Újabb fiatal sportoló lelte halálát mérkőzés közben, a pályán. A 20 éves Carlos Alexandre Caseiro Marques, a portugál harmadosztályú Tourizense játékosa meccs közben, a játék hetedik percében esett össze. "Szteroid, növekedési hormon, ezek mennek itt már rég, nem a sportról szól az egész, hanem a pénzről" - kommentelte egy olvasó, de helytállóak ezek a találgatások? A Life.hu egy kardiológus szakembert kérdezett, milyen okai lehetnek a hirtelen szívmegállás miatt bekövetkező halálnak, amely olyan sok sportolót méltatlanul fiatalon ragadott el az élők sorából.

Mire a mentők a helyszínre érkeztek, a 20 éves Carlos Alexandre Caseiro Marques elveszítette utolsó meccsét: szívroham végzett vele, egész pontosan egyik pillanatról a másikra megállt a szíve. A csatár, ahogy általában a többi, hirtelen szívhalál következtében elhunyt sportoló, nem panaszkodott fájdalmakra, úgy tűnik, nem volt semmilyen egészségügyi előzménye sem a tragédiának. De akkor miért állt meg a fiatal, kirobbanó erőben lévő sportoló szíve? A hírt követő kommentek doppingot (is) feltételeznek a háttérben. De tényleg lehet erre következtetni a meccs közben bekövetkező tragédiák esetén?

Carlos Alexandre Caseiro MarquesForrás: Twitter/Carlos Alexandro Caseiro MarquesSzívbetegségük volt, csak nem tudtak róla

"Az egészségügy hirtelen szívhalálnak nevezi a váratlanul hirtelen fellépő természetes halált, amely a tünetek megjelenését követően 1 órán belül beáll. A sportolót az esetek 90%-ában edzés vagy versenyhelyzetben éri utol a halál, de néha éjjel, alvás közben is felléphet a rosszullét. A szívmegállás oka néha titok marad, de az esetek jelentős részében a boncolás felfedi az igazságot. Nagyon sokszor addig rejtett szívbetegség áll a háttérben. Ilyen például a hosszú QT-szindróma, WPW-szindróma - ingerületátviteli zavarok -, de a hypertrophiás és dilatatív kardiomiopátia is okozhat váratlanul halált. Valójában legalább egy tucat olyan szív-érrendszeri eltérés létezik, amely nem okoz látványos tünetet, valamint a mégoly alapos sportorvosi vizsgálat sem deríti fel azokat. Ilyen lehet egy sor egyéb mellett az agyi erek veleszületett rendellenessége, az aorta aneurizma, vagy a koronáriák fejlődési rendellenessége is. Vagyis szinte az összes hirtelen szívhalált halt embernek strukturális szívbetegsége volt, csak nem tudtak róla vagy öröklött ioncsatorna betegségük volt, mint a már említett hosszú QT- vagy Brugada-szindróma" - mondta el a Life.hu-nak dr. Zeidler Ákos kardiológus.

A szakember szerint tehát bár a hirtelen szívhalál kialakulásához nem "kötelező" egyetlen betegség megléte sem, azért meglehetősen ritka a teljesen egészséges szív esetén a HSZH. De erre is akad ellenpélda: mert teljesen egészséges szívű ember is kaphat infarktust, ahogy az nem is olyan régen Akeem Adams esetében történt.

Bal oldalon Akeem AdamsForrás: AFPAz is igaz, hogy a sport extrém fizikai terhelést jelenthet, amely mentén spontán kialakulhat végzetes ingerületvezetési zavar vagy koronáriaszűkület, de azt sem szabad elfelejteni - mondta a szakértő -, hogy a sportolók azért edzettek, az ő szívük már megszokta a extrém terhelést.

Amikor a szívhalál két nappal a trauma után következik be

A sportolók körében kialakuló hirtelen szívhalál esetén nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni, hiszen az ok akár összetett is lehet, vagy éppen egy alattomos, de végzetes sérülés. A kardiológus szakértő szerint a HSZH-t döntően malignus ritmuszavar okozza, de előidézheti gyomor-bélrendszeri vérzés, esetleg a fej, a gerinc vagy a mellkas sérülése is - ám ezek is ritmuszavart, név szerint kamrafibrillációt okoznak. Különösen a tompa mellkasi sérülések hatására keletkeznek bevérzések a szívizomban, amelynek nyomán ingervezetési zavarok léphetnek fel. Ilyenkor a halál nem azonnal az ütés után, hanem egy-két nappal a trauma után következik be: vagyis úgy tűnik, mintha minden ok nélkül állna meg a sportoló szíve, váratlan szívhalálként könyveli el a közvélemény.

Pár éven belül több mint 80 szívmegállás
A FIFA orvosi bizottságának adatai szerint az elmúlt években a szövetségi csapatoknál több mint 80 szívmegállás történt és ez a szám annyira ijesztő, hogy az eddiginél is erőteljesebben kell fókuszálni a megelőzésre. Annál is inkább, mert hazánk neves professzora, dr. Varró András tanulmánya szerint az élsportolók körében 2-4-szer magasabb a kockázata a hirtelen szívmegállásnak.

Tiltott doppinghasználat állhat a háttérben?

Nem lehet megkerülni azonban a tiltott szerek használatának tragikus hatását sem. Bizonyos készítmények vagy drog, például az efedra alkaloidát tartalmazó étrendkiegészítők, továbbá a kokain vagy az amfetaminok is okozhatnak váratlan szívhalált. 

A kommentelők a tragikus balesetek mögött újra és újra tiltott szereket sejtenek:

A közvélemény szinte minden esetben gyanakvással fogadja a történteket, és a váratlan szívhalálnál sokszor feltételezett dopping használatáról szóló hírek látnak napvilágot. A találgatás ugyanakkor sértheti az elhunyt sportoló emlékét és fájdalmat okozhat mindazoknak, akik szerették vagy tisztelték őket. 

Forrás: Thinkstock

"Az a baj, hogy mi egyszerű halandók soha sem fogjuk megtudni, mit szedtek ezek a sportolók, és ami a szörnyű, hogy orvosi engedéllyel. Sőt, sokszor ők sem tudják, mit esznek, csak a csapat orvosa írja fel nekik, és elhitetik velük, hogy erre szükségük van, és nem árt..."

"Hosszú sztori, de sajnos ez így működik a sportos berkekben. Ha valaki nem működik velük együtt, azt ki is túrják maguk közül, nehogy eljárjon a szája. A férjem többszörös magyar bajnok atléta volt, és sok rémtörténetet mesélt."

"14 éve vagyok aktív sportoló, és köztük élek, tudom, mi folyik a sportolók között, és hogy mennek a dolgok. Szteroid, növekedési hormon stb. Ezek mennek itt már rég, nem a sportról szól az egész, hanem a pénzről. Jól mondták a Napló egyik régi adásában: ameddig ez így marad, addig fognak ehhez hasonló furcsa halálesetek történni. Van olyan edző, aki azt mondja, hogy a kokszokat engedélyezni kéne, hogy mindig orvosi felügyelet alatt történjen a használat és az esélyek is egyenlőek lennének így."

"Mondjuk szerintem az esélyek akkor sem lennének egyenlőek, mert nem úgy csinálnák, mint régen pl. a kelet-németek, hogy a kormány saját gyógyszergyárat tartott fent és ott kísérletezték ki az anyagot és adták egységesen a sportolóiknak, hanem megint csak a pénz döntene, hogy ki mit bír megvenni. Mert ugye van ócska szteroid 13 Ft/szem és van drága növekedési hormon több ezer dollár/ampulla. Tudok olyan sportolóról, akinek volt olyan hónapja, hogy 3,5 millió forintot költött anyagra, kajára, táplálékkiegészítőre, vitaminra. Tehát az összegek horribilisek."

Dr. Zeidler Ákos kardiológus szerint "minden olyan doppingszer, amely érösszehúzódást okoz, lehet kiváltó oka egy váratlan szívinfarktusnak". Vagyis előfordulhat, hogy a pályán, meccs vagy edzés közben váratlan szívhalált halt sportoló esetén gondolni lehet valamilyen doppingszer használatára, de a rejtett szívbetegségek is azonnal képbe kerülhetnek.

Sportolók, akiket hirtelen szívhalál miatt veszítettünk el
Akeem Adams szeptember 25-én egy hétköznapi edzés után kapott szívinfarktust. Bár a mindössze 22 éves sportolónál a további szívinfarktust meg tudták előzni, az infarktus kiváltotta végtagizomzat-elhalás miatt amputálni kellett az egyik lábát. 

Fehér Miklós, a Benfica huszonötszörös válogatott magyar csatára január 26-án a Guimaraes elleni idegenbeli portugál bajnoki labdarúgó-mérkőzés hosszabbításában váratlanul összeesett, s az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. 24 éves volt. A portugál hatóságok se alkohol, se drog, se gyógyszerek, se szteoridok nyomára nem bukkant a 24 évesen elhunyt sportoló vérében. A hivatalos vizsgálat enyhe szívmegnagyobbodást állapított meg. 

Kolonics György 36 évesen veszítette életét szintén váratlan szívmegállás következtében. 2008-ban egy délelőtti időmérő edzésen lett rosszul, eszméletét veszítette, motorcsónakkal azonnal partra vitték, ahol többször is megpróbálták újraéleszteni, de a sportolón az időközben kiérkező mentők sem tudtak már segíteni.