Oprah Winfrey-nek is volt, Paul McCartney állítása szerint alig tudott elkerülni egyet, a brit futballbírók pedig fokozott kockázatának vannak kitéve. A kifejezést hosszú ideje kizárták az orvostudományból, és helyét a "depresszió" szó vette át. Az idegösszeroppanás azonban az utóbbi időben egyre inkább visszatér a köztudatba. Vajon miért?

A múlt hónapban Oprah Winfrey mesélt az Access Hollywood című tévéműsorban tavalyi élményeiről. A médiaszemélyiség elmondta, zűrzavaros élete miatt végül már úgy érezte, ha nem tud lenyugodni, súlyos gondjai lesznek. Ezzel párhuzamosan Sir Paul McCartney is feltárta önéletrajzában, hogy első felesége, Linda mentette meg attól, hogy a The Beatles felbomlása után idegösszeomlást kapjon. Mark Halsey, a brit bajnokok ligájának volt bírója pedig aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy ha nem segítenek a munkával járó feszültségek enyhítésében, néhány futballbíró és szövetségi kapitány akár öngyilkos is lehet.

Thinkstock

Dr. Trevor Turner, az East London Foundation Trust pszichiátere elmondta: az idegösszeomlás kifejezés az 1800-as évek végén vált népszerűvé, amikor a tudomány megértette az idegrendszer működését. "Manapság ezt a széles körű, nehezen megfogható állapotot depressziónak nevezik, de hamarosan átveheti a helyét az újra divatossá váló idegösszeomlás" - véli a szakértő. Bár a depresszióval járó megbélyegzettség lassan elmúlik, maga a kifejezés valami nagyon passzív dologra utal. Az idegösszeomlás szó feléledő népszerűsége szélsőségesen stresszes korunk természetét tükrözheti.
Edward Shorter, a Torontói Egyetem pszichiátriatörténet professzora szerint a depresszió valós betegség, de különböző válfajai vannak. "A melankóliára (vagyis szomorúságra) és a nem melankolikus állapotokra is vonatkozik. Olyan, mintha a mumpszot és a tuberkulózist vennénk egyetlen diagnózis alá azon az alapon, hogy mindkettő fertőző betegség."

Nemrég megjelent könyvében dr. Shorter azt írja, hogy a depresszióval diagnosztizált betegek körülbelül 20 százaléka szenved klinikai melankóliában. A baj csak az, hogy a betegek 80 százalékát olyan gyógyszerekkel kezelik, amelyek nem segítenek nekik. Előnyük nem származik belőle, ugyanakkor ki vannak téve az olyan mellékhatásoknak, mint a hányinger, a csökkent libidó vagy egyes esetekben az öngyilkosság megnövekedett kockázata. Ezeknek a betegeknek a mozgásterápia és a pszichológiai támogatás jelentősen hatékonyabb megoldást jelent. Akkor mi a baja a maradék 80 százaléknak? Dr. Shorter úgy véli, problémájukat krónikus hangulatzavarokkal fémjelzett állapotok keveréke okozza, amit legjobban a régi, divatjamúlt diagnosztikai szakkifejezésekkel lehet leírni. Ezek közé tartozik az ódivatúnak tartott idegösszeomlás is. A szakértő szerint a probléma elsősorban szorongásos zavar és kimerültség, melynek tünetei közé nem csupán a hangulatingadozások tartoznak. Ezek a betegek sokféle szomatikus (testi) tünetet, például meghatározhatatlan fizikai fájdalmakat is tapasztalnak.

Tényleg növelhető masszírozással a mell?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130926-vigyazz-a-kamu-hirdetesekkel-implantatum-nelkul-nehezen-nagyobbithato-a-mell.html Kiderült Robert Pattinson fétisehttp://www.life.hu/gyogyulj/20131015-robert-pattinson-brit-szinesz-elarulta-furcsa-titkat-odavan-a-finom.html 4 bevált módszer tartós stressz ellenhttp://www.life.hu/gyogyulj/stresszoldas/20130918-a-legjobb-megoldasok-tartosan-fennallo-stressz-ellen.html Itt élnek a legegészségesebb emberekhttp://www.life.hu/gyogyulj/20131010-a-vilaggazdasagi-forum-2013as-jelentese-alapjan-svajc-rendelkezik-a-vilag.html Ezért egyél csokoládét!http://www.life.hu/gyogyulj/20131010-a-csokolade-pozitiv-egeszsegugyi-hatasa.html