Olvasónk, Bianka arra volt kíváncsi, hogy lehet-e allergiás vagy emésztőszervi problémája születendő gyermekének. Ebben a Life.hu genetikus szakértője, dr. Nagy Zsolt biológus, a multidiszciplináris orvostudomány doktora volt a segítségére.

Kérdezz a Life.hu szakértőitől! Tedd fel kérdésed a szakerto@life.hu címen! Ne felejtsd el megírni, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni.

 
"Tisztelt dr. Nagy Zsolt!

Gyermekvállalás előtt szeretném tudni, hogy mekkora a kockázata annak, hogy komolyabb anyagcsere/emésztőszervi vagy súlyos allergia problémája lesz a születendő gyermeknek. Ugyanis a 'gyenge' bélflóra miatt egyrészt bő 1 évig emésztési problémákkal küszködtem, amelyet végül a paleodiéta hozott rendbe, valamint az 1 évig tartó probiotikum szedése. Másrészt pedig folyamatos bőrproblémáim vannak (semmilyen mosószer, hagyományos sampon, szappan nem használható) és tavaly közel 2 hónapig szteroidos kezelést kaptam egy nagyon heves immunreakció miatt (fahéjaroma), ezenkívül asztmatikus porallergiám van.

Úgy tudom, a bélflóra öröklődik. Tudok valamit tenni annak érdekében, hogy a kockázat csökkenjen, vagy pontosan ezért már eleve elrendelt? Számít valamit, ha az elkövetkezendő hónapokban megint szigorú paleodiétát tartok?

Köszönöm előre is.
Bianka
"
 

Thinkstock

 
Kedves Bianka!

A bélflóra kialakulását több tényező is befolyásolja: az anyai szervezet mellett (ezt nevezte ön "öröklődésnek") a külső hatások is (születést követően) meghatározóak. A levelében leírt emésztési problémák hátterében több ok is lehet. Javaslom az alábbi géntesztek megfontolását: autoimmun génteszt, lisztérzékenységi génteszt és laktóz génteszt. A leírt genetikai tesztekkel tisztázható, hogy genetikai hajlam van-e emésztési probléma kialakulására. A genetikai hajlam azt jelenti, hogy a szervezetben nagyobb eséllyel tud kialakulni az egészségügyi probléma (fogékonyság), de környezeti tényezők (pl. táplálékösszetevők, vírusos fertőzés) szükségesek a tünetek megjelenéséhez. Az leírt géntesztek során a HLA-DRB1, HLA-DQB1 és LCT gének térképezése történik meg. A vizsgálathoz szájnyálkahártya-mintavétel szükséges, amely történhet az ön otthonában is. Az anya genetikai mintázatának ismeretében lehet tanácsot adni a gyermekvállalással kapcsolatosan felmerülő kérdésekre. A genetikai vizsgálatok elvégzésében tudok önnek segíteni, mi ezzel foglalkozunk. A leírtakat kérem beszélje át a szakorvosával is.

Üdvözlettel: Dr. Nagy Zsolt

Forrás: [origo]Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!


Az energetikai szimbólumok segítenekhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130709-nagy-melinda-a-lifehu-kinai-asztrologia-es-asztrozofus-szakertoje-szerelemben.html Így gyógyítsd a széttöredezett hajadathttp://www.life.hu/gyogyulj/20130709-benke-rita-termeszetgyogyasz-a-tordezett-haj-apolasaban-gyogyitasaban-segit.html Fejtsd le magadról a régebbi kötelékeket!http://www.life.hu/tested-lelked/20130626-a-lifehu-szakertoje-nagy-melinda-asztrologus-asztrozofus-segit-hogy-mi.html "Átok volt számomra a szüzességed!"http://www.life.hu/szeress/20130626-a-lifehu-szakertoje-gyori-szilvia-segit-hogyan-epitsd-magad-ujra.html Kínai asztrológia - Ez vár a Kígyó szülöttekrehttp://www.life.hu/tested-lelked/20130619-kinai-asztrologia-vi-var-iden-a-kigyo-szulotteire-nagy-melinda.html Hogyan szeressem a szendvicsgyereket?http://www.life.hu/anyaskodj/20130618-majsai-laszlo-a-lifehu-gyermekpszichologus-szakertoje-a-kozepso-gyermek-stzindromarol.html Önsorsrontók: te miért dobod a pasit?http://www.life.hu/szeress/20130617-gyori-szilvia-a-lifehu-szakertoje-a-szerelem-tudatos-akadalyozasarol-ir.html Kezelhető otthon a fogínysorvadás?http://www.life.hu/gyogyulj/20130613-dr-budai-zsolt-a-lifehu-fogorvos-szakorvosa-a-foginysorvadasrol-beszel.html