Ártalmatlan drog, vagy a belépő a függőség és a paranoia világába? Régóta folyik a vita a marihuána szerepéről a fiatalok körében, hiszen szinte mindegyikük kipróbálta már, egy korábban bekövetkezett tragikus esetben viszont az öngyilkosságig fajuló állapotot hozott létre egy fiatal fiúnál. A Life.hu dr. Fodor Miklós igazságügyi pszichiáter és drogszakértő segítségével járt utána a marihuána hatásainak.

Paranoiássá vált az ártalmatlannak hitt drogtól
 
Az egyébként jó tanuló, kiegyensúlyozott kedélyű, jövőjét tervezgető Matthew sok társához hasonlóan időnként elszívott egy füves cigit - csakhogy míg a legtöbben ilyenkor nevetgélnek, szédülnek, vagy csak lelassulnak, addig Matthew egy idő után hallucinálni kezdett, és a paranoia jeleit mutatta. S ahelyett, hogy a tünetek megszűntek volna, az idő elteltével egyre csak erősödtek, a fiú erőszakossá vált, öngyilkosságról kezdett beszélni, majd a kórházban fel is akasztotta magát. Az orvosok szerint a tragédiához a Matthew és családja által ártalmatlannak tartott marihuánának is köze volt, amiről egyébként hosszú ideig próbálták lebeszélni.

Fotó: John Enoch

Dr. Fodor Miklós igazságügyi pszichiáter és drogszakértő a kannabisz hatóanyagaihoz és hatásmechanizmusához visz minket kicsit közelebb.


A marihuána felelőssé tehető hallucinációkért
 
"A vadkender mintegy 60 különböző, cannabinoidnak nevezett anyagot szintetizál, így például a cannabidiolt, a cannabiolsavat, a cannabigerolt, a cannabiciklolt és a tetrahidrocannabinol számos, különböző izomerét. A legfontosabb az 1-delta-9-tetrahidrocannabinol (THC), amely a legnagyobb mértékben felelős a növény jellegzetes pszichológiai hatásaiért.

Nagyobb dózisú THC nemcsak víziót és hallucinációt válthat ki, hanem kifejezett paranoid-reakciókat is. A feszültségérzet pánikká fokozódhat, igen gyakran azzal az érzettel társulva, hogy a szer hatása soha nem fog véget érni. Nagyon magas adagok használata esetén a tünetek nemcsak akutan, hanem hónapokkal a használat után is felléphetnek, hasonlóan az LSD-hez, ez a késői hatás. A használók többsége azonban képes arra, hogy megfelelő, azaz kellően alacsony szinten tartsa fogyasztását, hogy elkerülje a kellemetlen tüneteket."
 
Még a skizofréniával is kapcsolatba hozható?
 
"A kannabisz egészséges emberekben is rövid ideig tartó pszichotikus epizódokat, például hallucinációkat és paranoiát okozhat, de a kutatók már régóta ismerik az összefüggést a marihuána-használat és a krónikus pszichotikus betegség, a skizofrénia között.

Forrás: Thinkstock

 

A skizofrénia az elmeműködés zavarának súlyos formája, melyet az észlelés zavarai, a hallucinációk (hanghallások utasító, kommentáló jelleggel), a gondolkodásnak alaki zavarai, gondolkodás, érzelmi élet, motiváció, valóságérzékelés zavarai (bizarr jellegű téveszmék) jellemeznek. A legtöbb kábítószer, közvetve vagy közvetlenül a dopamin-felszabadulást serkenti, melyek gyors bevitele közvetlenül növeli a dopaminszintet az agy 'gyönyörközpontjában', s ez igaz a THC-re is. A skizofrénia dopamin-elmélete jelenleg is a legfontosabb a betegség biológiai hátterének megismerése szempontjából. A skizofrén betegek agyában ugyanis lényegesen több a cannabinoid receptorok száma, emiatt megnő a dopaminszint az agy egyes részeiben, ez pedig megnöveli a pszichotikus epizódok esélyét. A serkentő hatású kábítószerek így okozhatnak pszichotikus tüneteket, miközben az antipszichotikus gyógyszerek ezt a folyamatot gátolják.

Németországban 2437 14-24 év közötti marihuána-használó fiatalt vizsgáltak. A logisztikus regressziós elemzés szerint a kannabisz-használat szignifikánsan növeli a pszichotikus tünetek kockázatát, egyértelmű dózis, időhatás összefüggést mutattak ki. A kutatások jelenlegi állása szerint a kannabisz-használat ennek ellenére sem nem szükségszerű, sem nem elégséges oka a skizofrénia kialakulásának. A tinédzserkori kannabisz-használat ugyanakkor komponensét képezheti a skizofréniát kiváltó okoknak, mérsékelten növeli a valószínűségét annak, hogy az egyént később skizofréniával diagnosztizálják. Különösen erős lehet ez a hatás akkor, ha a használat korai tinédzserkorban kezdődik, illetve ha rendszeressé válik."

Nagyvárosokban több a skizofrén, mint a falvakban

A jelenlegi kutatások szerint tehát egy füves cigitől senki nem lesz skizofrén - ám pszichotikus tüneteket könnyen tapasztalhat.
 
"Valószínűleg sokkal inkább arról van szó, hogy a skizofréniára genetikailag hajlamos egyének választják a droghasználatot, és nem pedig a drogok teremtik meg a skizofrén népességet. A kannabisz-használatnak a skizofrénia kialakulásában játszott neurobiológiai szerepét illetően az eddigi adatok arra engednek következtetni, hogy a skizofréniára hajlamos serdülők agya másképpen reagál a kannabisz rendszeres használatára, mint az egészséges embereké.

Bár a kannabisz fogyasztása meredeken emelkedett az elmúlt évtizedekben, ez semmilyen statisztikailag mérhető hatással nem volt az új skizofréniás esetek megjelenésének alakulására. Természetesen akár egy ilyen eset is sajnálatos, azonban a probléma eltúlzása torz politikai válaszokhoz vezethet. A kutatások szerint a kannabisz-használat önmagában kevésbé, más tényezőkkel együtt hatva viszont jelentősebben növelheti a skizofrénia kialakulásának kockázatát. A nagyvárosi környezetben való felcseperedés például egyes kutatások szerint jóval jelentősebb kockázati tényező, mint a kannabisz használata, egy 4,4 millió fős mintán alapuló svéd vizsgálat szerint a nagyvárosiak 68-77%-kal nagyobb eséllyel válnak skizofrénná, mint a falusiak. A fogyasztás intenzitása is fontos: a rendszeres használat jobban növeli a kockázatot, az alkalmi fogyasztás kevésbé.

A skizofrénia minden kultúrában a népesség 1%-át érinti, a kannabisz-használók nagy valószínűséggel ebbe a csoportba tartoznak, mivel a korai 15 éves korban kezdődő kannabisz-használat dózis és időfüggően a genetikailag hajlamos egyéneknél egyébként is ebben a korban induló skizofréniára jellemző epizódokat alakíthat ki, ahol a kannabisz egyik provokáló faktor lehet."

Ingyenes segélyhívás
Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!