Az őszi-téli időszak nagyrészt a szobában vagy az orvosnál telik, s már fogalmad sincs, hogyan erősíthetnéd a gyerek immunrendszerét? Lehet, hogy nem a testével, hanem a lelkével van probléma, amit még nem tud másként elmondani neked.

Egyre több a depressziós gyerek

Egy nemrégiben elkészült felmérés szerint a gyermekkor korántsem olyan boldog és békés, mint azt felnőttként gondoljuk. Az Egyesült Királyságban az eredmények szerint 80.000 gyerek depressziós, 10 százalékuk pedig még csak a tízéves kort sem érte el. A szakemberek az iskolai teljesítménykényszert, a médiából, közösségi oldalakról áradó ellentmondásos, felkavaró üzeneteket éppúgy felelősnek tartják ezért, mint a széteső családok okozta bizonytalanságot. A depresszió pedig már a gyermekeknél is fizikai tünetekkel jár: étvágytalanok, kedvetlenek, rosszul alszanak, sokat sírnak, vagy épp állandóan fájlalják valamijüket. Ilyenkor nem csoda, ha hétről hétre egyik betegségből esik a másikba, hiszen a legyengült immunrendszer kevésbé hatékony a fertőzésekkel szemben.

Forrás: Thinkstock

A szorongások is gyengítik az immunrendszert

A depressziónál jóval enyhébb belső problémák, szorongások is okozhatnak fizikai tüneteket. A gyerekek még sok érzésüket képtelenek megfelelően szavakba önteni, vagy olyan mélyen van a problémájuk, hogy még magukban sem fogalmazódik meg, mi is a baj. Ezért nehéz szülőként egyáltalán arra rájönni, hogy a kicsi tünetei mögött valódi betegség vagy eltérés áll, vagy lelki ok, s ha utóbbi, akkor vajon mi is lehet az pontosan. A gyermekorvossal való konzultációk segíthetnek az immunrendszeri gyengeségeken, illetve a betegségek felfedezésében, de ha nem talál jelentős eltéréseket, és a gyerkőc továbbra is beteges, érdemes meglátogatni a gyerekpszichológust. Megfelelő szakember kedvesen, türelmesen hozhatja elő azokat a problémákat, melyek a gyerek lelkében rejtőznek, s eddig nem találtak más kiutat, mint a test megbetegítését.

Természetesen ahány gyerek, család és élethelyzet, annyiféle gond adódhat. Mi most összegyűjtöttük a leggyakoribb szorongásokat.

Új családtag érkezése

Egy új élethelyzet mindenképpen kihívásokkal jár nemcsak a felnőttek, de a gyerekek számára is. Ha a nagynak, aki eddig a család szeme fénye volt, kistestvére születik, akivel az első időszakban az anyuka kicsit többet kénytelen foglalkozni, az nagy feszültségeket generálhat. A nagyobb gyerkőc ugyanis, akitől elvárják, hogy szeresse a kistestvérét, trónfosztottnak érzi magát, miközben el szeretné érni, hogy vele is annyit foglalkozzanak, mint a kicsivel. Erre az egyik legjobb "módszer" a megbetegedés, hiszen akkor nemcsak közösségbe nem kell menni, hanem az anya ugyanúgy ápolja és dédelgeti a nagyobb gyermeket is, mintha kicsi lenne. Ugyanez a helyzet előállhat nevelőapa, mostohatestvér érkezésekor is.

Forrás: Thinkstock

Beilleszkedési zavarok a közösségben

Az óvodás, iskolás gyerek mindig beteg - de az azért mégsem mindegy, hogy mennyire. Ha ott valami miatt nem érzi jól magát, frusztrált, nem tud beilleszkedni, vagy társai pécézték ki maguknak, akkor gyakori megbetegedésekkel menekülhet el a számára megoldhatatlan helyzet elől. Segíthet, ha gyakran beszélgettek az iskolai történésekről, ha érzi, hogy neked bármit elmondhat, mert nem rohansz oda az asztalra csapni, hanem a gyerkőc szintjén segítesz megoldani a problémát.

Az anya félelmei is átragadnak a kicsire

Óvodásoknál az első évben az édesanya szorongása is kihathat a család életére: a legtöbb anya lelkiismeret-furdalással adja csak be gyermekét közösségbe, és megy vissza dolgozni, miközben lelke mélyén emiatt elítéli önmagát, vagy csak vágyik a békés, otthon töltött időre. Ez egyfajta fékként működhet a gyerek életében is, aki megérzi anyja belső félelmeit, s a betegségek segítségével "megoldja", hogy ne kelljen közösségbe járni.

Forrás: Thinkstock

Túlzott elvárás a szülők részéről

Általában elsőszülött gyerekeknél jelentkezik erősebben a megfelelési vágy. Emögött a szülők ki nem mondott, vagy nem tudatosított elvárása is állhat: majd megbolondulunk, ha a mi gyerekünk nem teszi meg az első lépéseit, ejti ki az első szavát, lesz szobatiszta akkor, amikor a többi anyuka gyereke is, így már kisgyermekkortól kezdve kialakulhat egyfajta elvárás a gyerekkel szemben. Ugyanez az oviban, iskolában csak fokozódhat, ahol mindenben elsőnek kell lenni ahhoz, hogy a szülő nyugodt legyen. Ezek után nem csoda, ha a gyerkőc a túl nagy elvárások elől betegségbe menekül. Sokat segíthet, ha először maguk a szülők engedik el túlzott elképzeléseiket, ha megengedik maguknak és a gyereküknek is azt, hogy időnként a középmezőnyben kullogjon, vagy rossz jegyet hozzon. Ha ezekben a helyzetekben is érezteted a gyerekkel, hogy értékes, szerethető függetlenül a teljesítményétől, hogy a családban betöltött pozíciója megingathatatlan, akkor sokat javulhat az állapota.

Emiatt stresszelnek a gyerekek az iskolábanhttp://www.life.hu/gyogyulj/stresszoldas/20130916-az-iskolai-stressz-okai.html Csodagyereknek születni néha átokhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130827-a-csodagyerekek-elete-sokszor-nem-konnyu.html 75 ezer dollár egy albínó gyerekérthttp://www.life.hu/anyaskodj/20130708-albinocsontokbol-keszult-talizman-hoz-szerencset-tanzaniaban.html Az álmok nem érnek véget a gyerekszülésselhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130708-kreativ-anyukak-az-almok-nem-ernek-veget-a-gyerekszulessel.html Szobagyerekké vált a fiam a tunyaságom miatthttp://www.life.hu/anyaskodj/20130619-a-szobagyerekeket-fokozottabban-veszelyezteti-az-elhizas-es-a-tanulasi-problemak.html Te miért nem szülsz harmadik gyereket?http://www.life.hu/anyaskodj/20130703-nepessegfogyas-szuksegtelen-vagy-eletbevago-a-nepesseg-novekedese.html "Remélem, a gyerekkel együtt megdöglesz!"http://www.life.hu/anyaskodj/20130620-bezzeganya-blog-remelem-a-gyerekkel-egyutt-megdoglesz.html Szoptatni más gyerekét - Normális vagy gusztustalan?http://www.life.hu/anyaskodj/20130603-szoptatni-mas-gyereket-normalis-vagy-gusztustalan.html