagyok, ez tagadhatatlan. Kiskoromban annyi gyógyszert tömtek belém, hogy megutáltam az összeset, és nagy örömmel látom, hogy a netről szinte mindent megtudhatok a gyógynövényekről, a használatukról. Évek óta megvan a kis házi csomagom, amiben a felfázástól kezdve a köhögésig mindenre van gyógynövény. Kifejezetten örömmel pepecselek velük, mézzel ízesítve pedig még finomak is. Az influenzás időszakban a kakukkfüves fürdőt vagy gőzölést alkalmazom, de ha beteg vagyok, kamillát is teszek a fürdővízbe, orrdugulás esetén mentát, és még sorolhatnám. Hihetetlenül jó érzés egy nagy kád gyógyító, illatos fürdőben elmerülni. Megújulva szállok ki, és hamar is meg is szoktam gyógyulni."

Forrás: Thinkstock

Helyes étkezéssel a betegségek ellen

Nóri (40)
"Fokhagyma és búzacsíra, sok friss zöldség és gyümölcs - szerintem ezek segítenek a náthás időszakban, és a sok friss levegő. Már nyáron elkezdem lefagyasztani az épp érő zöldségeket, gyümölcsöket, így később nem kell multivitamint szednem, a fokhagymát pedig minden ősszel elkezdjük nagyobb adagban enni. Két éve kaptam rá a csíráztatásra, azóta búzát, céklát, napraforgót csíráztatok, a reggeli kenyér vagy az esti vacsora mellé bőven elfér, meg sem érezzük az ízét, a vitamintartalmukat már annál inkább. Csoki helyett csonthéjasakat eszem: tele vannak vitaminnal, ásványi anyaggal, és még finomak is. Szerintem lehet ilyen-olyan tablettákat kapkodni, de ha a táplálkozás nincs rendben, akkor könnyen felborul az egyensúlyunk."
Hársfavirág: a kora őszi nátha legjobb ellenszerehttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130903-harsfavirag-a-kora-oszi-natha-legjobb-ellenszere.html Tedd el üvegbe a nyarat!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130903-tedd-el-uvegekbe-a-nyar-kincseit-paradicsom-lekvar-szorp-es.html Aludj egy jót a macskagyökér segítségévelhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130828-gyogynoveny-aludj-egy-jot-a-macskagyoker-segitsegevel.html Fehér, barna, méregdrága - Milyen cukrot használj?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130826-cukrok-feher-cukor-vagy-barna-cukor-a-jobb-illetve-nadcukor.html Műételeken élünk - Jó ez nekünk?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130826-mueteleken-elunk-zakcskos-levesek-allattenyesztes-porbol-keszult-etelek.html Gyógyít és szépít: fogyassz nyers ételeket!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130812-nyers-etelek-gyogyito-hatasa-egeszseges-eletmod.html Orbáncfű: leégés ellen természetesenhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130812-gyogynoveny-orbancfu-leeges-ellen-termeszetesen.html