A Brit Gombatani Társaság kiadványában, a Fungal Biology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint betegséget okozó gombafaj talált otthonra a legelterjedtebb háztartási gépekben. A tanulmány szerint ezek a gépek remek táptalajt adnak az extrém körülményeket jól tűrő, potenciálisan az emberi egészségre is veszélyt jelenthető gombáknak.

A modern élet egyik velejárója a legalapvetőbb háztartási gépek egyre szélesebb körű elterjedése, mint például a mosogató- és mosógépek, vagy a kávéfőzők. Ami ezekben a gépekben közös, az a nedves és forró környezet. A mosogatógépek esetében akár 60-80 Celsius-fokig is felmehet a hőmérséklet, miközben agresszív vegyi anyagokat tartalmazó mosogató- és öblítőszereket, valamint nagy mennyiségű sót használnak minden mosási ciklusban.
 
A cikk elsősorban a mosogatógépekben megjelenő potenciálisan betegségforrást jelentő gombákra koncentrál. A vizsgálatot 6 kontinens 101 nagyvárosának magánlakásaiban végezték. A mosogatógépek 62 százalékának ajtaján található gumitömítés tartalmazott gombát, melyek 56 százaléka adott otthont fekete élesztőgombának: mind az exophiala dermatitidis, mind az exophiala phaeomuriformis megjelenése gyakori volt.

Thinkstock


Ezek a gombafajták nagy toleranciával rendelkeznek a magas hőmérséklettel, a nagy sókoncentrációval, az agresszív vegyi anyagokat tartalmazó mosószerekkel, valamint a savval és az alkáli vizekkel szemben. Az extrém körülmények ilyen kombinációjához való alkalmazkodást eddig nem figyelték meg a gombákban.
 
Az exophiala dermatitidis ritkán él a természettől elkülönülve, ám igen gyakori közreműködő az emberi megbetegedésekben, amik akár halálos kimenetelű fertőzések is lehetnek. A fekete élesztőgombák megjelenése otthonainkban igen nagymértékben járulhat hozzá a nemkívánatos megbetegedésekhez. A tény, hogy ezek a gombák természetes megjelenésükön túlmenően bizonyíthatóan "beköltöztek" háztartási gépeinkbe is, egy olyan figyelemreméltó evolúciós folyamat eredménye, ami még sok veszélyt rejthet magában az emberiség számára.

Így falja fel a szemet egy gombás fertőzéshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130214-kontaktlencse-igy-hasznald-hogy-ne-telepedhessen-meg-bakterialis-gombas-vagy.html Medencevíz és hüvelygomba: mi az összefüggés?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120210-medenceviz-es-huvelygomba-mi-az-osszefugges.html Összedőlő házak és halált okozó tüdőgyulladás: a penészgomba veszélyeihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120127-osszedolo-hazak-es-eletveszelyes-tudogyulladas-a-peneszgomba-veszelyei.html Otthonaink szmogosabbak, mint a forgalmas utcákhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130807-otthonaink-szmogosabbak-mint-a-forgalmas-utcak.html Túl sokan vagyunk, ezért mérgeznek minket?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130409-a-legismertebb-osszeeskuveselmeletek.html Szén-monoxid-mérgezés: erre figyelj!http://www.life.hu/anyaskodj/20130114-a-szen-monoxid-mergezes-tunetei-elojelei-mire-vigyazzunk.html Magyarország legmérgezőbb városaihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110412-legszennyezettseg-magyarorszag-legmergezobb-varosai.html